, ,

Φουντούκια: 8 πειστικοί λόγοι για να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας

Τα φουντούκια δεν είναι πολύ διαδεδομένα στη χώρα μας ως σνακ και ως συστατικό στο φαγητό μας. Ο καρπός αυτός όμως θα μπει στο

Φουντούκια: 8 πειστικοί λόγοι για να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας

Τα φουντούκια δεν είναι πολύ διαδεδομένα στη χώρα μας ως σνακ και ως συστατικό στο φαγητό μας. Ο καρπός αυτός όμως θα μπει στο διατροφικό σας μενού, όταν μάθετε πόσα οφέλη μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας.

Τα 8 βασικά οφέλη των φουντουκιών

1. Ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Τα φουντούκια αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών. Η κατανάλωσή τους ενισχύει τις υγιείς κινήσεις του εντέρου και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μία μερίδα 28 γραμμαρίων περιέχει περίπου 2.7 γρ. φυτικών ινών.

Advertisment

2. Διατηρούν το υγιές βάρος

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το βάρος μας. Μία έρευνα του 2018 βρήκε μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κατανάλωσή τους, στο μειωμένο βάρος και στο χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς ήταν λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.

3. Προστατεύουν κατά της κυτταρικής βλάβης

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, στοιχεία που προστατεύουν κατά της οξείδωσης των κυττάρων. Μειώνουν το εύρος της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φουντούκια περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Κάποιες έρευνες συμπεραίνουν ότι η βιταμίνη Ε προστατεύει από κυτταρική βλάβη που συνδέεται με τον καρκίνο.

4. Μείωση της χοληστερόλης

Έρευνα του 2013 βρήκε ότι μια διατροφή που περιέχει ξηρούς καρπούς μείωνε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας). Αυτό το είδος χοληστερόλης μπορεί να αυξήσει τα καρδιακά προβλήματα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο καλύτερος τρόπος να αδράξουμε τα οφέλη των φουντουκιών ήταν η καθημερινή τους κατανάλωση, χωρίς όμως την συνολική αύξηση των θερμίδων.

Advertisment

5. Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η κατανάλωση ανάμεικτων ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Ένα μικρό πείραμα του 2011 βρήκε ότι 30 γραμμάρια ξηρών καρπών που περιείχαν 7.5 γραμμάρια φουντουκιών, όταν καταναλώνονταν καθημερινά, βελτίωναν την ευαισθησία των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη μετά από 12 εβδομάδες.

6. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Έρευνα του 2013 βρήκε ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού μενού που περιέχει συχνά α φουντούκια μπορεί να μειώσει τους βιοδείκτες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, προστατεύοντάς μας από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

7. Μειώνει τους δείκτες φλεγμονής

Μελέτη του 2013 συμπέρανε ότι η διατροφή που περιέχει φουντούκια μειώνει τα σημάδια φλεγμονής (τουλάχιστον στους συμμετέχοντες της έρευνας). Ωστόσο, μια άλλη έρευνα αντέκρουσε αυτά τα συμπεράσματα δείχνοντας πως τα αποτελέσματα είναι ασήμαντα. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες ακόμα μελετούν τη συγκεκριμένη επίδραση.

8. Βελτιώνει την ποσότητα σπέρματος

Πρόσφατες μάλιστα έρευνα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα σπέρματος και να βελτιώσει την ποιότητά του. Ωστόσο, το δείγμα ήταν μικρό, οπότε χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365088/

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/12122?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=ROASTED+HAZELNUTS%2C+UPC%3A+085239155301&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20031380

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23415431

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση