, , ,

Charles Bukowski: 15 αποφθέγματα που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ψυχική ανθεκτικότητα

Ο Charles Bukowski ήταν ένας πολυγραφότατος Αμερικανο – Γερμανός συγγραφέας και ποιητής, γνωστός για τα άκρως ρεαλιστικά (ορισμένες φορές, θα λέγαμε ωμά) γραπτά του

Charles Bukowski: 15 αποφθέγματα που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ψυχική ανθεκτικότητα

Ο Charles Bukowski ήταν ένας πολυγραφότατος Αμερικανο – Γερμανός συγγραφέας και ποιητής, γνωστός για τα άκρως ρεαλιστικά (ορισμένες φορές, θα λέγαμε ωμά) γραπτά του και τις γλαφυρές περιγραφές του, που σκιαγραφούν το κοινωνικό και πολιτισμικό κλίμα, μέσα στο οποίο ζούσε. Παράλληλα, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θεωρείται και ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα.

Γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1994 από λευχαιμία. Ο Bukowski μεγάλωσε ως ένας κοινωνικά απομονωμένος έφηβος. Ζούσε σε μια οικογένεια με έναν σκληρό πατέρα, που συνήθιζε να τον κακοποιεί με μία ζώνη τρεις φορές την εβδομάδα και το αποτέλεσμα ήταν ένας ντροπαλός και συνάμα εξοργισμένος νεαρός. Παρ’ όλα, αυτά ο ίδιος ο Bukowski είχε πει ότι ο πόνος και η κατάθλιψη που βίωσε είναι αυτά που τον ενέπνευσαν να γράψει.

Advertisment

Οι ιστορίες του διαπραγματεύονται τις σχέσεις, τον αλκοολισμό του, τη ζωή των φτωχών Αμερικανών. Συχνά περιστρέφονται γύρω από τη ζωή του alter ergo του, Henry Chinaski – ενός αλκοολικού συγγραφέα, ενός γυναικά μισάνθρωπου που αγαπά την κλασική μουσική. Οι Times το 1986 σε ένα αφιέρωμά τους τον χαρακτήρισαν «πρίγκιπα του αμερικανικού περιθωρίου» ή όπως τον έχουν επίσης αποκαλέσει «συγγραφέα της παρακμής».

Ο Bukowski έγραψε έναν μεγάλο αριθμό ποιημάτων και σύντομων ιστοριών και έξι νουβέλες. Το έργο του ήταν τόσο δημοφιλές, που έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικάνους συγγραφείς. Οι παρακάτω φράσεις του θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ανθεκτικότητα, όπως κι εκείνος είχε καταφέρει να κάνει, παρά τις αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει.

15 αποφθέγματα του Charles Bukowski για να αναπτύξετε ψυχική ανθεκτικότητα

1. “Μερικοί άνθρωποι δεν τρελαίνονται ποτέ. Πόσο απαίσια πρέπει να είναι η ζωή τους”

Advertisment

2. “Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι χαζοί άνθρωποι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση”

3. “Οι άνθρωποι χωρίς ηθική συχνά θεωρούν τους εαυτούς τους πιο ελεύθερους, αλλά αυτό που ισχύει περισσότερο είναι πως δεν έχουν την ικανότητα να νιώσουν ή να αγαπήσουν”

4. “Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι πόσο καλά περπατάς μέσα από τη φωτιά”

5. “Μερικές φορές σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι το πρωί και σκέφτεσαι δεν πρόκειται να τα καταφέρω, αλλά μέσα σου γελάς – επειδή θυμάσαι όλες τις φορές που ένιωσες έτσι”

6. “Αν χάνεις την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχει μείνει λίγη ακόμα ψυχή για να χάσεις”

7. “Το πιο απαίσιο δεν είναι ο θάνατος, αλλά οι ζωές που κάνουν οι άνθρωποι ή δεν κάνουν μέχρι τον θάνατό τους”

8. “Βρισκόμαστε εδώ για να γελάμε με τις πιθανότητες και για να ζούμε τη ζωή μας τόσο καλά, που ο θάνατος θα τρέμει στην ιδέα να μας πάρει”

9. “Χρειάζεται να πεθάνουμε κάποιες φορές, πριν μπορέσουμε πραγματικά να ζήσουμε”

10. “Αρχίζεις να σώζεις τον κόσμο, σώζοντας έναν άνθρωπο τη φορά• όλα τα υπόλοιπα είναι πομπώδης ρομαντισμός ή πολιτική”

11. “Όλοι πρόκειται να πεθάνουμε, όλοι, μα τι τσίρκο! Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας κάνει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, αλλά δεν ισχύει αυτό. Είμαστε τρομοκρατημένοι και ισοπεδωμένοι από ασήμαντα πράγματα και μας κατατρώει το τίποτα”

12. “Βρες αυτό που αγαπάς και άφησέ το να σε σκοτώσει”

13. “Μήπως γίνεσαι αυτό που πάντα μισούσες;”

14. “Αν έχεις την ικανότητα να αγαπήσεις, αγάπησε τον εαυτό σου πρώτα”

15. “Η ελεύθερη ψυχή είναι σπάνιο πράγμα, αλλά την αναγνωρίζεις, όταν τη βλέπεις. Επειδή βασικά νιώθεις καλά, πολύ καλά όταν είσαι κοντά της ή μαζί της”

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση