, ,

10 αρνητικές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των νεφρών μας

Οι νεφροί είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του οργανισμού σας και πολύ σημαντικότερα απ’ όσο νομίζουμε. Αυτό το δίδυμο φιλτράρει το αίμα μας,

10 αρνητικές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των νεφρών μας

Οι νεφροί είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του οργανισμού σας και πολύ σημαντικότερα απ’ όσο νομίζουμε. Αυτό το δίδυμο φιλτράρει το αίμα μας, παράγει ορμόνες, απομακρύνει τοξίνες, απορροφά μεταλλικά στοιχεία, παράγει ούρα, αδρανοποιεί οξέα και πολλά ακόμα. Παίζουν ζωτικό ρόλο σε πολλές από τις κυριότερες λειτουργίες του σώματος και αν δεν φροντίζουμε για την υγεία τους, μπορεί να αναπτύξουμε ορισμένα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι νεφροί δεν είχαν λάβει την προσοχή που άξιζαν. Είναι σκληρά όργανα, που σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργούν μέχρι και στο 20% των δυνατοτήτων τους. Όμως, όπως και τα περισσότερα πράγματα, έτσι και αυτά έχουν το κρίσιμο σημείο τους. Οι νεφροπάθειες αναφέρονται συχνά ως «Οι σιωπηλές παθήσεις», επειδή οι άνθρωποι δεν τις συνειδητοποιούμε μέχρι να είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό, χρειάζεται να ενδιαφερθούμε από τώρα για τη φροντίδα και τη λειτουργία τους. Παρακάτω επισημαίνουμε 10 αρνητικές συνήθειες που μακροπρόθεσμα επιδρούν αρνητικά στην υγεία των νεφρών σας.

Advertisment

10 αρνητικές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των νεφρών μας

1. Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Ορισμένες από τις κυριότερες λειτουργίες των νεφρών μας είναι το φιλτράρισμα του αίματος και η απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας. Αν είστε συνεχώς αφυδατωμένοι, τότε οι τοξίνες και οι άχρηστες ουσίες θα αρχίζουν να συσσωρεύονται και να προκαλούν βλάβες στους νεφρούς σας.

2. Πολύ αλάτι στη διατροφή μας

Το αλάτι είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την υγεία μας, αλλά οι άνθρωποι τείνουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση, που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και επιβαρύνουν τους νεφρούς. Η γενική σύσταση για κατανάλωση αλατιού είναι μέχρι 5 γραμμάρια την ημέρα.

3. Αναβάλλουμε το κάλεσμα της φύσης

Οι νεφροί μας παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή ούρων και στην απομάκρυνσή τους από το σώμα μας. Αν αντιστεκόμαστε συχνά στην ανάγκη να ουρήσουμε, επειδή είμαστε απασχολημένοι από άλλα πράγματα, τότε αυτή η πίεση ασκείται στα νεφρά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νεφροπάθειες, πέτρες στα νεφρά, ανεπάρκεια και ουρολοίμωξη.

Advertisment

4. Κατανάλωση ζάχαρης

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη λειτουργικότητα των νεφρών. Οι έρευνες έχουν δείξει πώς οι άνθρωποι που καταναλώνουν 2 ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα καταλήγουν να έχουν περισσότερη πρωτεΐνη στα ούρα τους, που αποτελεί πρώτη ένδειξη μη σωστής λειτουργίας των νεφρών.

5. Έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων

Η κατανάλωση καθαρών, ολόκληρων τροφών, φρούτα και λαχανικά δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική μόνο για την απώλεια βάρους, διασφαλίζει επίσης ότι λαμβάνουμε τα σωστά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το σύστημά μας. Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να αποτελέσει τον λανθάνοντα λόγο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, όσον αφορά στα νεφρά μας, η έλλειψη βιταμίνης Β6 και μαγνησίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς.

6. Πολύ ζωική πρωτεΐνη

Η κατανάλωση υψηλών ποσοστών κρέατος, ειδικά κόκκινου κρέατος, προσθέτει μεγάλα ποσά πρωτεινών στο σύστημά μας, που μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό φορτίο στα νεφρά μας. Η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών οδηγεί σε νεφρική υπερδραστηριότητα και τελικά σε δυσλειτουργία. Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα του κρέατος και βασιστείτε σε φυτικές πηγές πρόσληψης πρωτεϊνών.

7. Έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος δίνει στο σώμα μας την ευκαιρία που χρειάζεται για να αναζωογονηθεί και να θεραπευτεί, συμπεριλαμβανομένου του στρες ή της πίεσης που λαμβάνουν τα νεφρά μας. Η χρόνια έλλειψη ύπνου στερεί από το σώμα μας αυτή τη δυνατότητα.

8. Καφεΐνη

Όπως και το αλάτι, έτσι και η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση και επιβαρύνει τους νεφρούς μας. Αυτό προκαλεί βλάβες μακροχρόνια, αν καταναλώνουμε πολύ καφέ ή ροφήματα με καφεΐνη.

9. Κατάχρηση αναλγητικών

Τα αναλγητικά φάρμακα βοηθούν σχεδόν κάθε πόνο και ενόχληση, ακόμα και τις μικρές ενοχλήσεις. Αν και μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, η συχνή τους κατανάλωση επιβαρύνει τα νεφρά μας και τα βλάπτει. Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες για τον πόνο που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάγκης κατανάλωσης αναλγητικών.

10. Κατανάλωση αλκοόλ

Αν και ένα ποτήρι κρασιού περιστασιακά δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό μας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σταματούν μετά το πρώτο ποτό. Το αλκοόλ είναι μια νόμιμη τοξίνη και όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σε συχνή βάση, προκαλεί υπερδραστηριότητα στους νεφρούς μας και μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε βλάβες.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3433753/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/keeping-kidneys-safe

https://www.kidney.org/atoz/content/alcohol

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση