,

Κατάθλιψη: Οι επιστήμονες αναγνώρισαν τρεις νέους υποτύπους

Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, η κατάθλιψη επηρεάζει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το 60% των ανθρώπων που ζουν με κατάθλιψη έχουν βιώσει σοβαρή

Κατάθλιψη: Οι επιστήμονες αναγνώρισαν τρεις νέους υποτύπους

Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, η κατάθλιψη επηρεάζει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το 60% των ανθρώπων που ζουν με κατάθλιψη έχουν βιώσει σοβαρή δυσλειτουργία στην καθημερινότητά τους ως βασική συνέπεια και μέχρι και το 30% δεν έχει ανακουφιστεί από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι τα πιο κοινώς συνταγογραφούμενα φάρμακα για την κατάθλιψη. Λειτουργούν ενισχύοντας τα επίπεδα της «ορμόνης της χαράς» στον εγκέφαλο: της σεροτονίνης.

Advertisment

Οι νέες έρευνες μπορούν να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί οι SSRIs δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως κάποια είδη κατάθλιψης. Μια ομάδα με κύριο ερευνητή τον Kenji Doya από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Okinawa στην Ιαπωνία έχει τώρα αναγνωρίσει τρεις νέους υποτύπους κατάθλιψης.

Η χαρτογράφηση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο

Ο κ. Doya εξηγεί τους λόγους διεξαγωγής της πρόσφατης έρευνας, λέγοντας πως εδώ και χρόνια υπάρχουν υποθέσεις για την ύπαρξη διαφορετικών τύπων κατάθλιψης και ότι αυτοί είναι που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο βέβαιο εύρημα.

Για να ρίξουν φως σε αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν τα κλινικά δεδομένα 134 συμμετεχόντων, οι μισοί από τους οποίους είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με κατάθλιψη. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια και δείγμα αίματος, οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες για το ιστορικό των συμμετεχόντων, την ψυχική υγεία, τα μοτίβα ύπνου τους και άλλες πιθανές αιτίες στρες στη ζωή τους.

Advertisment

Διαβάστε περισσότερα – Κατανοώντας την κατάθλιψη: Οι 3 βασικοί της τύποι και Κατατονική κατάθλιψη: Τι είναι και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Οι επιστήμονες επίσης χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, οι οποίες τους επέτρεψαν να χαρτογραφήσουν 78 εγκεφαλικές περιοχές και να εξετάσουν τις συνδέσεις ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές. Η ομάδα ανέπτυξε μία νέα στατιστική μέθοδο που επέτρεπε στους ερευνητές να οργανώσουν περισσότερα από 3.000 μετρήσιμα χαρακτηριστικά σε πέντε κατηγορίες δεδομένων. Τα μετρήσιμα χαρακτηριστικά περιελάμβαναν την εμφάνιση παιδικού τραύματος και την αρχική σοβαρότητα του καταθλιπτικού επεισοδίου.

Από αυτές τις πέντε κατηγορίες δεδομένων, οι τρεις ανταποκρίνονταν σε διαφορετικούς υποτύπους κατάθλιψης. Η νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου αποκάλυψε ότι η λειτουργική συνδεσιμότητα των διαφορετικών εγκεφαλικών περιοχών που ήταν συνδεδεμένες με την γωνιώδη έλικα προέβλεπε αν τα φάρμακα SSRIs θα αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά την κατάθλιψη.

Η γωνιώδης έλικα είναι μια εγκεφαλική περιοχή που εμπλέκεται στην επεξεργασία της γλώσσας, των αριθμών, της χωρικής γνώσης και της προσοχής. Η έρευνα βρήκε ότι ένας από τους υποτύπους που αναγνωρίστηκαν, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν στα SSRIs, συσχετιζόταν με υψηλή λειτουργική συνδεσιμότητα, όπως επίσης και με παιδικό τραύμα.

Οι άλλοι δύο υποτύποι της κατάθλιψης, που ανταποκρίνονταν επαρκώς στα φάρμακα, χαρακτηρίζονται από χαμηλή εγκεφαλική συνδεσιμότητα και απουσία παιδικού τραύματος. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να προβλέπουν πόσο αποτελεσματική θα είναι μια θεραπεία με βάση την λειτουργική εγκεφαλική συνδεσιμότητα και την εμφάνιση ή όχι παιδικού τραύματος.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41598-018-32521-z

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση