,

Αγριαψιθιά ή Αχιλλέα: 8 οφέλη της στην υγεία μας

Η αγριαψιθιά είναι ένα από τα πολλά βότανα που οι βοτανολόγοι αποκαλούν «επαμφοτερίζοντα». Αυτός ο όρος είναι δανεισμένος από τη χημεία, όπου χρησιμοποιείται για

Αγριαψιθιά ή Αχιλλέα: 8 οφέλη της στην υγεία μας

Η αγριαψιθιά είναι ένα από τα πολλά βότανα που οι βοτανολόγοι αποκαλούν «επαμφοτερίζοντα». Αυτός ο όρος είναι δανεισμένος από τη χημεία, όπου χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ουσία που μπορεί τόσο να αυξήσει, όσο και να μειώσει το pH ενός διαλύματος.

Στη βοτανολογία, χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα φυτό με φαινομενικά αντίθετες δράσεις. Για παράδειγμα, η αγριαψιθιά είναι γνωστή πως και σταματά τη ροή του αίματος, αλλά και την υποβοηθά. Αυτή η διπλή δράση στη ροή του αίματος εξηγεί και την ποικιλία των δράσεων που προσφέρει η αγριαψιθιά. Η αγριαψιθιά αποκαλείται και Αχιλλέα και στο παρόν άρθρο χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι.

Advertisment

8 χρήσεις και οφέλη της αγριαψιθιάς

1. Ρόφημα τσαγιού ή βάμμα για τον πυρετό

Μπορεί ο πυρετός να είναι φίλος μας σε περιπτώσεις γρίπης γιατί καταπολεμά τα μικρόβια, αλλά είναι εξουθενωτικός και ορισμένες φορές επικίνδυνος. Η αχιλλέα αποτελεί μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες του, καθώς είναι τόσο αντιφλεγμονώδες, όσο και αντιμικροβιακό. Μειώνει τον πόνο, χαλαρώνει την κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί και ως ήπιο ηρεμιστικό.

Αγριαψιθιά ή Αχιλλέα: 8 οφέλη της στην υγεία μας

2. Αγριαψιθιά για στήριξη του πεπτικού συστήματος

Διάφοροι πολιτισμοί έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει την αχιλλέα για τη στήριξη του πεπτικού συστήματος. Τα πικρά, αρωματικά βότανα συνήθως υποβοηθούν την πέψη, πυροδοτώντας την παραγωγή χολής και παγκρεατικών χυμών. Η αγριαψιθιά συχνά λαμβάνεται με τη μορφή τσαγιού ή βάμματος για την ανακούφιση και των στομαχικών πόνων.

Advertisment

3. Αγριαψιθιά για τον πονοκέφαλο

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αγριαψιθιάς πιστεύεται ότι αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους έντονους πονοκεφάλους που επιμένουν. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει επιβεβαιώσει την ιστορική χρήση της αγριαψιθιάς για την ανακούφιση του πόνου γενικά. Τα ροφήματα τσαγιού και βάμματος περιέχουν ουσίες όπως στιγμαστερόλη και βήτα-σιτοστερόλη που μειώνουν την φλεγμονώδη διαδικασία, κάτι που θα επιταχύνει την θεραπεία.

4. Έμπλαστρο ή κομπρέσα για πληγές

Οι Σκωτσέζοι των Highlands ακόμα παρασκευάζουν μια αλοιφή από αχιλλέα για εφαρμογή σε πληγές, αρκετά αποτελεσματική καθώς ανακουφίζει από τον πόνο και έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Καθώς περιέχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτικά έλαια, όπως και στυπτικές τανίνες, η αχιλλέα κατέχει εξαιρετικές ιδιότητες επούλωσης των πληγών. Επίσης, περιέχει σίλικα που βοηθά στην επανόρθωση του τραυματισμένου ιστού.

5. Καρδιαγγειακή στήριξη

Όπως προείπαμε, η αγριαψιθιά είναι στυπτική και έτσι χρησιμοποιείται συχνά για προβλήματα όπως κιρσούς και/ή αιμορροΐδες. Οι αγγειοδιασταλτικές, κυτταροπροστατευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φύλλων της αγριαψιθιάς και των ανθών της επίσης στηρίζουν τη γενική υγεία της καρδιάς.

Αγριαψιθιά ή Αχιλλέα: 8 οφέλη της στην υγεία μας

6. Ρόφημα αγριαψιθιάς για στήριξη του ουροποιητικού συστήματος

Η αχιλλέα είναι διουρητική και γι’ αυτό μπορείτε να το συμπεριλάβετε στα ροφήματά σας, αφού συγκαταλέγεται επάξια στη λίστα των αντιμικροβιακών βοτάνων που προλαμβάνουν κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

7. Ρόφημα αγριαψιθιάς για την εμμηνόρροια και την μεταγεννητική περίοδο

«Οι γυναίκες θα μπορούσαν να γλυτώσουν από πολλά προβλήματα, αν κατανάλωναν ρόφημα αγριαψιθιάς πότε πότε», είχε πει ένας Βαυαρός ιερέας και βοτανολόγος Sebastian Kneipp. Το ρόφημα αχιλλέας διευκολύνει τη ροή του αίματος, αλλά και το σταματά. Γι’ αυτό και φαίνεται πως μειώνει τη δυσφορία που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση.

8. Αγριαψιθιά για επιδερμίδα και μαλλιά

Οι υδρατμοί από βρασμένη αγριαψιθιά μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε περιπτώσεις φραγμένων πόρων και το ρόφημα αγριαψιθιάς ως προϊόν για το ξηρό δέρμα στο κρανίο, που δημιουργεί και φαγούρα. Μπορείτε επίσης να πιείτε λίγο τσάι αχιλλέας πριν το μπάνιο σας, για να ενισχύσετε τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

[toggle title="Πηγές"]

https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/achillea-millefolium-2?tmpl=%2Fsystem%2Fapp%2Ftemplates%2Fprint%2F&showPrintDialog=1

https://www.thealchemistskitchen.com/blogs/blog/64323523-yarrow-ancient-herb-of-healing-protection-and-power

[/toggle]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση