,

6 σημαντικές υπενθυμίσεις για εκείνες τις φορές που νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί

Αυτό το συναίσθημα, όσο δυσάρεστο κι αν είναι, αποτελεί μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Συνήθως, εκδηλώνεται σαν να μας λείπει κάτι, σαν ένα μεγάλο κομμάτι

6 σημαντικές υπενθυμίσεις για εκείνες τις φορές που νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί

Αυτό το συναίσθημα, όσο δυσάρεστο κι αν είναι, αποτελεί μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Συνήθως, εκδηλώνεται σαν να μας λείπει κάτι, σαν ένα μεγάλο κομμάτι παζλ να έχει χαθεί κάπου και χρειάζεται να το βρούμε ξανά. Ορισμένες φορές, η ζωή μας τρομοκρατεί τόσο που αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε αδύναμοι απέναντί της, σαν κάτι να πηγαίνει λάθος με εμάς. Άλλες φορές, κάποια τραυματικά παιδικά βιώματα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, όταν νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετοί καλοί, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι πως δεν ισχύει. Ορισμένες φορές, αυτό που απλά χρειαζόμαστε είναι μια μικρή υπενθύμιση της πραγματικής μας αξίας, ώστε να καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να προχωρήσουμε μπροστά.

Advertisment

6 ισχυρές υπενθυμίσεις για τις φορές εκείνες που νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί

1. Ορισμένες φορές είναι απλά το στρες

Η αμφισβήτηση του ίδιου μας του εαυτού εμφανίζεται για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με το πώς ήδη νιώθουμε για εμάς ή τι πιστεύουμε. Όμως, υπάρχουν φορές που είμαστε απλά φοβισμένοι και στρεσαρισμένοι και δεν μπορούμε να σκεφτούμε λογικά. Βρείτε απλά μια υγιή δίοδο έκφρασης αυτού του άγχους, δουλέψτε μαζί του απευθείας και αφού πάρετε λίγες βαθιές ανάσες, ο τρόμος και το στρες θα μειωθούν και θα νιώσετε πάλι καλύτερα με τον εαυτό σας.

2. Είμαστε τόσο καλοί όσο και όλοι οι άλλοι

Υπάρχουν και οι φορές που οι συγκρίσεις είναι αυτές που προκαλούν την αίσθηση ανεπάρκειας. Είτε μέσω των κοινωνικών μέσων, είτε μέσω συναδέλφων, συνομηλίκων κλπ. οι συγκρίσεις έχουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα: κάνουν κακό στην αυτοεκτίμησή μας.

Το πρόβλημα είναι ότι συχνά βλέπουμε τις θετικές ποιότητες των ανθρώπων με τους οποίους συγκρινόμαστε, αυτές που προσπαθούν να προβάλουν δηλαδή. Αλλά και εκείνοι έχουν δυσκολίες και μειονεκτήματα με τα οποία παλεύουν. Αυτό που φαίνεται τέλειο προς τα έξω, δεν είναι. Είστε το ίδιο καλοί με εκείνους και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε.

Advertisment

3. Έχουμε ήδη ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν με επιτυχία

Οι τρέχουσες δυσκολίες μας τείνουν να επικαλύπτουν την αντίληψή μας και ξεχνάμε το θετικό παρελθόν μας. Ωστόσο, αν και ξεχασμένες, οι παρελθοντικές ιστορίες δύναμης και ανθεκτικότητας είναι εκεί και μας καλούν να προσπαθήσουμε, μας υπενθυμίζουν τη δύναμή μας. Ακόμα και η τρέχουσα δυσκολία είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, μέσα σας έχετε ήδη χτίσει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα για να τα καταφέρετε.

4. Ο εσωτερικός μας κριτής είναι λάθος (εμείς έχουμε τον έλεγχο)

Ο εσωτερικός μας κριτής επιζητά με διάφορους τρόπους να μας προστατεύσει από το «κακό» περιβάλλον. Όμως, αυτό που καταλήγει να κάνει είναι να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε και να μας αποθαρρύνει ξανά και ξανά. Μας κρατά στη ζώνη ασφαλείας μας, όπου όλα είναι ασφαλή και αυτό ορισμένες φορές πράγματι αποδεικνύεται σωστό. Αλλά όταν εκείνος παίρνει όλο τον έλεγχο, τα στοιχεία που σας παρουσιάζει είναι ανακριβή. Δεν σας λέει όλη την αλήθεια για να σας προστατεύσει. Πάρτε λοιπόν το χρόνο για να μάθετε πώς λειτουργεί και να το χρησιμοποιήσετε υπέρ σας.

5. Μήπως έχουμε γύρω μας τοξικούς ανθρώπους;

Μερικές φορές, δεν φταίμε αποκλειστικά εμείς, αλλά και το περιβάλλον μας που επιτίθεται στην αυτοπεποίθησή μας. Αν περιτριγυρίζεστε από τοξικούς ανθρώπους ή αν απορροφάστε συνεχώς από αρνητικές ειδήσεις και κακά πρότυπα, μολύνετε το νου σας με έναν τρόπο που καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σας.
Ευτυχώς, αυτό αλλάζει εύκολα. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να αποκλείσετε εντελώς ένα τοξικό άτομο από τη ζωή σας, μπορείτε και πάλι να μειώσετε την επίδρασή του. Μπορείτε επίσης να μείνετε μακριά από περίεργες ειδήσεις και κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

6. Τα πράγματα αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού

Όταν νιώθετε σαν να μην προλαβαίνετε τις εξελίξεις, χρειάζεται να θυμάστε ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής και αύριο, τον επόμενο μήνα τα πράγματα που σας πήγαιναν στραβά, θα αλλάξουν και θα γίνουν καλύτερα. Και αν και αυτό μπορεί να μη σας βοηθά πρακτικά με κάποιον τρόπο τώρα, η προσωρινότητα της ζωής μπορεί να αποτελέσει μια παρηγοριά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση