,

Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει

«… Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει» – Carl Jung Τις περισσότερες φορές αυτό το οποίο παλεύουμε να μειώσουμε, μεγεθύνεται. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να

Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει

«… Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει» – Carl Jung

Τις περισσότερες φορές αυτό το οποίο παλεύουμε να μειώσουμε, μεγεθύνεται. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε, το κάνουμε πιο δυνατό. Γιατί μέσα μας εμείς οι ίδιοι του δίνουμε περισσότερη δύναμη, γιατί μας αγχώνει, γιατί μας φοβίζει, γιατί μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

Να το αφήσουμε; Η απάντηση είναι αρνητική. Να μην το αφήσουμε, αλλά να του δείξουμε ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί του.

Advertisements

Τι υπέροχη λέξη: Συνύπαρξη. Γιατί μέσα της κρύβει την αποδοχή έμμεσα του ίδιου μας του εαυτού και των αδυναμιών μας. Μπορεί αυτό που παλεύουμε, να είναι ένα αγχογόνο ερέθισμα.

Μπορεί να είναι μία σχέση την οποία θέλει κάποιος να τελειώσει. Μπορεί να είναι μία κρίση πανικού. Μπορεί να είναι κάτι που μας φοβίζει. Όσο παλεύεις όμως συνέχεια, προκαλείς εξάντληση στο σώμα και στον ψυχισμό σου, ένα αίσθημα μόνιμης κόπωσης.

Καταλήγεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να νιώθεις ότι δεν τα κατάφερες. Και αυτό πλήττει την αυτο-εικόνα σου. Προσπάθησε λοιπόν. Προσπάθησε να καθιερώσεις όμορφες συνήθειες. Προσπάθησε να χτίσεις μία όμορφη καθημερινότητα.

Μην αφήσεις το αίσθημα των διακοπών να εξασθενήσει τόσο γρήγορα. Κράτα τις όμορφες εικόνες και προσπάθησε να χτίσεις μικρές στιγμές ευτυχίας, οι οποίες θα σε ανακουφίζουν καθημερινά.

Advertisements

Οι ρυθμοί μας είναι φρενήρεις, οπότε η πρόκληση είναι μπροστά μας. Καθιέρωσε τις όμορφες στιγμές.  Μην αφήνεις τις διακοπές να συμβαίνουν μόνο μία φορά το χρόνο και εσύ να νιώθεις τρομερή εξάντληση μέχρι να έρθουν και να νιώθεις ότι τελείωσαν τόσο γρήγορα.

Αποδέξου ότι είναι δύσκολη η καθημερινότητα, αλλά ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την οπτική μας και να προσφέρουμε στον εαυτό μας μικρές βοήθειες, που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, να νιώθουμε πιο ήρεμα, να ανακουφιστούμε. Κι αν δεν μπορείς μόνος σου, μόνη σου, μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια.. Οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι, όπως και η ίδια μας η ζωή.

Συντάκτης | Ελένη Σολταρίδου

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας.
Είναι εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης – lecturer του New York College & του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Συνεργάζεται με εταιρίες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους.
Είναι επιστημονική συνεργάτης και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτό-βελτίωσης.
Κυκλοφορούν το παιδικό της παραμύθι με θέμα τη διαχείριση του θυμού «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» (2019) & ο οδηγός αυτό-βελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, με τίτλο «Αλλάζοντας Εμένα» (2020).
Το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάκτος το νέο της βιβλίο αυτό-εξέλιξης με τίτλο «100 Συμβουλές Αυτοεξέλιξης 100 Μαθήματα Αυτογνωσίας»

Δείτε όλα τα άρθρα
Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς | 11 συμβουλές για να ακούσετε την καρδιά σας και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή
«Οι δύο πιο σημαντικές μέρες της ζωής σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις το γιατί» | Μαρκ Τουέιν
Παιδιά τραυματισμένα σε σώμα ενηλίκων!
Το άγχος θεριεύει όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε