, , ,

10 καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος

Καθημερινά λέγονται τόσα πολλά για την κλιματική αλλαγή και για το πώς αυτή επηρεάζει τον πλανήτη μας. Το μέγεθος του προβλήματος μας δυσκολεύει να

10 απλοί τρόποι να βοηθάμε το περιβάλλον καθημερινά

Καθημερινά λέγονται τόσα πολλά για την κλιματική αλλαγή και για το πώς αυτή επηρεάζει τον πλανήτη μας. Το μέγεθος του προβλήματος μας δυσκολεύει να δούμε πώς ένα και μόνο άτομο μπορεί να συνεισφέρει στην αλλαγή.

Αλλά η αλήθεια είναι πως είναι ευκολότερο απ’ ότι νομίζετε να ενσωματώσετε οικολογικές συνήθειες στην καθημερινότητά σας. Αν κι αυτές οι πράξεις μπορεί να φαίνονται μικρές, όλες μαζί καταφέρνουν την μεγάλη αλλαγή. Για να τιμήσουμε λοιπόν τις προσπάθειες ανθρώπων που αφιερώνουν όλη τους τη ζωή σε αυτό το έργο, εδώ συγκεντρώνουμε 10 απλούς τρόπους να συνεισφέρουμε στον αγώνα τους σε καθημερινή βάση.

Advertisements

10 απλοί τρόποι να βοηθάμε το περιβάλλον καθημερινά

Απενεργοποιούμε τον υπολογιστή μας το βράδυ

Πόσοι από εμάς απλά κλείνουμε την οθόνη του υπολογιστή και τον αφήνουμε σε αδράνεια μέχρι την επόμενη μέρα; Αν όμως τον απενεργοποιείτε, θα εξοικονομείτε ενέργεια, και επίσης αυτό θα φανεί και στην τσέπη σας μακροπρόθεσμα. Και μιας και θα κάνετε αυτή την οικονομία, βγάλτε από την πρίζα συσκευές, όπως την τηλεόραση και το πιστολάκι, που ρουφούν ενέργεια, ακόμα κι όταν δεν είναι αναμμένες.

Δεν αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Αυτοματοποιήστε απλά αυτή την κίνηση• κλείνετε τη βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 19 λίτρα την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια λίτρα παγκοσμίως.

Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, για να συνεισφέρουμε στο περιβάλλον. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος 1-2 φορές την εβδομάδα για να εξοικονομήσουν χρήματα, να τρώνε πιο υγιεινά και να βοηθούν το περιβάλλον. Γιατί; Επειδή η κτηνοτροφία πολλές φορές για να αναπτυχθεί, αποψιλώνει δάση. Και μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος, προσπαθούμε να σώσουμε τα μεγάλα δάση του πλανήτη.

Χρησιμοποιούμε θερμό

Το 90% των πλαστικών μπουκαλιών καταλήγουν στα σκουπίδια, στους ωκεανούς και τα δάση και όχι στην ανακύκλωση. Ειδικά αν ζείτε σε μια χώρα όπου το νερό της βρύσης είναι πόσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε θερμό και γυάλινα μπουκάλια, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του πλαστικού που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Advertisements

Χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια

Στη μάχη κατά του πλαστικού μίας χρήσης, το καλαμάκι μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά η αλήθεια είναι πως σπάνια ανακυκλώνεται. Στη Μ.Βρετανία μόνο, πάνω από 8 δισεκατομμύρια καλαμάκια πετιούνται ετησίως. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν εναλλακτικές μορφές, αλλά στην αγορά υπάρχουν επαναχρησιμοποιούμενα που μπορούμε να έχουμε συνέχεια μαζί μας.

Επιλέγουμε να λαμβάνουμε διαδικτυακά τους λογαριασμούς μας

Όλοι έχουμε email σήμερα, οπότε γιατί δεν το χρησιμοποιούμε για να εξοικονομήσουμε χαρτί; Με ένα κλικ, μπορείτε να αποφύγετε να λαμβάνετε τους λογαριασμούς και τις ειδοποιήσεις σας μέσω γραμμάτων. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις στο κινητό και στο email μας.

Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

Αν είστε ενσυνείδητοι για το πόσα ψωνίζετε στην αγορά, μπορείτε να μειώσετε αρκετά την σπατάλη τροφίμων. Και στο σπίτι, σκεφτείτε τι μπορείτε να καταψύξετε ή πώς μπορείτε να φάτε το φαγητό που περίσσεψε. Μπορείτε επίσης να δίνετε το φαγητό σας σε δομές που το μοιράζουν σε αστέγους.

Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Το διαβρωτικό οξύ που βρίσκεται στις μπαταρίες προκαλεί ένα πραγματικό πρόβλημα στο έδαφος, όπου τελικά καταλήγει να απορροφάται από το χώμα.

Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά εισιτήρια

Αν δεν θέλουμε να έχουμε μια μόνιμη κάρτα διαδρομών, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε το ηλεκτρονικό μας εισιτήριο στο κινητό μας τηλέφωνο. Το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια τρένων, αεροπλάνων, ακόμα και λεωφορείων.

Ανακυκλώνουμε τα κινητά τηλέφωνα

Όλοι θέλουμε να έχουμε κινητά τελευταίας τεχνολογίας και έτσι κάθε χρόνο πετιούνται εκατοντάδες εκατομμύριο συσκευές. Βεβαιωθείτε ότι τα δικά σας δεν καταλήγουν στη φύση. Γι’ αυτό, μπορείτε να τα ανακυκλώσετε. Η ανακύκλωση μόνο 1 εκατομμυρίου κινητών μπορεί να προσφέρει ενέργεια για έναν ολόκληρο χρόνο σε 185 σπίτια.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Στεφανία Βαρούχου – Photo: Author/Depositphotos

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα
Διεθνής Ημέρα Ελέγχου Υδάτων: Όταν το πόσιμο νερό γίνεται ζητούμενο
Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν επαναστατικό τζελ που αναγεννά καμένες εκτάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε