, , ,

Μανταρίνι: Ένας μικρός διατροφικός θησαυρός με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας

Το μανταρίνι είναι ένας μικρός νόστιμος θησαυρός. Αποτελεί καρπό ενός μικρούς εσπεριδοειδούς δέντρου, της μανταρινιάς. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι, αλλά είναι πολύ μικρότερο

Μανταρίνι: Ένας μικρός διατροφικός θησαυρός με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας

Το μανταρίνι είναι ένας μικρός νόστιμος θησαυρός. Αποτελεί καρπό ενός μικρούς εσπεριδοειδούς δέντρου, της μανταρινιάς. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι, αλλά είναι πολύ μικρότερο και έχει ελλειψοειδές σφαιρικό σχήμα.

Λέγεται ότι αυτό το μικρό φρούτο πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, κι αυτό λόγω του χρώματος της στολής τους, αλλά και λόγω της συνήθειας να ανταλλάζουν φρούτα ως δώρα.

Advertisment

Τα μανταρίνια είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβρη έως και τα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλά τον Ιανουάριο βρίσκουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες. Εκτός από νόστιμα και γλυκά (βασικός λόγος που τα προτιμούν τα παιδιά), είναι και εξαιρετικά θρεπτικά. Και αν και τα πορτοκάλια παίρνουν συνήθως όλη τη δόξα, τα μανταρίνια μπορούν άνετα να τα ανταγωνιστούν σε πολλά σημεία, όπως στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α και σίδηρο.

Η θρεπτική αξία του μανταρινιού

Φλαβονοειδή

Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές και αυτό διότι ενισχύουν ορισμένες αντικαρκινικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. Τα φλαβονοειδή, που υπάρχουν σε αφθονία στα μανταρίνια, αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, εχθρούς του οργανισμού μας, και προστατεύουν ενάντια στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και σταματούν την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης στο σώμα μας.

Βιταμίνη C και Α

Ένα μέτριο σε μέγεθος μανταρίνι περιέχει 23.5 milligrams βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που επίσης καταπολεμά τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στην επούλωση πληγών και διατηρεί τη λειτουργικότητα των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων.

Advertisment

Το μανταρίνι όμως περιέχει και μια γενναία ποσότητα βιταμίνης Α, μιας ομάδας ρετινοειδών που συνδέονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την όραση, την αναπαραγωγική υγεία και την επικοινωνία μεταξύ κυττάρων.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β με πολλές σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό μας. Βοηθά στη διαμόρφωση και διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων, χτίζοντας DNA και RNA, καθιστώντας το φυλλικό οξύ απαραίτητο σε περιόδους ραγδαίας ανάπτυξης, όπως στη βρεφική ηλικία και στην εγκυμοσύνη.

Κάλιο

Ένα μέτριο σε μέγεθος μανταρίνι περιέχει περίπου 146 milligrams καλίου. Το κάλιο επηρεάζει κυριολεκτικά όλα τα όργανα, τους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Οι επαρκείς ποσότητες καλίου προστατεύουν από υπέρταση και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.healthyeating.org/Healthy-Eating/All-Star-Foods/Fruits/Article-Viewer/Article/204/Health-Benefits-of-Citrus-Fruit/Referer/mealsmatter

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε
Μπορούν τα ανθοϊάματα Μπαχ να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;
Δυόσμος, Δεντρολίβανο, Βασιλικός | Τα φυτά που αξίζει να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση