,

Θετική Σωματοποίηση: Τι είναι και πώς επιδρά στη ζωή μας

Στην καθημερινή μας ζωή, όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουμε συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας, φόβου, θυμού και κατάθλιψης. Με άλλα λόγια, μπαίνουμε – εξαιτίας των σκέψεων και

Θετική Σωματοποίηση: Τι είναι και πώς επιδρά στη ζωή μας

Στην καθημερινή μας ζωή, όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουμε συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας, φόβου, θυμού και κατάθλιψης. Με άλλα λόγια, μπαίνουμε – εξαιτίας των σκέψεων και των επιρροών μας – σε έναν φαύλο κύκλο ενεργειών που μας προβληματίζουν (για παράδειγμα, κρίσεις πανικού, αναβλητικότητα, δυσκολία διαχείρισης σκέψεων) με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία της ζωής και το οτιδήποτε θετικό υπάρχει γύρω μας.

Πώς μπορούμε λοιπόν, να αποφύγουμε αυτό τον ψυχοφθόρο μηχανισμό του νου;

Η απάντηση είναι με την μέθοδο της Θετικής Σωματοποίησης. Είναι γεγονός πως ο εγκέφαλος έχει την τάση να σωματοποιεί τις ψυχικές αντιδράσεις τις οποίες συνήθως δεν εκφράζουμε με λέξεις και έτσι σαν επακόλουθο να έρχονται όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μας οδηγούν στην αδράνεια και κλέβουν τη χαρά του σήμερα.

Advertisment

Η ζωή είναι απλή και είναι κρίμα να την κάνουμε δύσκολη μεγεθύνοντας τα προβλήματά μας. Η λύση πάντα υπάρχει και βρίσκεται μπροστά. Ποτέ πίσω. Είναι μέλημά μας να αφήνουμε τις καταστάσεις που πλέον δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν και να δημιουργούμε το μέλλον με περισσότερη θέληση και αισιοδοξία.

Επομένως, με τη μέθοδο της Θετικής Σωματοποίησης μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση ζωής μας. Με άλλα λόγια, όταν το συναίσθημα δείχνει αρνητικό, εμείς θα βάζουμε ένα θετικό. Για παράδειγμα, όταν είμαστε θυμωμένοι με κάποιον ή ακόμα και με τον εαυτό μας, θα ήταν ωφέλιμο να αντικαταστήσουμε την ενέργεια αυτή με τη Συγχώρεση.

Έτσι, θα αισθανόμαστε πιο ανακουφισμένοι, λυτρωμένοι, χαλαροί με περισσότερη αγάπη για τον εαυτό μας και για τους γύρω μας. Με τη μέθοδο λοιπόν αυτή το σώμα μας θα μάθει να υπακούει σε έναν θετικό μηχανισμό σκέψης και να διαχειρίζεται τις δυσκολίες που προκύπτουν με μεγαλύτερη κατανόηση και εμπιστοσύνη.

Advertisment

Τι είναι λοιπόν, η Θετική Σωματοποίηση; Η ικανότητά μας να μπορούμε να μεταβάλλουμε την τρόπο σκέψης μας, σχηματίζοντας θετικά συναισθήματα που είναι υγιή για την ψυχή και το σώμα μας. Παραδείγματα θετικών συναισθημάτων: αγάπη, ελπίδα, ελευθερία, κατανόηση, συγχώρεση, όνειρα, αισιοδοξία, πίστη, βοήθεια, εμπιστοσύνη, αλήθεια, στήριξη, συμπόνια και προσφορά.

Τέλος, κάνοντας αυτό το βήμα, μπορούμε να δούμε τη ζωή διαφορετικά, να βρούμε τις ισορροπίες, τι μας αξίζει και τι μπορούμε να επιτύχουμε. Είμαστε ελεύθεροι και όχι δέσμιοι. Δεν πρέπει να φοβόμαστε και να νιώθουμε ενοχές για το οτιδήποτε κάνουμε ή αφήνουμε. Πρέπει να υποστηρίζουμε τις επιλογές μας και να προχωράμε με βάση τα δικά μας θέλω και όρια. Στον καθένα αξίζει να είναι ευτυχισμένος. Και η χαρά κρύβεται μέσα μας.

Νικόλ Παπαδοπούλου, Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α, Ρητορική Τέχνη στην Διδασκαλία και Θέατρο “Ανδρέας Βαρούχας”

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση