, , ,

«Στάση του Βουνού»: Γιατί αξίζει να εφαρμόζουμε τη βασικότερη θέση της Yoga στην καθημερινότητά μας

Η θέση “Βουνό” είναι η βασικότερη θέση στη Yoga για τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος. Σύμβολο ακλόνητης σταθερότητας, αμετακίνητης προσοχής και αταραξίας αποτελεί αντικείμενο

«Στάση του Βουνού»: Γιατί αξίζει να εφαρμόζουμε τη βασικότερη θέση της Yoga στην καθημερινότητά μας

Η θέση “Βουνό” είναι η βασικότερη θέση στη Yoga για τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος. Σύμβολο ακλόνητης σταθερότητας, αμετακίνητης προσοχής και αταραξίας αποτελεί αντικείμενο στοχασμού, παρατήρησης και προσωπικής ανακάλυψης, απόλυτα ταιριαστή με τα όσα μας προτρέπει ο χειμώνας.

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι τουλάχιστον έχουμε μάθει να στεκόμαστε σωστά, ύστερα όμως από μερικά μαθήματα γιόγκα, συνειδητοποιούμε πως ό,τι ξέραμε, απέχει αρκετά από το πώς πρέπει να είναι μια ευθυγραμμισμένη όρθια θέση. Όπως ένα κτίριο χρειάζεται να έχει γερά θεμέλια για να αντέχει στο χρόνο, έτσι και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται αυτές τις γερές βάσεις για να παραμένει υγιές στο πέρασμα του χρόνου, γι’αυτό και οφείλουμε στον εαυτό μας να εφαρμόσουμε την θέση Βουνό στην καθημερινότητά μας.

Advertisment

«Στάση του Βουνού»: Γιατί αξίζει να εφαρμόζουμε τη βασικότερη θέση της Yoga στην καθημερινότητά μας

Η σωστή στάση είναι σημαντική ώστε να μην υπάρχει περιττή πίεση στα νεύρα ή σε οποιοδήποτε από τα εσωτερικά όργανα, πράγμα που μακροχρόνια θα επηρέαζε την ορθή λειτουργία τους. Σ’ αυτή τη θέση, το βάρος είναι ομοιόμορφα μοιρασμένο στα πέλματα είτε κρατώντας τα ενωμένα είτε ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης.

Τα γόνατα τεντωμένα προσέχοντας όμως να μην κάνουν υπερέκταση οι αρθρώσεις. Οι γοφοί είναι σε μια ευθεία ώστε να μην γέρνει η λεκάνη, πράγμα που ευθυγραμμίζει ακόμα και τα εσωτερικά όργανα με τον έλεγχο των κοιλιακών τοιχωμάτων. Σκεφτείτε ότι στρέφετε τη λεκάνη σας προς τις φτέρνες.

Advertisment

Το στήθος είναι ανασηκωμένο διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή, οι ώμοι είναι προς τα πίσω και μακριά από τα αυτιά. Ο αυχένας επιμηκύνεται ομοιόμορφα από όλες τους τις πλευρές προς το ταβάνι και το πηγούνι είναι παράλληλο με το έδαφος, ώστε να μην δημιουργείται περιττή ένταση στον αυχένα αποφεύγοντας έτσι τους πονοκεφάλους.

Μελετώντας τη σωστή θέση, είμαστε έτοιμοι να αντικρίσουμε όλες εκείνες τις φορές που είχαμε λανθασμένη στάση καταπονώντας το σώμα μας, όπως για παράδειγμα στις δουλειές τους σπιτιού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πλύναμε τα πιάτα, απλώσαμε ή σιδερώσαμε ρούχα νιώθοντας πολύ γρηγορότερη εξάντληση από ό,τι θα αισθανόμασταν έχοντας τη θέση Βουνό.

«Στάση του Βουνού»: Γιατί αξίζει να εφαρμόζουμε τη βασικότερη θέση της Yoga στην καθημερινότητά μας

Βγαίνοντας από το σπίτι, πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ουρές αναμονής, για παράδειγμα σε κάποια τράπεζα, σε κάποιο σούπερ μάρκετ. Αυτές είναι κάποιες από τις καταστάσεις που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία όπως επίσης και πολλά επαγγέλματα. Έτσι λοιπόν βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματός μας, ώστε να αποφεύγουμε τις βλαβερές συνέπειες που προκαλούν οι ανάγκες της καθημερινότητας.

Τέλος προσπαθήστε να διατηρείτε αυτή την ευθυγράμμιση ακόμα και όταν είστε σε καθιστή θέση δίνοντας μεγάλη έμφαση στον κορμό σας, κυρίως όσοι έχετε δουλειές γραφείου. Αγαπήστε και φροντίστε το σώμα σας.

Γιώτα Δαλακούρα, Yoga & Aerial Yoga yoga instructor – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση