, , , ,

13 τροφές που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

Ορισμένες τροφές έχουν την ικανότητα να προστατεύουν την επιδερμίδα μας από την βλάβη που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία UV.

13 τροφές που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

Όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ορισμένες τροφές έχουν την ικανότητα να προστατεύουν την επιδερμίδα μας από την βλάβη που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία UV. Αν και τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αποτελούν υποκατάστατα της αντηλιακής κρέμας σε καμία περίπτωση, οι παρακάτω τροφές προσθέτουν προστασία εκ των έσω κατά των εγκαυμάτων και των ρυτίδων σε κυτταρικό επίπεδο.

13 τροφές που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

1. Εσπεριδοειδή: Περιέχουν το ισχυρό συστατικό λιμονένιο που συσχετίστηκε με 34% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Advertisment

2. Πράσινο τσάι: Το γευστικό αυτό είδος τσαγιού είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που ονομάζονται EGCG. Αυτά σταματούν την γενετική βλάβη στα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που εκτίθενται σε φως UV.

3. Καρότα: Τα καρότα – ή κάθε άλλο κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί φρούτο ή λαχανικό – είναι εφοδιασμένο με καροτενοειδή, και οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν την ένταση του ηλιακού εγκαύματος.

4. Φράουλες: Έχουν διπλό ρόλο: προστατεύουν αλλά και αντιμετωπίζουν το ηλιακό έγκαυμα. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C εξοντώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται όταν η επιδερμίδα εκτίθεται για πολύ ώρα στον ήλιο.

Advertisment

5. Ρόδι: Γεμάτο αντιοξειδωτικά περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά ισχυρό οξύ που ονομάζεται ελλαγικό οξύ και προστατεύει από την κυτταρική βλάβη που παράγεται από τις ακτίνες UVA και UVB

6. Ντομάτες: Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο είναι ο λόγος που οι ντομάτες είναι κόκκινες, αλλά και κάνουν τόσο καλό στην επιδερμίδα μας. Είναι μάλιστα περισσότερο στις επεξεργασμένες ντομάτες.

7. Κόκκινες πιπεριές: Οι καυτερές πιπεριές μας κάνουν να ζούμε περισσότερο, αλλά οι κόκκινες που χρησιμοποιούμε συχνότερα έχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της ντομάτας και του καρότου, χάρη στη βήτα- καροτίνη και στο λυκοπένιο.

8. Κόκκινα σταφύλια: Περιέχουν ρεσβερατρόλη, έναν τύπο πολυφαινόλης που εμποδίζει την κυτταρική βλάβη που προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

9. Λιναρόσπορος: Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα σε αυτή την υπερτροφή έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, ένα εκ των οποίων είναι και η ενυδάτωση της επιδερμίδας μας.

10. Σπανάκι: Αυτό τα φυλλώδες, σκούρο πράσινο λαχανικό (όπως και το μαρούλι και το κάλε) αποτελεί κορυφαία πηγή των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που καταστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη από το φως UV.

11. Σολομός: Αυτό το ψάρι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι προστατεύουν από τις επιπτώσεις του ηλιακού εγκαύματος.

12. Ηλιόσποροι: Μία και μόνο χούφτα περιέχει τα 2/3 της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε και αυτή η σημαντική βιταμίνη προστατεύει το σώμα μας από την ηλιακή βλάβη, αλλά επίσης κάνει λιγότερο έντονες τις ουλές.

13. Καρύδια: Όπως και ο σολομός, έτσι και τα καρύδια μας χαρίζουν τα πολύτιμα λιπαρά τους οξέα για να μας προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγές:

www.skininc.com/treatments/suncare/20656409.html

https://www.rd.com/health/beauty/8-essential-foods-for-beautiful-skin/1/

https://www.rd.com/health/wellness/home-remedies-for-sunburn/1/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση