, ,

ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ (Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής) – Ανδριάνα Γεροντή

Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να μπουν στη ζωή μας είναι ένα κομμάτι του εσωτερικού μας καθρέφτη. Επομένως κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας,

ΚΕΘΕΣΥ (Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής) - Συνέντευξη με τη ψυχολόγο και ιδιοκτήτρια του κέντρου Ανδριάνα Γεροντή

Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να μπουν στη ζωή μας είναι ένα κομμάτι του εσωτερικού μας καθρέφτη. Επομένως κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας, είναι ένα δώρο και έρχεται για να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε αδύναμα κομμάτια του εαυτού μας. Να γίνουμε καλύτεροι, μας είπε η Ανδριάνα Γεροντή, διευθύντρια του Κέντρου Θεραπευτικής Συμβουλευτικής (ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ), κάνοντάς μας να κοιτάξουμε και εμείς βαθύτερα μέσα μας.

Ακριβώς στο κέντρο της πόλης μας, επί της λεωφόρου Κηφισίας (Λ. Κηφισίας 38) βρίσκουμε το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ, έναν πολύ όμορφο, φιλικό και επαγγελματικά οργανωμένο χώρο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001 με σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδεύσεις, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Αποτελείται από μία ομάδα έμπειρων ειδικών ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων, λογοπεδικών, εργοθεραπευτών, διατροφολόγων, ομοιοπαθητικών ιατρών και βελονιστών. Επίσης, όλο το χρόνο προσφέρονται δωρεάν για όλους η συνεδρία της συμβουλευτικής και της αυτογνωσίας, η συνάντηση με διατροφολόγο και η διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών.

Advertisment

Το κέντρο απαρτίζεται από τρεις μεγάλες αίθουσες. Η πρώτη είναι η αίθουσα των σεμιναρίων. Είναι χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων, ενώ διαθέτει προτζέκτορα για τη διεξαγωγή ομιλιών και διαλέξεων. Η δεύτερη αίθουσα, είναι η λεγόμενη «μπλε» αίθουσα. Εκεί πραγματοποιούνται τα βιωματικά εργαστήρια, καθώς και οι ομάδες αυτογνωσίας.

Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ - Ανδριάνα Γεροντή: «Κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας είναι ένα δώρο. Έρχεται για να μας δείξει κάτι»

Στην τρίτη αίθουσα του κέντρου, πραγματοποιούνται τα σεμινάρια ενεργειακής θεματολογίας, οι διαλογισμοί καθώς και η τεχνική Θήτα Healing. Μία ακόμη αίθουσα με πολύ όμορφα χρώματα υποδέχεται τα παιδιά για τα εκπαιδευτικά και μαθησιακά προγράμματα, καθώς και τους ενήλικες για τις ατομικές συνεδρίες.

Advertisment

Κάθε θεραπεία έρχεται για να μας δείξει ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι τόσο δύσκολα όσο πιστεύουμε και πως όταν θέλουμε να βάλουμε μέσα μας φως, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για τη σημασία των θεραπειών του ΚΕΘΕΣΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, εξηγεί στην Εναλλακτική Δράση η διευθύντρια του κέντρου, Ανδριάνα Γεροντή.

Κυρία Γεροντή, τι ήταν εκείνο το οποίο σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ψυχολογία;

Μου άρεσε πολύ από μικρή. Μου φαινόταν τρομερά ενδιαφέρον και διάβαζα βιβλία. Έφυγα στην Αγγλία για να σπουδάσω νομική, προσπαθώντας να ικανοποιήσω την επιθυμία του μπαμπά. Ο μέσος όρος όμως ο οποίος ζητούσαν ήταν υψηλός και ετσι πήγα στην αμέσως επόμενη ειδικότητα, που ήταν εκείνη της καρδιάς μου. Η ψυχολογία. Και επειδή στη συστημική λέμε ότι τα πράγματα γενικότερα δεν είναι τυχαία, άρα έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει, θεωρώντας την επιστήμη της ψυχολογίας, το ιδανικό επάγγελμα για μένα. Κανένα άλλο δεν θα μου ταίριαζε τόσο. Επομένως είναι πραγματικά απίστευτο, το ότι πήγα για κάτι άλλο που θα ικανοποιούσε την γονεϊκή επιθυμία και κατέληξα τελικά να ικανοποιήσω την βαθύτερη δική μου, όπως ήταν και το σωστό.

Τι έχετε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από την επαφή σας με τους ανθρώπους ως θεραπεύτρια;

Το σημαντικότερο είναι η δουλειά που έχω κάνει με τον ίδιο μου τον εαυτό, γιατί σίγουρα όποιος δεν έχει δουλέψει πρώτα με τον εαυτό του, δεν μπορεί να βοηθήσει τους άλλους. Προσωπικά λοιπόν, έχω δει μεγάλη εξέλιξη στην προσωπικότητα μου και σίγουρα έχω να δω πολλά ακόμη. Από εκεί και πέρα είναι πραγματικά μαγικό το να βλέπεις τη διαφορά που μπορείς να φέρεις βοηθώντας κάποιον άλλον. Και στην ουσία τη διαφορά αυτή δεν την φέρνεις εσύ. Εμείς δίνουμε το εργαλείο στον άνθρωπο για να σκάψει μόνος του. Από εκεί και πέρα, δεν σκάβουμε εμείς για εκείνον. Και είναι υπέροχο όταν βλέπεις την αλλαγή. Το να βλέπεις τον άνθρωπο απέναντι σου, να χρησιμοποιεί τα προτερήματά του και χαρακτηριστικά, που δεν ήξερε καν ότι υπάρχουν.

Και φτάνουμε στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. Τι είναι το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ;

Είναι ένα Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής Παιδιών και Ενηλίκων και ξεκίνησε να λειτουργεί πριν 19 χρόνια περίπου στη Μύκονο, απ’ όπου και κατάγομαι. Παράλληλα ταξίδευα στην Αθήνα, γιατί έπρεπε να συνεχίσω διαφορες εκπαιδεύσεις και έτσι άρχισα να βλέπω και ανθρώπους στην Αθήνα και δειλά δειλά, άνοιξα ένα ακόμη γραφειο στο κέντρο της Αθήνας. Παραλληλα, διατηρούσα το κέντρο στη Μύκονο, γεγονός που μετά από 14 χρόνια, άρχισε να γίνεται κουραστικό. Εκείνο το χρονικό διάστημα, επήλθε και ένας σημαντικός χωρισμός στη ζωή μου, οπότε προτίμησα να κρατήσω ως βάση μου την Αθηνα, κάνοντας έτσι και μια νέα αρχή.

Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής (ΚΕΘΕΣΥ) - Ανδριάνα Γεροντή: «Κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας είναι ένα δώρο. Έρχεται για να μας δείξει κάτι»

Άρα λοιπόν τώρα πια σας βρίσκει κανείς στο κέντρο της Αθήνας. Τι ακριβώς συναντά κανείς στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ;

Στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ., προσφέρονται ατομικές συνεδρίες για κάποιον που επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του ή να αντιμετωπίσει διαταραχές όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη. Επίσης συντονίζουμε ομάδες αυτογνωσίας, (group therapy) και κάνουμε και πολλά αυτοτελή βιωματικά σεμινάρια. Ερχεται κάποιος δηλαδή και δουλεύει μόνο το άγχος του ή τις σχέσεις του, τον τρόπο που σχετίζεται δηλαδή και έτσι μέσα απο το βιωματικό κομμάτι του σεμιναρίου παίρνει πληροφορίες όπως γιατί μπορεί να έλκει λάθος συντρόφους, ή τι μπορεί να κρύβεται πίσω απο όλο αυτό το μοτίβο.

Έπειτα, έχουμε εναλλακτικές θεραπείες, όπως είναι το Θήτα Healing, ένας τρόπος αλλαγής πεποιθήσεων, το Ρέικι και η κρυσταλλοθεραπεία. Το ιδιαίτερο Σεμινάριο μας, το οποίο διεξάγεται στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση, την διεκδίκηση και την πίστη στον εαυτό μας. Λέγεται «Από πιόνι βασιλιάς» και διεξαγεται τρεις συνεχόμενες ημέρες απο το πρωί εώς το βράδυ.

Επίσης, έχουμε και εκπαιδευτικά προγράμματα Ψυχολογίας, Ανασυνδυασμένης Συμβουλευτικής, Ψυχοπαθολογίας, Δραματοθεραπείας, Θεραπείας Gestalt, Υπνωσης, Theta Healing. Το αγαπημένο εκπαιδευτικό μας, είναι εκείνο της Ανασυνδυασμένης Συμβουλευτικής. Είναι πάρα πολύ βιωματικό, δεν είναι όπως στα πανεπιστήμια που κάθεσαι και ακούς και διαβάζεις μόνο και το παρακολουθεί κάποιος για προσωπική εξέλιξη ή μπορεί αργότερα να το χρησιμοποιήσει ως επάγγελμα.

Με τα παιδιά τι κάνετε;

Με τα παιδιά, όσον αφορά στο μαθησιακό κομμάτι, κάνουμε πάντα δωρεάν, ένα διαγνωστικό τεστ, Αυτό έχει ως στόχο να μην μπαίνουν γονείς και παιδιά σε διαδικασία τεστ μαθησιακών δυσκολιών χωρίς να υπάρχει λόγος. Επομένως, το πρώτο διαγνωστικό κομμάτι το κάναμε και θα το κάνουμε πάντα δωρεάν. Κάνουμε επίσης Συμπεριφορική θεραπεία για διαταραχές συμπεριφοράς, λογοθεραπεία και πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν μαθησιακά θέματα ή θέματα ενίσχυσης αυτοεκτίμησης των παιδιών.

ΚΕΘΕΣΥ (Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής) - Συνέντευξη με τη ψυχολόγο και ιδιοκτήτρια του κέντρου Ανδριάνα Γεροντή

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες; Και επικεντρώνομαι στους Έλληνες δεδομένου ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών «έριξε» θα λέγαμε την ψυχολογία των πολιτών.

Θεωρώ πως ο τομέας των σχέσεων, δέχεται μεγάλο πλήγμα. Δεν βλέπω ανθρώπους που έρχονται να μου πουν, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς λεφτά, βλέπω όμως ανθρώπους που έχουν ανάγκη από μία σχέση την οποία δεν μπορούν ή φοβούνται να αποκτήσουν. Και η κρίση φυσικά έχει συμβάλλει σε αυτό, λόγο του ότι κάνει ειδικά τους άνδρες να νιώθουν πιο ανασφαλείς. Εννοείται πως είναι σημαντικό για τον άνδρα να έχει μια καλή δουλειά η οποία πέραν του οικονομικού, του δίνει και ένα κοινωνικό status. Επομένως η οικονομική αβεβαιότητα, του δημιουργεί ανασφάλεια και περισσότερο άγχος.

Όσο για τους φοβικούς άνδρες για τους οποίους λέγονται πολλά σήμερα, θα ήθελα να πω, πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Παίζει μεγάλο ρόλο το πώς έχει μεγαλώσει κάποιος και τι βιώματα έχει.

Επίσης οι υπόλοιποι, έχουμε αναρωτηθεί γιατί επιλέγουμε φοβικούς ανθρώπους; Ο άλλος είναι ο καθρέφτης μας, τον επιλέγουμε για να εξελιχθούμε μέσα από αυτόν και να ενώσουμε τα κομμάτια μας. Εάν λοιπόν επιλέγουμε έναν φοβικό σύντροφο, μήπως στην ουσία είμαστε και οι υπόλοιποι φοβικοί και θέλουμε εκ του ασφαλούς πράγματα από τους άλλους τα οποία είμαστε σίγουροι και επομένως ασφαλείς πως δεν μπορούν να μας δώσουν; Γιατί ερωτευόμαστε πάντα αυτούς που δεν εμπλέκονται συναισθηματικά; Πόσο τυχαίο είναι όλο αυτό;

Αυτό δηλαδή είναι που λέμε «μαθαίνουμε να προσελκύουμε τον σωστό σύντροφο»;

Μαθαίνουμε από τους άλλους. Ό,τι και να συμβαίνει, χρειάζεται να δω, το δικό μου κομμάτι, τη δική μου ανασφάλεια. Εκείνος, ήρθε απλώς για να μου δείξει ότι χρειάζεται να δουλέψω στον εαυτό μου.

Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής (ΚΕΘΕΣΥ) - Ανδριάνα Γεροντή: «Κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας είναι ένα δώρο. Έρχεται για να μας δείξει κάτι»

Σε σχέση με τα παιδιά, ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε;

Οι γονείς δουλεύουν πολύ σήμερα με αποτέλεσμα να μην έχουν αρκετό χρόνο να αφιερώσουν στο παιδί καθως και την απαραίτητη γνώση.Είναι πολύ λίγες οι στιγμές που είμαστε πραγματικά με τα παιδιά. Και έτσι μεγαλώνουμε και φτάνουμε σε αυτό που λέγαμε πριν, στους ανθρώπους που φοβούνται το κοντά. Για παράδειγμα ένα πολύ ζωηρό παιδί, συνήθως ζητάει την προσοχή των γονιών του. Προσπαθούμε να δείξουμε τι είναι πίσω από το σύμπτωμα, στην ουσία γιατί πάντα πίσω απο το σύμπτωμα, υπάρχει μια αιτία.

Τι σας λένε οι γονείς μετά την ολοκλήρωση μιας θεραπείας;

Το παιδί να ξέρετε είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Γιατί μέχρι να έλθει το παιδί να το δω, να υπάρξει η σύνδεση και να του κάνω το μαθησιακό κομμάτι, έχει τελειώσει η ώρα και έχει άλλες 23 ώρες με τους γονείς. Άρα αυτό που προτείνουμε εμείς συνήθως είναι να κάνουν οι γονείς θεραπεία. Αναλαμβάνεις το μαθησιακό, αλλά υπάρχει και ένα συμπεριφορικό από πίσω. Αυτό που λέω πάντα και στις ομιλίες μου είναι ότι εάν θες να βοηθήσεις το παιδί σου, έλα εσύ να κάνεις θεραπεία και άσε το παιδί στο σπίτι.

Είναι δεκτικοί οι σημερινοί γονείς σε κάτι τέτοιο;

Είναι. Θέτουν ως θέμα το οικονομικό και τον χρόνο, αλλά είναι δεκτικοί. Γιατί έτσι μόνο θα έχει το παιδί διαφορά. Να συνδεθεί πραγματικά με τους γονείς.

Εκτιμάτε ότι έχουμε αποξενωθεί μεταξύ μας ως μέλη της ίδιας κοινωνίας;

Η οικονομία έχει επηρεάσει πάρα πολύ όλους μας. Αρχίζουμε να νιώθουμε ανασφάλεια. Υπάρχει η ανασφάλεια του αύριο με αυτά που συμβαίνουν. Όταν ένας άνθρωπος είναι τρομαγμένος, κοιτάζει να επιβιώσει, γι’ αυτό και έχουμε και τόσες κρίσεις πανικού. Έτσι, έχουμε αρχίσει να αποξενωνόμαστε.

Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής (ΚΕΘΕΣΥ) - Ανδριάνα Γεροντή: «Κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας είναι ένα δώρο. Έρχεται για να μας δείξει κάτι»

Η Ανδριάνα Γεροντή είναι ιδιοκτήτρια του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ, ψυχολόγος με σπουδές στο Luton Unibersity της Αγγλίας και στο SouthEastern College στην Ελλάδα. Έχει εκπαιδευτεί στον Συντονισμό Ομάδων Σχολών Γονέων, στις διαταραχές λόγου, στις μαθησιακές δυσκολίες, στη χοροθεραπεία και την κινητική χοροθεραπεία για παιδιά. Έχει επίσης ειδικευθεί στην κλινική ψυχοπαθολογία, στη συνθετική ψυχοθεραπεία, στην κλινική ύπνωση κ.α.

Μπορείτε να δείτε όλα τα σεμινάριρα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ στην Εναλλακτική Ατζέντα ή στην ιστοσελίδα του κέντρου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Γιατί είναι σημαντική η ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς στα παιδιά
Πώς βιώνουν οι άνδρες την αποβολή ενός εμβρύου; Θρηνούν ή δεν τους «επιτρέπεται»;
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε τρόφιμα στο ψυγείο – Πώς να συντηρήσουμε σωστά τα τρόφιμά μας
Στον κύκλο της ζωής το μόνο σταθερό είναι οι αλλαγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση