, ,

Όσο πιο γρήγορα τολμήσουμε και αποτύχουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε

Είμαι απόλυτα σαφής: Δεν είμαι ο πρώτος που χρησιμοποιεί το σύνθημα «Να αποτυγχάνετε πιο γρήγορα». Όμως μου αρέσει πραγματικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca­Cola

Όσο πιο γρήγορα τολμήσουμε και αποτύχουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε

Είμαι απόλυτα σαφής: Δεν είμαι ο πρώτος που χρησιμοποιεί το σύνθημα «Να αποτυγχάνετε πιο γρήγορα». Όμως μου αρέσει πραγματικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca­Cola ενημέρωνε στην ετήσια Γενική Συνέλευση τους μετόχους ότι η εταιρεία θα έμπαινε πια σε μια καινοτόμα φάση και ότι το σχέδιο επανίδρυσης του οργανισμού της βρισκόταν στο έγγραφο με τίτλο «Μανιφέστο της ανάπτυξης».

Επισήμανε ότι οι δαπάνες για μάρκετινγκ και καινοτομία θα αυξάνονταν κατά 400 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια – εδώ είναι η σπουδαία ατάκα – παρατήρησε: «Θα υπάρξουν αποτυχίες. Καθώς θα αναλαμβάνουμε περισσότερους κινδύνους, είναι κάτι που θα πρέπει να το αποδεχτούμε ως στοιχείο στη διαδικασία της αναγέννησης». Και έτσι έρχομαι στην προσταγή της Γρήγορης Αποτυχίας.

Advertisment

Σε μια παρουσίαση που έκανα πριν από λίγο καιρό για το θέμα της ηγεσίας στην ομάδα πωλήσεων μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, κάποιος ήρθε μετά το τέλος της και μου είπε: «Ρόμπιν, η ομιλία σου μου άρεσε πολύ. Ιδιαίτερα η ιδέα ότι η αποτυχία είναι το τίμημα του μεγαλείου». Αυτό μου θύμισε πόσο πολλοί από εμάς φοβούνται τόσο πολύ την αποτυχία ώστε δεν προσπαθούν καν (ο Σενέκας είπε κάποτε ότι «Δεν φταίει που τα πράγματα είναι δύσκολα και γι’ αυτό δεν τολμάμε. Τα πράγματα είναι δύσκολα επειδή δεν τολμάμε»).

Πολλοί από εμάς φοβούνται μη φανούν ανόητοι ή μην ντροπιαστούν από την αποτυχία και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν ρισκάρουν και δεν αρπάζουν την ευκαιρία. Νομίζουμε ότι η αποτυχία είναι πράγμα κακό. Δεν είναι. Είναι καλό. Ούτε καν απλώς καλό• είναι σπουδαίο. Δεν μπορεί να υπάρχει επιτυχία χωρίς αποτυχία. Αποτελεί μέρος της διαδικασίας.

Οι εταιρείες και οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στα ύψη της επιτυχίας είναι οι ίδιοι που έχουν αποτύχει πιο συχνά. Για να νικήσετε πρέπει να έχετε αποτύχει. Και όσο πιο γρήγορα αποτύχετε, τόσο πιο γρήγορα θα μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να νικήσετε. Γι’ αυτό, να αποτυχαίνετε γρήγορα.

Advertisment

Να αποτυχαίνετε πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές. Να αποτυχαίνετε πιο γρήγορα από τον παλιότερο εαυτό σας. Θα σας αφήσω με μια φράση του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι: «Μόνο όσοι τολμούν να αποτύχουν μεγαλοπρεπώς μπορούν να φτάσουν κάποτε στο μεγαλείο».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma “Για μια υπέροχη ζωή, μέρος 2ο” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση