, , ,

Βιταμίνη Β12: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες έλλειψής της

Η έλλειψη βιταμίνης Β12, είτε επειδή δεν λαμβάνουμε αρκετή, είτε επειδή δεν την απορροφά ο οργανισμός μας σωστά, προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στη

Βιταμίνη Β12: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες έλλειψής της

Η έλλειψη βιταμίνης Β12, είτε επειδή δεν λαμβάνουμε αρκετή, είτε επειδή δεν την απορροφά ο οργανισμός μας σωστά, προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στη βάδιση, αδυναμία και σύγχυση. Παρακάτω αναφέρονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσουμε έλλειψη της Β12.

9 πιθανές αιτίες έλλειψης της βιταμίνης Β12

Χορτοφαγία ή διατροφή vegan

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου είδους διατροφής μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας, αν δεν είναι κανείς προσεκτικός με το πώς τρέφεται. Το σώμα δεν μπορεί από μόνο του να παράγει βιταμίνη Β12 – χρειάζεται να τη λάβουμε από την τροφή μας. Η Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα. Γι’ αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνονται ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Advertisment

Εντερικές διαταραχές

Η βιταμίνη Β12, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, απορροφάται στο έντερο, όπως και με τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Διαταραχές όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος Crohn που προκαλούν φλεγμονές και βλάβες στη λειτουργία του εντέρου προκαλούν και πρόβλημα στην απορρόφηση της Β12.

Αντιόξινα

Συχνά λαμβάνουμε αντιόξινα όταν νιώθουμε μια στομαχική ενόχληση ή για να καταπολεμήσουμε την γαστρική παλινδρόμηση, αλλά αυτή η φαινομενικά αθώα κίνηση μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες έλλειψης της Β12. Όταν το στομάχι εκκρίνει οξέα, βοηθά και στην απορρόφηση της Β12 από το έντερο. Όταν εμείς περιορίζουμε αρκετά τα όξινα αυτά, η διαδικασία εμποδίζεται.

Κοινά φάρμακα

Και δεν είναι μόνο τα κοινά αντιόξινα που δημιουργούν πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12, αλλά οι επιστήμονες προσθέτουν και ορισμένα φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη (η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ορισμένων καρκίνων), αλλά επίσης και ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα για τη χοληστερόλη.

Advertisment

Διαβήτης

Έρευνα του 2013 αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2 βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο έλλειψη της Β12. Η μετφορμίνη, ένα κοινό φάρμακο του διαβήτη, φαίνεται να είναι εδώ η σύνδεση.

Αντισυλληπτικά χάπια

Σε έρευνα του 2013, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, συμπέρανε ότι η ορμονική αντισύλληψη μειώνει τα επίπεδα της Β12, αν και η διαφορά δεν ήταν κλινικά σημαντική. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προσθέτουν ότι καθώς αυτά τα χάπια λαμβάνονται για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν μια συσσωρευμένη στέρηση της Β12.

Ηλικία

Ένας στους 33 ενήλικες άνω των 50 ετών έχει πολύ χαμηλά επίπεδα Β12 και μέχρι και το 20% αυτού του πληθυσμού πέφτει κάτω από το όριο. Πιθανότατα γι’ αυτό να οφείλεται η μείωση της παραγωγής στομαχικών οξέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν ειδικά συμπληρώματα.

Στρες

Υπάρχει κάποια πάθηση που να μη συνδέεται με κάποιο τρόπο με το στρες; Το στρες συχνά προκαλεί έλκος και ενισχύει την παραγωγή στομαχικών οξέων, που με τη σειρά της αυξάνει την κατάχρηση αντιόξινων.

Κακοήθης αναιμία

Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, κατά τα οποίο οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού επιτίθενται στα υγιή κύτταρα στο στομάχι που παράγουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται για να απορροφηθεί η Β12.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649932/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410054/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση