, ,

Γιατί ο καιρός είναι συνήθως μουντός τη Μ. Παρασκευή

Ο Χριστιανισμός και η θρησκευτική παράδοση μας λέει ότι τη Μ.Παρασκευή ο καιρός είναι βροχερός, κι αν δεν βρέχει, συνήθως είναι μουντός. Κι αυτό

Γιατί ο καιρός είναι συνήθως μουντός τη Μ. Παρασκευή

Ο Χριστιανισμός και η θρησκευτική παράδοση μας λέει ότι τη Μ.Παρασκευή ο καιρός είναι βροχερός, κι αν δεν βρέχει, συνήθως είναι μουντός. Κι αυτό γιατί πάντα μας έλεγαν ότι η φύση θρηνεί για τα Πάθη του Χριστού.

Και πράγματι, ακόμα κι αν κάποιος δεν πιστεύει, μπορεί να παραδεχτεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις η Μ.Παρασκευή είναι βροχερή και μουντή. Υπάρχουν και ορισμένες περιοχές, όπου παρατηρούνται μικρές διαφορές ως προς τη μέρα, δηλαδή ο καιρός είναι βροχερός μια μέρα πριν ή μετά τη Μ.Παρασκευή.

Advertisment

Ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος, σε άρθρο του στο news247, μας εξηγεί τους επιστημονικούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο:

Αναφέρει ότι το Πάσχα είναι κινητή εορτή και καθορίζεται από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία, η οποία πρακτικά γίνεται είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο. Η επιστήμη πλέον είναι βέβαιη πως ο καιρός επηρεάζεται από τις σεληνιακές φάσεις, μια αντίληψη που εγκαθιδρύθηκε σταδιακά στον επιστημονικό κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας του 60 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, και όσον αφορά στις βροχές, το 1962 πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science μια έρευνα τριών μετεωρολόγων, στην οποία αποδεικνύουν πως υπάρχει μια σαφή Σεληνιακή περιοδικότητα στις «σοβαρές» βροχές.

Advertisment

Στην έρευνα αναφέρεται πως οι περισσότερες βροχοπτώσεις συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερο στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά τη Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο. Παρόμοιες αναφορές γίνονται κι από άλλους επιστήμονες, με ορισμένους να δείχνουν πως η έλξη της Σελήνης είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει την ποσότητα της μετεωρητικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην δημιουργία καταιγίδων.

Οι έρευνες σχετικά με αυτή τη σύνδεση συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και οι περισσότερες φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό που ο λαός παρατηρούσε από παλιά: «Ότι δηλαδή μετά την Πανσέληνο, ο καιρός είναι αρκετά άστατος. Και βέβαια σε σχέση με τη Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση πλέον και τα επιστημονικά δεδομένα συγκεντρώνονται υψηλές πιθανότητες ο καιρός να κυλά σε γενικές γραμμές με αρκετές βροχές», κλείνει λέγοντας ο κ. Κολυδάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι
Αθώος μετά από Τρία Χρόνια Φυλάκισης με επιβεβαιωμένο άλλοθι! Τι πάει λάθος στην Ελληνική Δικαιοσύνη;
mmm banner_1920 x 1920

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση