, , , ,

20 λεπτά επαφής με τη φύση είναι αρκετά για να μειώσουν το στρες, σύμφωνα με έρευνα

Η αίσθηση που προκαλείται από την επαφή μας με τη φύση για τουλάχιστον 20 λεπτά έχει τη δύναμη να μειώσει τις ορμόνες τους στρες,

20 λεπτά επαφής με τη φύση είναι αρκετά για να μειώσουν το στρες, σύμφωνα με έρευνα

Η αίσθηση που προκαλείται από την επαφή μας με τη φύση για τουλάχιστον 20 λεπτά έχει τη δύναμη να μειώσει τις ορμόνες τους στρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και αυτά τα ευρήματα μπορούμε εύκολα να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.

Οι συγγραφείς της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology θέλησαν να δώσουν απαντήσεις στο αν η εμπειρία της σχέσης με τη φύση, ή αλλιώς όπως το αποκαλούν το «χάπι της φύσης», θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των χημικών ουσιών που εκκρίνει το ίδιο το σώμα και σχετίζονται με το στρες.

Advertisment

Οι ερευνητές ζήτησαν από 36 συμμετέχοντες, που ζούσαν σε πόλεις, να περάσουν χρόνο σε εξωτερικό χώρο ώστε να νιώσουν ότι αλληλεπιδρούν με τη φύση. Αυτό τους ζητήθηκε να το κάνουν για τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Η συνολική διάρκεια του πειράματος ήταν οκτώ εβδομάδες. Εκείνοι ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν πότε και πού θα πήγαιναν. Τα υποκείμενα έδωσαν τέσσερις φορές δείγματα σιέλου πριν και μετά την εμπειρία τους αυτή.

Τους ζητήθηκε επίσης να μην συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τους στρεσάρουν ενώ βρίσκονταν στη φύση, συμπεριλαμβανομένης της βραδινής εξόδου, της γυμναστικής, της χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου, συζητήσεων ή ανάγνωσης.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σίελο των συμμετεχόντων έπεφταν κατά 21.3% ανά ώρα κατά μέσο όρο αφού είχαν την εμπειρία σύνδεσης με τη φύση. Η επίδραση ήταν εντονότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από 20 μέχρι 30 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, οι συμμετέχοντες ωφελούνταν αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η δραστηριότητα δεν φαινόταν να προκαλεί κάποια διαφορά στα επίπεδα της κορτιζόλης.

Advertisment

Μία πτώση της τάξεως του 28% στο ένζυμο άλφα-αμυλάση επίσης παρατηρήθηκε σε όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι και κάθονταν ή κάθονταν και περπατούσαν λίγο. Οι ερευνητές ελπίζουν η έρευνά τους να βοηθήσει το σύστημα υγείας ώστε να συνταγογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τα λεγόμενα «χάπια της φύσης» ως ένα προληπτικό μέτρο αλλά και τρόπο αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών.

Η Dr. MaryCarol Hunter, κύρια ερευνήτρια του πειράματος από το Πανεπιστήμιο του Michigan σχολίασε ότι «η έρευνά μας δείχνει ότι για μεγαλύτερο όφελος, σε σχέση με την αποτελεσματική μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), χρειάζεται να περνάμε 20 με 30 λεπτά χαλαροί σε ένα μέρος που να μας παρέχει μια αίσθηση φύσης».

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00722/full

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση