, ,

Ποιες είναι οι 10 καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζήσει μια γυναίκα

Η ανισότητα των φύλων, ακόμα και σήμερα, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα προς επίλυση και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στην ισότητα ανάμεσα

Ποιες είναι οι 10 καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζήσει μια γυναίκα

Η ανισότητα των φύλων, ακόμα και σήμερα, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα προς επίλυση και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στην ισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες επιβραδύνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα χρειαστούν 108 χρόνια για να εξαλειφθεί κάθε παγκόσμιο ζήτημα ανισότητας, το οποίο σήμερα φθάνει μέχρι και το 68%.

Η λίστα με τις 10 καλύτερες χώρες για να ζει μια γυναίκα πρωτοδημοσιεύτηκε το 2006 στα πλαίσια της μέτρησης των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις παραμέτρους: την οικονομική συμμετοχή, το εκπαιδευτικό επίπεδο, την υγεία και επιβίωση και την πολιτική ενδυνάμωση.

Advertisment

Από το 2006 το χάσμα έχει μειωθεί κατά 3,6%, όμως τον τελευταίο χρόνο η διαφορά ήταν ελάχιστη (0,03%), κάτι που φανερώνει ελάχιστη πρόοδο. Σε γενικές γραμμές όμως, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Από τις 144 χώρες, οι 89 έχουν καταφέρει να μειώσουν το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στην έκθεση αναφέρεται: «Αν και η πρόοδος συνεχίζεται με πολύ αργό ρυθμό… το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες κινούνται προς μεγαλύτερη ισότητα των φύλων είναι ενθαρρυντική και επιβραβεύει τις προσπάθειες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την επίτευξη της ισότητας των φύλων».

Οι 10 καλύτερες χώρες για να ζήσει μια γυναίκα

Η Ισλανδία βρίσκεται και φέτος στην κορυφή της λίστας με το ποσοστό της να αποτελεί ρεκόρ: έχει καταφέρει να μειώσει την ανισότητα πάνω από 85%. Οι 4 χώρες που ακολουθούν είναι όλες σκανδιναβικές: Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία. Η λίστα είναι η εξής:

Advertisment

1. Ισλανδία

2. Νορβηγία

3. Σουηδία

4. Φινλανδία

5. Νικαράγουα

6. Ρουάντα

7. Νέα Ζηλανδία

8. Φιλιππίνες

9. Ιρλανδία

10. Ναμίμπια

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ χαμηλά σε αυτή τη λίστα. Φέτος κατέχει την 78η θέση, ενώ το 2006 βρισκόταν στην 69η θέση. Στην έκθεση αναφέρεται: «Οι περισσότερες γυναίκες σε θέσεις αρχηγού κράτους έχουν εκλεγεί κατά την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν 17 γυναίκες αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργών στις 149 χώρες το 2018, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού της Ρουμανίας που εξελέγη φέτος.

Τα καλά νέα είναι ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων στην εκπαίδευση ανέρχεται σε μόλις 5% κατά μέσο όρο, και μπορεί να εξαλειφθεί σε μόλις 14 χρόνια, ενώ το χάσμα υγείας και επιβίωσης μπορεί να θεωρηθεί ”ουσιαστικά μηδενικό στις περισσότερες χώρες».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση