, ,

8 τρόποι να σταματήσουμε το κρυολόγημα πριν ξεκινήσει

Όταν τελικά το κρυολόγημα εγκατασταθεί στον οργανισμό μας, φαίνεται ότι δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να περάσει. Το κοινό κρυολόγημα

8 τρόποι να σταματήσουμε το κρυολόγημα πριν ξεκινήσει

Όταν τελικά το κρυολόγημα εγκατασταθεί στον οργανισμό μας, φαίνεται ότι δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να περάσει. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιική μόλυνση του λαιμού και της μύτης μας. Το μπούκωμα, ο βήχας, η καταρροή, ο σωματικός πόνος και ο πονοκέφαλος και το φτέρνισμα, αλλά και ο πυρετός μας κάνουν να νιώθουμε εξουθενωμένοι πριν τα συμπτώματα αποχωρήσουν.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προλάβουμε το κρυολόγημα πριν μας προλάβει εκείνο. Και υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να το καταπολεμήσουμε σε όλες τις εποχές, ώστε να μην «κρεβατωθούμε».

Advertisment

8 τρόποι να προλάβουμε το κρυολόγημα

1. Χρησιμοποιούμε τον υγραντήρα

Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας «στεγνώνουν» την αναπνευστική οδό και έτσι τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν πιο εύκολα από τη μύτη μας. Η λύση; Επενδύστε σε έναν υγραντήρα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα της υγρασίας είναι στα φυσιολογικά επίπεδα στο σπίτι σας.

2. Πρόσληψη βιταμίνης D

Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μας κάνει ευάλωτους σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Και αυτό διότι τα κύτταρά μας χρειάζονται τη βιταμίνη D για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει όποιο μικροοργανισμό να εισβάλει στον οργανισμό.

3. Πλένουμε τα χέρια και τα κρατάμε μακριά από το πρόσωπο

Αν και μάλλον δεν το προσέχουμε, αγγίζουμε συχνά το πρόσωπό μας. Αυτό όμως δεν βοηθά καθόλου σε περιόδους κρυολογήματος και ιών. Όταν έρχεστε σε επαφή με τον ιό, μπορεί εύκολα να εισέλθει στο σύστημά σας, αν τα χέρια σας δεν είναι καλά πλυμένα. Γι’ αυτό, πλένετε συχνά τα χέρια σας μέσα στην ημέρα.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Κρυολόγημα, ίωση και γρίπη: Κοινές και λανθασμένες αντιλήψεις

4. Απολυμάνετε το τηλέφωνό σας

Σκεφτείτε όλα τα μέρη στα οποία τοποθετείτε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας: σε πάγκους, σε τσάντες, στο μπάνιο, στο τραπέζι της καφετέριας και παντού υπάρχουν μικρόβια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κινητό μας τηλέφωνο έχει περισσότερα μικρόβια και από το καπάκι της τουαλέτας.

5. Χαλαρώστε

Το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την ικανότητα δηλαδή να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας παράγει αρκετή κορτιζόλη, η οποία δυσκολεύει τον οργανισμό να καταπολεμά το κρυολόγημα. Γι’ αυτό χαλαρώστε μέσα στη μέρα με διάφορους τρόπους.

6. Κοιμηθείτε αρκετά

Ένας καλός ύπνος αποτελεί κλειδί στη διαδικασία καταπολέμησης και πρόληψης του κρυολογήματος. Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο JAMA Internal Medicine, όταν κοιμόμαστε καθημερινά λιγότερες από επτά ώρες το βράδυ έχουμε τριπλάσιες πιθανότητες λοίμωξης από κρυολόγημα. Οπότε ξέρετε τι να κάνετε.

7. Εφοδιαστείτε με ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη ιών. Επιπλέον, η πρόσληψή του φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αμέσως μετά την εμφάνιση του κρυολογήματος. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε ποικιλία τροφών, όπως το κόκκινο κρέας, τα στρείδια και οι φακές.

8. Προσέξτε το ποτήρι σας

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι χρειάζεται να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Και αυτό είναι σημαντικό και για την πρόληψη κατά του κρυολογήματος. Όμως, αν είστε με παρέα που είναι ή ήταν πρόσφατα άρρωστη, προσέξτε το ποτήρι σας. Μη μοιράζεστε ούτε το ποτήρι, ούτε τα μαχαιροπήρουνα σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση