, ,

Μινιμαλισμός: Με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας;

Η τέχνη του μινιμαλισμού εκτείνεται πέρα από το να ξεφορτωθούμε ρούχα που δεν χρειαζόμαστε από την ντουλάπα μας. Έχει να κάνει με το να

Μινιμαλισμός: Με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας;

Η τέχνη του μινιμαλισμού εκτείνεται πέρα από το να ξεφορτωθούμε ρούχα που δεν χρειαζόμαστε από την ντουλάπα μας. Έχει να κάνει με το να ζούμε μια πιο ουσιαστική ζωή με λιγότερα. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους το καταφέρνει.

5 τρόποι που ο μινιμαλισμός μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας

Ο μινιμαλισμός δεν σχετίζεται καθόλου με τον υλισμό

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ο μινιμαλισμός σημαίνει ότι ξεφορτωνόμαστε πράγματα. Αν και αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα, η τέχνη του σχετίζεται και με οφέλη πέρα από τα υλικά αγαθά, τα οποία εκτείνονται σε πολλές απροσδόκητες περιοχές της ζωής, από την υγεία και τα οικονομικά μέχρι τις σχέσεις και τα συναισθήματα. Με τον μινιμαλισμό έχουμε τη δυνατότητα να προσπεράσουμε πράγματα, ώστε να κάνουμε χώρο για άλλα σημαντικότερα στη ζωή μας, τα οποία ουσιαστικά δεν είναι πράγματα.

Advertisment

Λύνει το οικονομικό μας πρόβλημα με ξεκάθαρες λίστες

Δεν έχει σημασία μόνο πόσα χρήματα βγάζουμε, αλλά πώς τα ξοδεύουμε. Και υπάρχει στρατηγική για να έχουμε τον πλήρη συνειδητό έλεγχο των εξόδων μας. Είναι μία λίστα που χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: στις ανάγκες, στις επιθυμίες και στις αδυναμίες. Οι ανάγκες είναι το σπίτι, το φαγητό και η υγεία. Οι επιθυμίες είναι όλα όσα απολαμβάνουμε και προσθέτουν αξία στη ζωή μας και οι αδυναμίες είναι οι παρορμητικές αγορές, όπως ένα ακόμα ζευγάρι παπουτσιών. Χωρίζοντας σωστά το ποσοστό των χρημάτων που πάει στο καθετί, μπορούμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών μας, περιορίζοντας την τρίτη κατηγορία.

Επαναξιολογούμε τις σχέσεις μας

Το μότο του μινιμαλισμού είναι: «Πρέπει να νιώθουμε ότι μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ όλα όσα έχουμε στη ζωή μας, είτε είναι υλικά αγαθά, είτε σχέση». Πολλοί άνθρωποι μένουν στις σχέσεις τους με φίλους, συζύγους και συνεργάτες λόγω φόβου αλλαγής ή βολέματος. Αλλά η προθυμία να φύγουμε από το οικείο σημαίνει ότι έχουμε τη δύναμη να διατηρήσουμε μόνο εκείνες τις σχέσεις που αξίζουν.

Κάνουμε σωστή χρήση της τεχνολογίας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα σπουδαίο εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας ή για να κολλήσουμε σε μια ανούσια συνήθεια. Πριν μπω στο Facebook, στο Instagram ή στο Twitter, χρειάζεται να αναρωτηθώ: «Τι είναι ακριβώς αυτό που θέλω να κάνω εκεί; Θα προσθέσει κάποια αξία στη ζωή μου; Αν όχι, γιατί δεν κάνω κάτι πιο χρήσιμο ή δημιουργικό;».

Advertisment

Κατακτάμε το συναισθηματικό χάος

Ακόμα κι αν οι αναμνήσεις μας δεν βρίσκονται μέσα στα πράγματά μας, τα πράγματα είναι εκείνα που πολλές φορές πυροδοτούν και ενεργοποιούν τις αναμνήσεις. Αν ξεφορτωθούμε και τακτοποιήσουμε το χάος του σπιτιού μας, αλλά κρατήσουμε ορισμένα βασικά πράγματα (που συνδέονται με σημαντικές αναμνήσεις), οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας θα γίνουν πιο ξεκάθαρα.

Διαβάστε επίσης: 3 τρόποι να «τακτοποιήσετε» το χάος του μυαλού σας

[toggle title="Πηγές"]

https://www.theminimalists.com/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση