,

Έλαιο τεϊόδεντρου: Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας

Το έλαιο τεϊόδεντρου προέρχεται από την Αυστραλία, όπου οι ιθαγενείς το χρησιμοποιούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων. Σήμερα η Αυστραλία

Έλαιο τεϊόδεντρου: Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας

Το έλαιο τεϊόδεντρου προέρχεται από την Αυστραλία, όπου οι ιθαγενείς το χρησιμοποιούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων. Σήμερα η Αυστραλία παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ελαίου τεϊόδεντρου εξάγοντας περίπου 700 τόνους ετησίως. Δεν μοιάζει σε τίποτα με το μαύρο τσάι και δεν πρέπει να το συγχέουμε, καθώς το τεϊόδεντρο είναι δηλητηριώδες σε περίπτωση που καταποθεί.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του ήταν τη δεκαετία του ’20, όπου καταγραφόταν ως τρόπος αντιμετώπισης των μικροβίων. Συγκεκριμένα, οι Αυστραλιανοί στρατιώτες κρατούσαν το έλαιο στους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ως αντιβιοτικό. Σύντομα άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αγγλία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σουηδία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και πλέον υπάρχει μεγάλη ανάγκη εισαγωγής από την Αυστραλία. Το έλαιο έχει ένα έντονο και ξυλώδες άρωμα και μπορείτε να το βρείτε σε μικρά μπουκαλάκια ως απλό αιθέριο έλαιο, αλλά και ως βασικό συστατικό σε κρέμες.

Advertisment

Ποιες είναι οι χρήσεις του τεϊόδεντρου στον οργανισμό μας

1. Ως θεραπεία για το κρυολόγημα και τον πόνο

Ως ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά, το έλαιο τεϊόδεντρου είναι κυρίως γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ικανότητες. Επιπλέον, είναι σχετικά οικονομικό. Χρησιμοποιήστε μία ή δύο σταγόνες σε ζεστό ύφασμα και εισπνεύστε για να καταπολεμήσετε το ήπιο κρυολόγημα, το βήχα και τον πονόδοντο κάθε φορά που εμφανίζεται.

2. Ως τρόπος αντιμετώπισης της πιτυρίδας

Το τεϊόδεντρο είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια στην πιτυρίδα. Είναι εκπληκτικό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσει τόσο την ακμή, που θεωρείται ως ένα ζήτημα λιπαρότητας, αλλά και την πιτυρίδα που θεωρείται ζήτημα ξηρότητας.

Μία έρευνα βρήκε ότι η χρήση σαμπουάν που περιέχει έλαιο τεϊόδεντρου ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουμε την ήπια πιτυρίδα. Και τα συμπτώματά του όπως τη φαγούρα. Πολλά σαμπουάν πια χρησιμοποιούν το τεϊόδεντρο. Αλλά εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αναμιγνύοντας 1 κουταλιά μαγειρικής σόδας σε 1 φλιτζάνι νερού και με την προσθήκη 5 ή 6 σταγόνων ελαίου τεϊόδεντρου.

Advertisment

3. Ως θεραπεία για την ακμή

Αποφύγετε τις χημικές θεραπείες για την ακμή, προσθέτοντας μία σταγόνα ελαίου τεϊόδεντρου σε μία υγρή μπάλα βαμβακιού και εφαρμόζοντας στα σημεία που σας ενδιαφέρουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αναμίξει το έλαιο τεϊόδεντρου με ένα έλαιο βάσης όπως το argan oil ή το jojoba – δεν πρέπει ποτέ να το εφαρμόζετε κατευθείαν στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

4. Ως θεραπεία για τις μολύνσεις των νυχιών και το «πόδι του αθλητή»

Έχετε κάποια παρανυχίδα ή ερεθισμό στα νύχια; Εφαρμόζοντας λίγο έλαιο στο νύχι σας θα δείτε ότι δρα αντιβακτηριδιακά, αλλά χωρίς να προκαλούν ερεθισμό στην επιδερμίδα. Για άλλη μια φορά, βεβαιωθείτε ότι αναμιγνύετε με έλαιο βάσης.

Μία έρευνα απέδειξε ότι μετά από 16 εβδομάδες εφαρμογής μια κρέμας με 5% έλαιο τεϊόδεντρου, το 80% των ανθρώπων με ονυχομυκητίαση ανέφερε ότι θεραπεύτηκε πλήρως. Το τεϊόδεντρο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα του ποδιού του αθλητή μέχρι και στο 64% των περιπτώσεων.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12121393

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12451368

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση