, , ,

6 ασυνήθιστοι τρόποι να κάψουμε περισσότερες θερμίδες

Καίγοντας περισσότερες θερμίδες μπορούμε να χάσουμε και φυσικά να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να

6 ασυνήθιστοι τρόποι να κάψουμε περισσότερες θερμίδες

Καίγοντας περισσότερες θερμίδες μπορούμε να χάσουμε και φυσικά να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να το καταφέρετε – αλλά μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την καύση θερμίδων με πιο ασυνήθιστους τρόπους.

6 ασυνήθιστοι τρόποι να κάψουμε θερμίδες

1. Έκθεση στο κρύο

Η έκθεση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό, ενεργοποιώντας τη δραστηριότητα του καφέ λίπους στο σώμα μας. Αν και οι αποθήκες λίπους είναι κυρίως άσπρο λίπος, περιλαμβάνει επίσης μικρές ποσότητες καφέ λίπους. Ο κάθε τύπος έχει διαφορετικές λειτουργίες.

Advertisment

Η κύρια λειτουργία του λευκού λίπους είναι η αποθήκευση ενέργειας. Οι μεγάλες ποσότητές του ενισχύουν τις φλεγμονές και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αντιθέτως, η κύρια λειτουργία του καφέ είναι η διατήρηση της ζέστης του σώματος κατά την έκθεση στο κρύο. Μάλιστα, σύμφωνα με αρχικές έρευνες σε ζώα, η χρόνια έκθεση στο κρύο φαίνεται να οδηγεί στην μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ.

2. Κατανάλωση κρύου νερού

Η κατανάλωση νερού έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει προσωρινά τον μεταβολισμό σε ενήλικες και παιδιά με φυσιολογικό αλλά και παραπανίσιο βάρος. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν πως οι επιδράσεις πολλαπλασιάζονται αν προτιμήσουμε το κρύο νερό. Κι αυτό διότι ο οργανισμός ξοδεύει περισσότερη προσπάθεια για να ζεστάνει αυτό το νερό για να χρησιμοποιηθεί. Οπότε και καίγονται περισσότερες θερμίδες.

3. Μάσημα τσίχλας

Το μάσημα τσίχλας έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αίσθηση κορεσμού και μειώνει την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης σνακ. Και ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι επιταχύνει τον οργανισμό μας, ειδικά 20 λεπτά μετά την κατανάλωση γευμάτων. Ωστόσο, μιλάμε πάντα για τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή υποκατάστατά της.

Advertisment

4. Αιμοδοσία

Η αιμοδοσία αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται, τουλάχιστον προσωρινά. Όταν δίνετε αίμα, το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια για να συνθέσει νέες πρωτεΐνες, αιμοσφαίρια, και άλλα συστατικά αίματος ώστε να αντικαταστήσει αυτά που χάθηκαν.

Φυσικά, η αιμοδοσία δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα. Σε γενικά πλαίσια, χρειάζεται να περιμένετε τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες για την επόμενη. Τέλος, μεγάλη μερίδα επιστημόνων επιβεβαιώνει πως η αιμοδοσία προσφέρει και άλλα οφέλη, όπως το να μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες, να αυξάνει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

5. Έντονες επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Ναι, το γνωρίζουμε ότι ορισμένα είδη άσκησης καίνε περισσότερες θερμίδες. όμως εδώ μιλάμε για επαναλαμβανόμενες κινήσεις χωρίς διακοπή, όπως ας πούμε η νευρική κίνηση των ποδιών, το χτύπημα των δαχτύλων στο τραπέζι ή το να παίζουμε με τα δαχτυλίδια που φοράμε. Μάλιστα, μία έρευνα απέδειξε ότι όσοι έκαναν τέτοιες (ή παρόμοιες) κινήσεις ενόσω κάθονταν, έκαιγαν πέντε με έξι φορές περισσότερες θερμίδες από εκείνους που ήταν ακίνητοι ή και όρθιοι.

6. Γέλιο

Λέγεται συχνά ότι το γέλιο είναι το καλύτερο γιατρικό. Και πράγματι, οι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι το γέλιο μπορεί να βελτιώσει πολλές πλευρές της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, όπως τη μνήμη, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αρτηριακή λειτουργία.

Επιπροσθέτως, το γέλιο μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες. Σε μια έρευνα, 45 ζευγάρια παρακολούθησαν ταινίες που είτε ήταν κωμικές, είτε δραματικές. Όταν γελούσαν κατά τη διάρκεια της κωμωδίας, ο μεταβολικός τους ρυθμός αυξανόταν κατά 10 – 20%. Αν και αυτό δεν είναι πολύ, το γέλιο σε συχνή βάση αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία και να νιώσουμε ταυτόχρονα και χαρούμενοι.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16652129

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25841254

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12468415

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27089416

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25794237

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24179891

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822824

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27621146

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση