, , , ,

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Όλα είναι δυνατά

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Όλα είναι δυνατά

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

Αυτή η μέρα στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τον αυτισμό, τις έρευνες επάνω σε αυτόν και τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φάσμα του αυτισμού στα παιδιά. Το μήνυμα των τελευταίων ετών όμως εστιάζει στο γεγονός ότι με τη σωστή ενίσχυση και καθοδήγηση, αλλά και με τη βοήθεια ειδικών, όλα είναι δυνατά. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν πως οι άνθρωποι με αυτισμό διαθέτουν ξεχωριστές ικανότητες, μα κυρίως αντίληψη, που οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν έχουν.

Advertisment

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας ανήκε στην Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, δεύτερη σύζυγο του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι. Για το έτος 2019, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού είναι « Επιβοηθητικές Τεχνολογίες, Ενεργός Συμμετοχή».

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

Ο αυτισμός προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το 1943 από τον αμερικανο-αυστριακό ψυχίατρο Λίο Κάνερ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης. Την ίδια περίοδο, ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως Σύνδρομο Άσπεργκερ.

Advertisment

Μολονότι αρκετά σπάνια γενετικές διαταραχές ή η έκθεση σε τοξικότητα μπορούν να προκαλέσουν τον αυτισμό ή συμπτώματα τέτοια ώστε λανθασμένα να διαγνωσθεί κανείς με αυτισμό, τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι ιδιοπαθή και μη εξακριβωμένα. Οι περισσότερες έρευνες αναφέρουν πως σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης.

Συμπτώματα

Τα πρώιμα συμπτώματα του αυτισμού κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του παιδιού. Κάποια από τα συμπτώματα αφορούν σε κοινωνικές δυσκολίες: δεν μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και να επικοινωνήσει πλήρως με τους γύρω του, αγνοεί τον κόσμο, δεν κατανοεί συναισθήματα και δεν μοιράζεται τα δικά του. Ο περίγυρός του συνήθως αντιλαμβάνεται σαν το παιδί να ζει «στον δικό του κόσμο».

Τα συμπτώματα όμως αφορούν και εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων. Ένα άτομο με αυτισμό αναφέρεται στον εαυτό του κυρίως σε τρίτο πρόσωπο, αποφεύγει την άμεση επαφή με τα μάτια, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και έχουν άκαμπτη συμπεριφορά και δραστηριότητες.

Το βράδυ της 2ας Απριλίου, η Αψίδα του Αδριανού στην Αθήνα θα φωτιστεί με μπλε χρώμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού. Το ίδιο θα κάνουν και εκατοντάδες άλλα κτήρια και ιστορικά μνημεία σε όλο τον κόσμο.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.helpguide.org/articles/autism-learning-disabilities/does-my-child-have-autism.htm

https://www.sansimera.gr/worldays/186

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ifs-interview
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση