, , , ,

6 τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Τα προβιοτικά είναι εκείνα τα καλά βακτήρια που συνδέονται άμεσα με το μικροβίωμα του εντέρου μας. Μικροβίωμα είναι οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γαστρεντερικό

6 τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Τα προβιοτικά είναι εκείνα τα καλά βακτήρια που συνδέονται άμεσα με το μικροβίωμα του εντέρου μας. Μικροβίωμα είναι οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα και μας βοηθούν να διασπάσουμε τις τροφές που καταναλώνουμε, προστατεύοντάς μας ταυτόχρονα από εξωτερικούς βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Τα προβιοτικά, λοιπόν, εντοπίζονται σε διάφορες τροφές και η κατανάλωσή τους ωφελεί την μικροχλωρίδα του εντέρου μας. Μπορούμε φυσικά να τα λάβουμε και σε μορφή συμπληρώματος, αλλά πριν καταφύγουμε σε αυτή τη λύση, μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας τις παρακάτω διατροφικές επιλογές.

Advertisment

6 τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Γιαούρτι

Δεν είναι όλα τα γιαούρτια ίδια, οπότε καλύτερα αποφύγετε εκείνα που έχουν την ταμπέλα επιδόρπιο, γιατί είναι πιθανό να περιέχουν σάκχαρα και σιρόπι. Αντιθέτως, το ελληνικό γιαούρτι έχει φυσικά συστατικά και πολλά είδη προβιοτικών.

Γάλα σόγιας

Η σόγια είναι μια προβιοτική τροφή που περιέχει φυσικά πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Υπάρχουν ωστόσο και νέα προϊόντα που περιέχουν επιπλέον «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια».

Πατάτες

Και συγκεκριμένα οι πατάτες που έχουν πλυθεί καλά, μαγειρευτεί και ύστερα κρυώσει. Οι πατάτες αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου. Το τελευταίο φθάνει στο παχύ έντερο χωρίς να απορροφηθεί από το λεπτό και παράγει εκεί λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Λειτουργεί ως πρεβιοτικό και ως συμβιωτικό.

Advertisment

Λάχανο τουρσί

Το λάχανο τουρσί είναι το αγαπημένο της Γερμανικής κουζίνας και στην ουσία είναι λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση, αλλά περιέχει καρότο και άλλα μπαχαρικά. Αποτελεί μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές προβιοτικών και μάλιστα μια έρευνα έχει αποδείξει ότι μια μερίδα ημερησίως βοηθά ακόμα και στη μείωση του κοινωνικού άγχους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην «ηρεμιστική» ορμόνη σεροτονίνη και στα καλά βακτήρια που αυτή παράγει.

Πράσινες μπανάνες

Οι περισσότεροι αποφεύγουμε τις πράσινες μπανάνες για την περίεργη γεύση τους, αλλά έχουμε καλά νέα για τους ανυπόμονους που δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να ωριμάσουν. Οι πράσινες μπανάνες αποτελούν πλούσια πηγή πρεβιοτικών, ειδικά ανθεκτικού αμύλου. Περιέχουν επίσης γενναίες δόσεις τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων ινών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Ο συνδυασμός αυτός είναι που ενισχύει την υγεία του εντέρου.

Σοκολάτα

Ναι, είναι αλήθεια. Μπορείτε να προσθέσετε τη σοκολάτα στη λίστα σας, επειδή αυτός ο γλυκός παράδεισος ενισχύει την παραγωγή υγειών εντερικών βακτηρίων. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Microbiology βρήκε ότι ο συνδυασμός της σοκολάτας με συμπλήρωμα προβιοτικών πολλαπλασίαζε τα οφέλη και των δύο. Η σοκολάτα προστάτευσε τα βακτήρια καθώς περνούσαν από το στομάχι, βεβαιώνοντας ότι απορροφούνται στο λεπτό έντερο, ενώ τα βακτήρια βοηθούσαν το σώμα να μεταβολίσει πλήρως τη σοκολάτα, επιτρέποντας την εκμετάλλευση όλων των μικροθρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών που έχει να μας προσφέρει.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20452073

https://www.wm.edu/news/stories/2015/fermented-food-social-anxiety-study123.php

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση