, ,

Καρδίτσα: Η ελληνική πόλη με τα χιλιάδες ποδήλατα!

Η πόλη της Καρδίτσας τα πρωινά μοιάζει σαν μια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης: πρωινή ομίχλη, υγρασία και μέσα από τα δρομάκια και τους δρόμους

Καρδίτσα: Η ελληνική πόλη με τα χιλιάδες ποδήλατα!

Η πόλη της Καρδίτσας τα πρωινά μοιάζει σαν μια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης: πρωινή ομίχλη, υγρασία και μέσα από τα δρομάκια και τους δρόμους της πόλης ξεπροβάλλουν από παντού ποδήλατα με αναβάτες που βιάζονται να φτάσουν στην εργασία τους, που έχουν βγει για τις πρωινές τους δουλειές ή για την πρωινή τους βόλτα.

Αυτό το σκηνικό δεν συμβαίνει μόνο στο Άμστερνταμ, αλλά και σε μια πόλη πρότυπο της Ελλάδας, την Καρδίτσα. Μέχρι σήμερα, το μήκος των ποδηλατοδρόμων της έχει φτάσει τα 7300 μ. μήκος στον αστικό ιστό και άλλα 10.500 μ. υπάρχουν στο περιαστικό δίκτυο.

Advertisment

Το πρώτο κατάλληλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων άρχισε να κατασκευάζεται το 2003 με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών και μελέτη που συντάχθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον καθηγητή κ. Βλαστό.

Η χρήση του ποδηλάτου στην Καρδίτσα αποτελεί ουσιαστικά παράδοση. Γι’ αυτό και στους δρόμους της θα δείτε παλιά, κλασικά ποδήλατα που έχουν κληρονομηθεί από γονείς και παππούδες. Επίσης, η πόλη διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας easybike είναι το κατάλληλο σύστημα για να νοικιάσουμε ένα ποδήλατο μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα και να το χρησιμοποιήσουμε όσο θέλουμε. Στη συνέχεια, μπορούμε να το αφήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο ενοικίασης και η υπηρεσία είναι διαθέσιμη τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες.

Advertisment

Κάθε σπίτι σε αυτή την πόλη διαθέτει το λιγότερο ένα ποδήλατο και αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός τους, εκτιμάται ότι κυμαίνεται ανάμεσα σε 15.000 και 20.000. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος τόνισε σχετικά: «Η Καρδίτσα είναι η πόλη του ποδηλάτου διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και τους περισσότερους ενεργούς ποδηλάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά και σχεδόν αποκλειστικά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.

Το ποδήλατο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της πόλης, είναι κομμάτι της ζωής κάθε Καρδιτσιώτη. Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου υλοποιώντας δράσεις και πολιτικές και δρομολογώντας έργα και παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση