, , ,

Είστε λάτρεις του καφέ ή του τσαγιού; Νέα έρευνα εξηγεί τους παράγοντες που συμβάλλουν στην προτίμηση

Σε περίπτωση που δεν το είχατε παρατηρήσει, κάποιοι άνθρωποι είναι λάτρεις του καφέ, ενώ άλλοι προτιμούν το τσάι. Ορισμένοι δεν βαριούνται ποτέ τη γεύση

Είστε λάτρεις του καφέ ή του τσαγιού; Νέα έρευνα εξηγεί τους παράγοντες που συμβάλλουν στην προτίμηση

Σε περίπτωση που δεν το είχατε παρατηρήσει, κάποιοι άνθρωποι είναι λάτρεις του καφέ, ενώ άλλοι προτιμούν το τσάι. Ορισμένοι δεν βαριούνται ποτέ τη γεύση ενός ζεστού λάτε, ενώ άλλοι γοητεύονται από ένα ζεστό τσάι με άρωμα κανέλα ή γεύση καραμέλας.

Και τα δύο ροφήματα προσφέρουν τη χρήσιμη τόνωση της καφεΐνης. Αλλά πώς εξηγείται αυτή η ιδιαίτερη προτίμηση και δεν μπορούμε να ζήσουμε μια μέρα χωρίς μια κούπα τσάι ή καφέ; Μία νέα έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι η προτίμησή μας εξηγείται από την ικανότητά μας να εντοπίζουμε την πικρότητα.

Advertisment

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Ερευνητικό Ινστιτούτο QIMR Berghofer στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση για να μελετήσουν δεδομένα περίπου 400.000 συμμετεχόντων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στην πικρή γεύση της καφεΐνης, τόσο περισσότερο καφέ καταναλώνει.

Τι μας κάνει όμως περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους στην πικρότητα; Φαίνεται ότι αυτό σχετίζεται με τα γονίδια. Και δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση του καφέ, αλλά επηρεάζει τόσο την κατανάλωση τσαγιού, όσο και κρασιού σε διάφορους βαθμούς. «Τα ευρήματα δείχνουν πως η αντίληψη της πικρής γεύσης, που επηρεάζεται από τα γονίδιά μας, συνεισφέρει στην προτίμηση για καφέ, τσάι και αλκοόλ», δηλώνει η Marilyn Cornelis, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής που συμμετείχε στην έρευνα.

Διαβάστε επίσης – Ο καφές και το τσάι στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα και Ελληνικό Τσάι: Τα κορυφαία ροφήματα και πώς να τα καταναλώσετε

Advertisment

Οι ερευνητές όμως προσθέτουν και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: δηλώνουν πως θεωρητικά δεν θα έπρεπε να μας αρέσει καθόλου η γεύση του καφέ – αφού το σώμα και ο εγκέφαλός μας ερμηνεύουν την πικρότητα ως προειδοποιητικό σημάδι πως η τροφή είναι πιθανότατα βλαβερή. Τούτου λεχθέντος, όσοι έχουν την κληρονομική προδιάθεση που τους επιτρέπει να εντοπίζουν την πικρή γεύση μπορούν να μεταμορφώσουν τη σκέψη τους και να διαμορφώσουν θετικές συσχετίσεις για τον καφέ και το τσάι.

Αν εκπλήσσεστε από αυτά τα αποτελέσματα, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι η δυνατότητα εντοπισμού της πικρής γεύσης σε αυτά τα ροφήματα θα μείωνε την προτίμηση γι’ αυτά.

Αλλά όπως αποδεικνύεται, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο• η θετική ενίσχυση που λαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι συνδυασμένη με την ικανότητά τους να εντοπίσουν το πικρό είναι αρκετή για να αναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλό τους και να τον πείσουν να αγαπήσει τον καφέ. Αυτή η έρευνα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης επιστημονικής απόπειρας να κατανοήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη γεύση.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41598-018-34713-z

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση