, , ,

Έρευνα: Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρόνια έκθεση σε στρες, άγχος και αρνητική διάθεση γενικά επιδρά στη σωματική υγεία και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις

Έρευνα: Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρόνια έκθεση σε στρες, άγχος και αρνητική διάθεση γενικά επιδρά στη σωματική υγεία και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σοβαρά (καρδιαγγειακές ασθένειες, εγκεφαλικό επεισόδιο). Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι το χρόνιο στρες εξασθενεί νοητικές και γνωστικές μας ικανότητές, όπως η μνήμη.

Τώρα, μια έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία απέδειξε ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί και αυτό αφήνει έκθετο τον οργανισμό σε φλεγμονές. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Advertisment

Αρνητική διάθεση και φλεγμονές

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα για τη μελέτη μέσα από δύο προσεγγίσεις. Χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια στα οποία οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα συναισθήματά τους στο χρόνο και στη στιγμή. Οι μετρήσεις έλαβαν χώρα για 2 εβδομάδες.

Επίσης, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγμα αίματος για να αξιολογήσουν την ανοσολογική απόκρισή τους αλλά και τους δείκτες φλεγμονών. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που βίωναν αρνητικά συναισθήματα πολλές φορές μέσα στη μέρα για μεγάλες χρονικές περιόδους έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών φλεγμονών στο αίμα τους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι αν έπαιρναν δείγμα αίματος από τους συμμετέχοντες αμέσως αφού είχαν βιώσει κάποιο αρνητικό συναίσθημα, όπως θλίψη ή θυμό, οι βιοδείκτες φλεγμονών ήταν ακόμα πιο παρόντες στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, τα θετικά συναισθήματα συσχετίζονταν με χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών. Αυτό ωστόσο, για άγνωστο λόγο, ήταν εντονότερο στους άνδρες.

Advertisment

Η επίδραση μπορεί να τροποποιηθεί

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η έρευνά τους προσθέτει κρίσιμα στοιχεία σε σχέση με την επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων στην υγεία. Μάλιστα, το δείγμα συμμετεχόντων προερχόταν από διαφορετικά, εθνικά, φυλετικά και κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα.

Ωστόσο, απαιτείται επιβεβαίωση των ευρημάτων με επιπλέον μελέτες. Οι ίδιοι τονίζουν πως αυτά τα στοιχεία δεν αποθαρρυντικά, αφού μας δείχνουν ότι μέσω της θετικής στάσης και των συναισθημάτων μπορούμε να διατηρήσουμε μια ομαλότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159118305816?dgcid=author#!

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση