, , , ,

Επιστήμονες επανέφεραν για πρώτη φορά στη ζωή κύτταρα νεκρού εγκεφάλου

Η επιστήμη δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει με τα ολοένα και πιο ενδιαφέροντα επιτεύγματά της. Τώρα Αμερικάνοι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι κατάφεραν για πρώτη

Επιστήμονες επανέφεραν για πρώτη φορά στη ζωή κύτταρα νεκρού εγκεφάλου

Η επιστήμη δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει με τα ολοένα και πιο ενδιαφέροντα επιτεύγματά της. Τώρα Αμερικάνοι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να επαναφέρουν την κυκλοφορία στις εγκεφαλικές αρτηρίες και να «αναστήσουν» εγκεφαλικά κύτταρα πειραματόζωων που είχαν αποβιώσει επί τέσσερις ώρες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξαιρετικά εξελιγμένο νέο σύστημα τεχνολογίας, το οποίο προσπαθεί να διακόψει και να αντιστρέψει την ταχεία αποσύνθεση του εγκεφάλου λίγες ώρες μετά το θάνατό του. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να μελετήσουμε ορισμένες βασικές λειτουργίες το νεκρού εγκεφάλου, χωρίς όμως να επαναφέρουμε ανώτερες λειτουργίες, όπως την αντίληψη και τη συνείδηση.

Advertisment

Αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα προκαλούν ωστόσο ορισμένες απορίες: κατά πόσο τελικά ισχύει η κυρίαρχη μέχρι σήμερα αντίληψη περί μη αναστρέψιμης φύσης της διακοπής των εγκεφαλικών λειτουργιών μετά το θάνατο; Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι πως ο εγκέφαλος των νεκρών πειραματόζωων ξαναλειτούργησε αφού είχε απομακρυνθεί από το υπόλοιπο σώμα του. Οι επιστήμονες επανεκκίνησαν βασικές κυτταρικές λειτουργίες που πίστευαν ότι σταματούν για πάντα μετά τη διακοπή του οξυγόνου και την κυκλοφορία του αίματος από το υπόλοιπο σώμα.

Εντούτοις, ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής νευροεπιστημών Νενάντ Σέσταν, που μαζί με την ομάδα του πειραματίστηκαν με 32 ήδη νεκρά πειραματόζωα, τονίζει πως στο άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature» δεν γίνεται αναφορά για καμία πλήρη «ανάσταση» νεκρού εγκεφάλου, διότι δεν υπήρξαν τα φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα που εντοπίζονται όταν είμαστε εν ζωή. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί, όσο γνωρίζουμε, πλήρη φυσιολογική λειτουργία νεκρού εγκεφάλου.

Η νέα πειραματική τεχνική, που αποκαλείται BrainEx και χρηματοδοτήθηκε από την Πρωτοβουλία BRAIN των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, θα βοηθήσει τις βιοϊατρικές έρευνες στον εγκέφαλο και τη μελέτη σχετικών με αυτό παθήσεων. Φυσικά αυτό που συζητιέται επίσης στο πεδίο της βιοηθικής και της νευροηθικής είναι κατά πόσο έναν τέτοιο πείραμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε νεκρό άνθρωπο και αν όντως συμβεί, μήπως θα έπρεπε στο μάλλον να υπάρχει μια αυστηρότερη ηθική εποπτεία.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση