, ,

Να είσαι γενναίος στον έρωτα…

Έχεις, έστω κι αν δε θες να το παραδεχτείς, ονειρευτεί μία σχέση στην οποία θα επενδύσεις αισθήματα, χρόνο, ιδρώτα, δάκρυα ίσως και λεφτά. Έχεις

Να είσαι γενναίος στον έρωτα...

Έχεις, έστω κι αν δε θες να το παραδεχτείς, ονειρευτεί μία σχέση στην οποία θα επενδύσεις αισθήματα, χρόνο, ιδρώτα, δάκρυα ίσως και λεφτά. Έχεις ονειρευτεί τον απόλυτο έρωτα, αυτόν που θα σε γεμίζει και θα σου δίνει νόημα και χαρά στη ζωή, όμως, μόλις ένας άνθρωπος σε πλησιάσει, αντιστέκεσαι.

Γιατί πολεμάς τον έρωτα και γιατί δεν αφήνεσαι σ’ αυτόν που σου τον προσφέρει απλόχερα ή έστω που προσπαθεί να το κάνει; Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να γεμίζει αμφιβολίες γι’ αυτό που νιώθει ή για τον άλλο; Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να υπεραναλύει τα πάντα και να βάζει τη λογική πάνω από τον αυθορμητισμό του συναισθήματος;

Advertisment

Μήπως μόλις αισθανθείς κάτι για κάποιον, τον σπρώχνεις μακριά με τη συμπεριφορά σου συνειδητά ή ασυνείδητα; Μήπως θεωρείς ότι σου είναι πιο εύκολο να είσαι single και να έχεις μόνο σεξουαλικές σχέσεις παρά να δεσμεύεσαι με κάποιον και να μοιράζεσαι;

Αν σε όλα τα πιο πάνω η απάντηση είναι ναι, τότε συγνώμη που θα στο θέσω τόσο ευθέως, όμως φοβάσαι και βαριέσαι. Ναι, δεν έχει να κάνει καθόλου με το πρότυπο του άπιαστου εργένη και αναίσθητου άνδρα που θες να προβάλεις ή της ανεξάρτητης, φεμινίστριας γυναίκας. Αν έχεις διώξει τον έρωτα από τη ζωή σου, το έχεις κάνει επειδή δεν είχες τα κότσια να τον κρατήσεις και να τον αντιμετωπίσεις κατάματα.

Στον έρωτα ρισκάρεις. Ρισκάρεις να πληγωθείς ή να πληγώσεις. Μήπως αυτό σε τρομάζει; Κι όμως αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού του έρωτα και θα πρέπει να ωριμάσεις για να μπορείς να τον δεχτείς στη ζωή σου και να τον νιώσεις με όλα τα καλά και τα κακά του. Μόνο έτσι θα νιώσεις πραγματικά ζωντανός.

Advertisment

Όχι, ο έρωτας δεν είναι για τους φλώρους ούτε τους αδύναμους. Είναι για τους δυνατούς και γι’ αυτούς που τους αρέσει να ζουν στα άκρα. Γι’ αυτούς που δε φοβούνται να ρισκάρουν, να παίξουν κι ας χάσουν. Είναι μία δυνατή εμπειρία για γερά στομάχια. Τα θέλει όλα ή τίποτα.

Κι αν καθετί που σε αγγίζει ουσιαστικά, σε τρομάζει, τότε μάλλον δεν κατάφερες να ξεπεράσεις τους φόβους και τις ανασφάλειές σου. Ή μπορεί και να βαριέσαι και να θες την ησυχία σου. Τις επιφανειακές σου σχέσεις, το άδειο σου σπίτι, τα άστρωτά σου σεντόνια άδεια κι αυτή την ατελείωτη ελευθερία που κατά βάθος σε κουράζει. Δε θες ιδιαίτερες συγκινήσεις. Αυτά κι άλλα παραμύθια λες στον εαυτό σου κι η ζωή σου προχωράει στην επιφάνεια.

Μόνο εσύ ξέρεις γιατί αντιστέκεσαι στον έρωτα και σε μία ουσιαστική σχέση με τα προβλήματα και τα ωραία της. Όμως, την επόμενη φορά που θα το κάνεις, κοίταξε βαθιά μέσα σου και κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση, “έτσι θες να μεγαλώνεις; μόνος ή με ανούσιες σχέσεις; Προτιμάς να μετανιώνεις για κάτι που δεν άφησες ποτέ να ζήσεις ή για κάτι που ρίσκαρες κι ας έχασες μετά; Πότε ζει πραγματικά ο άνθρωπος; Μέσα στον κύκλο ασφαλείας του ή όταν καταφέρνει να βγει έξω απ’ αυτόν;”

Να είσαι γενναίος στον έρωτα. Κι αν δε θες να δώσεις να μη ζητάς. Γιατί υπάρχουν κι άνθρωποι εκεί έξω που μπορούν ν’ αγαπήσουν, να ερωτευτούν και να δεθούν συναισθηματικά και θα ήταν κρίμα στην τελική να το έκαναν μαζί σου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!
Μάθαμε να κοιτάμε το σπίτι μας και να σιωπούμε και κάποιες φορές... κοιτάζοντας το σπίτι μας σιωπούμε
Η ζωή στο Matrix | Το σύμπαν ως προσομοίωση
Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση