6 πράγματα που χρειάζεται να αποδεχτούμε για να έχουμε μια ήρεμη ζωή

Πιστεύω πως όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε μια ήρεμη και ολοκληρωμένη ζωή. Έχουμε σίγουρα κάνει προσπάθειες για να βελτιώσουμε ή να αλλάξουμε τη ζωή

6 πράγματα που χρειάζεται να αποδεχτούμε για να έχουμε μια ήρεμη ζωή

Πιστεύω πως όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε μια ήρεμη και ολοκληρωμένη ζωή. Έχουμε σίγουρα κάνει προσπάθειες για να βελτιώσουμε ή να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο και κάποιες από αυτές τις προσπάθειες είχαν καλή έκβαση ενώ κάποιες άλλες ίσως όχι. Όποια προσπάθεια και να κάνουμε, καλό θα ήταν να ενσωματώσουμε και την αποδοχή κάποιων πραγμάτων, έτσι ώστε οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε να είναι πιο προσιτές.

6 πράγματα που χρειάζεται να αποδεχτούμε για να έχουμε μια ήρεμη ζωή

1. Κανείς δεν είναι προορισμένος για μια ζωή χωρίς προβλήματα

Η αγαπημένη μου γιαγιά έλεγε: «μην προσεύχεσαι να φεύγουν τα προβλήματα. Να προσεύχεσαι να έχεις τη δύναμη να τα αντέξεις και τη λογική να βρίσκεις λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν επιπλέον πρόβλημα». Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε μέρα με τη μέρα, αυτά που έχει να μας προσφέρει η ζωή.

Advertisment

2. Είναι εντάξει να μην έχουμε προσδοκίες

Όταν έχουμε προσδοκίες από τους ανθρώπους, τις σχέσεις και από τις καταστάσεις, τότε χρειάζεται να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για μεγάλες απογοητεύσεις. Κανείς δεν θα κινηθεί, θα σκεφτεί, θα αντιδράσει, θα αισθανθεί, θα αγαπήσει όπως εμείς. Ο καθένας είναι μοναδικός και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σύμφωνα με τις δικές τους αξίες και τις δικές του πεποιθήσεις και σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται την κάθε δεδομένη στιγμή. Το ίδιο άλλωστε δεν κάνουμε κι εμείς;

3. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν

Οι άνθρωποι αλλάζουν μόνο αν εκείνοι το αποφασίσουν. Εσάς κατάφερε να σας αλλάξει κανείς; Και γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε εμείς τη δύναμη να αλλάξουμε κάποιον; Οι υπόλοιποι άνθρωποι που πέρασαν από τη ζωή αυτού του ανθρώπου που θέλουμε να αλλάξουμε, γιατί δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι; Είχαν λιγότερες ικανότητες από εμάς; Δεν νομίζω.

4. Χρειάζεται να ξέρουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε

Αν δεν ξέρουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε, τότε δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε. Δείτε το και έτσι: «αν δεν ξέρεις που θέλεις να πας, όποιον δρόμο και να πάρεις, δεν έχει σημασία». Κάπου θα μας βγάλει , αλλά μπορεί να μας βγάλει στον γκρεμό. Εκεί θέλουμε να πάμε;

Advertisment

5. Ο νους είναι εχθρός και φίλος

Αν δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις σκέψεις μας, τότε θα μας διαχειρίζονται αυτές. Χρειάζεται να δούμε τις σκέψεις γι’ αυτό που είναι: λέξεις και εικόνες. Το πόσο θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, εξαρτάται από τη δύναμη που εμείς θα τους δώσουμε.

6. Τα γεγονότα είναι από μόνα τους ουδέτερα

Μια βροχή μπορεί να θεωρηθεί ευλογία όταν έχουμε σπείρει το χωράφι μας με καλαμπόκι αλλά μπορεί να θεωρηθεί κατάρα αν μόλις έχουμε βάψει τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού μας. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα δώσουμε νόημα σε κάθε γεγονός. Η βροχή είναι βροχή.

Δεν είναι πάντα εύκολη η αποδοχή κάποιων πραγμάτων. Όμως υπάρχει μια μεγάλη ελευθερία μέσα σε αυτήν την πράξη. Η ελευθερία να ανακαλύψει κανείς νέους δρόμους για την προσωπική και την πνευματική του εξέλιξη και ηρεμία, που εγκλωβισμένος στην μη αποδοχή δε θα μπορούσε ποτέ να δει.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση