, , ,

Διαλογισμός: Μια «επανεκκίνηση» για το μυαλό και την ψυχή

Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον κατέληξε να βλέπει την «ευτυχία όχι ως γνώρισμα αλλά ως δεξιότητα, όπως το τένις… Αν θέλεις να είσαι καλός τενίστας, δεν

Διαλογισμός: Μια «επανεκκίνηση» για το μυαλό και την ψυχή

Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον κατέληξε να βλέπει την «ευτυχία όχι ως γνώρισμα αλλά ως δεξιότητα, όπως το τένις… Αν θέλεις να είσαι καλός τενίστας, δεν αρκεί απλώς να πιάσεις μια ρακέτα – πρέπει να προπονηθείς», είπε.

«Μπορούμε πραγματικά να προπονηθούμε για να ενισχύουμε την ευεξία μας. Κάθε στοιχείο των επιστημονικών ευρημάτων δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι διαφορετικό από το να μαθαίνεις να παίζεις βιολί ή γκολφ. Με την εξάσκηση, βελτιώνεσαι». Και, πιστέψτε με, είναι πολύ πιο εύκολο από το να μάθεις βιολί ή να γίνεις επαγγελματίας παίκτης του γκολφ.

Ο Ντέιβιντσον βρήκε «αξιοσημείωτα αποτελέσματα σ’ αυτούς που έκαναν πενήντα χιλιάδες κύκλους διαλογισμού, αλλά και είκοσι λεπτά την ημέρα επί τρεις βδομάδες, πράγμα που, φυσικά, ταιριάζει περισσότερο στη σύγχρονη εποχή μας».

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι μια μοναχική δραστηριότητα στην οποία πρέπει να εστιάσουμε προς τα μέσα, αυξάνει όμως και την ικανότητά μας να συνδεόμαστε με τους άλλους, κάνοντάς μας περισσότερο συμπονετικούς. Επιστήμονες από το Χάρβαρντ και τα Πανεπιστήμια των Βορειοανατολικών Πολι- τειών διαπίστωσαν ότι ο διαλογισμός «έκανε τους ανθρώπους πρόθυμους να φέρονται ενάρετα –να βοηθούν κάποιον που υπέφερε – ακόμα κι όταν αυτό ήταν κάτι που κατά κανόνα δεν συνηθιζόταν».

Ο διαλογισμός ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητά μας. «Οι ιδέες είναι σαν τα ψάρια», έγραψε ο σκηνοθέτης και παλιός οπαδός του διαλογισμού Ντέιβιντ Λιντς στο βιβλίο του Πιάνοντας τα Μεγάλα Ψάρια. «Αν θέλετε να πιάσετε μικρά ψάρια, μπορείτε να μείνετε στα ρηχά. Αν όμως θέλετε να πιάσετε μεγάλα ψάρια, πρέπει να πάτε πιο βαθιά. Βαθιά κάτω, τα ψάρια είναι πιο δυνατά και πιο αγνά. Είναι πελώρια και αφηρημένα – και πολύ όμορφα».

Ο Στιβ Τζομπς, που ασχολούνταν σ’ όλη του τη ζωή με τον διαλογισμό, επιβεβαίωσε τη σχέση ανάμεσα στον διαλογισμό και τη δημιουργικότητα: «Αν καθίσεις απλώς και παρατηρήσεις, θα δεις πόσο ανήσυχο είναι το μυαλό σου. Αν προσπαθήσεις να το ηρεμήσεις, απλώς θα χειροτερέψει, με τον καιρό όμως ηρεμεί, και τότε δημιουργείται χώρος ν’ ακούσεις πιο ανεπαίσθητα πράγματα – τότε είναι που η διαίσθησή σου αρχίζει να διευρύνεται και αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα με μεγαλύτερη διαύγεια αλλά και να είσαι περισσότερο στο παρόν.

Το μυαλό σου απλώς κόβει ταχύτητα, και βλέπεις τη στιγμή να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Βλέπεις πολλά περισσότερα απ’ όσα έβλεπες πριν». Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να συγκε- ντρωθούμε, αλλά και να ξανασυγκεντρωθούμε αφού είχαμε αφαιρεθεί – ένας κίνδυνος όλο και πιο συχνός στην πολιορκημένη από την τεχνολογία ζωή μας.

Ο Τζουζέπε Πανιόνι, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Έμορι, διαπίστωσε ότι, έπειτα από μια διακοπή, το μυαλό των συμμετεχόντων που διαλογίζονταν μπορούσε να επιστρέψει στο θέμα στο οποίο εστίαζαν πιο γρήγορα από εκείνων που δεν διαλογίζονταν. «Η τακτική άσκηση διαλογισμού μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να περιορίσουμε την επίδραση σκέψεων που δημιουργούν περισπασμούς», είπε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους που νιώθουν ότι οι μέρες τους έχουν γίνει μια θορυβώδης, μετ’ εμποδίων διαδρομή, γεμάτη σκέψεις που διασπούν την αυτοσυγκέντρωσή τους. Δεν είναι παράξενο ότι η συνειδητότητα και ο διαλογισμός υιοθετούνται όλο και περισσότερο από εταιρείες και ιδρύματα σ’ όλον τον κόσμο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προσέφερε συνεδρίες διαλογισμού στο προσωπικό της καθώς και τη δυνατότητα να γραφτούν σε πληρωμένα μαθήματα διαλογισμού διάρκειας έξι εβδομάδων. Στον στρατό επίσης· κι ενώ το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πειραματίζεται μ’ ένα πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία, η Επιχείρηση Ευεξίας Πολεμιστών του Ιδρύματος David Lynch έφερε τον διαλογισμό στους απόμαχους αλλά και στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και στις οικογένειές τους, γεγονός που οδήγησε σε μια ουσιαστική μείωση της διαταραχής μετατραυματικού στρες και των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Κανείς δεν βλέπει πια τον διαλογισμό ως κάποιο είδος φυγής τύπου Νιου Έιτζ. Τον αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο στις σωστές του διαστάσεις: μια τεχνική που μας βοηθάει να υπάρχουμε μ’ έναν τρόπο που είναι πιο παραγωγικός, πιο δραστήριος, πιο υγιής και λιγότερο στρεσογόνος. Ο κατάλογος γνωστών προσωπικοτήτων που παραδέχτηκαν ότι ασχολούνται με τον διαλογισμό μεγαλώνει καθημερινά.

Περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Ford Μπιλ Φορντ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του LinkedIn Τζεφ Γουάινερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aetna Μαρκ Μπερτολίνι, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Salesforce Μαρκ Μπένιοφ, τον συνιδρυτή του Twitter Έβαν Γουίλιαμς, τον παρουσιαστή του ABC Τζορτζ Στεφανόπουλος, τους Τζέρι Σάινφελντ, Κένεθ Μπράνα, Όπρα Γουίνφρι (στο πρόγραμμά της «Εμπειρία Διαλογισμού είκοσι μίας ημερών με τον Ντίπακ Τσόπρα» συμμετέχουν σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα σε πάνω από διακόσιες χώρες) και τον Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος, τον Απρίλιο του 2013, έγραψε στο Twitter: «Προσπαθώ να μάθω υπερβατικό διαλογισμό. Όλοι τον συστήνουν, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς, λένε όμως ότι βελτιώνει τα πάντα!».

Όπως μου είπε πρόσφατα και ο διευθυντής του Ιδρύματος David Lynch Μπομπ Ροθ, που έχει διδάξει διαλογισμό σε πολλούς μεγαλοεπιχειρηματίες: «Το κάνω αυτό σαράντα χρόνια, και την προηγούμενη χρονιά υπήρξε μια εντυπωσιακή αλλαγή στην αντιμετώπιση του διαλογισμού».

Η Λένα Ντάναμ, δημιουργός και πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς Girls, διαλογίζεται από τα εννιά της χρόνια, όταν διαγνώστηκε με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αστειεύεται ότι προέρχεται από «μια σειρά νευρωτικών Εβραίων γυναικών που χρειάζονται τον υπερβατικό διαλογισμό περισσότερο από οποιονδήποτε» και περιγράφει πόσο την ηρεμεί η άσκησή του όταν της φαίνεται ότι ο κόσμος της «γυρίζει γρήγορα» γύρω της: «O διαλογισμός με κάνει να συγκεντρώνομαι και να νιώθω οργανωμένη και ευτυχισμένη, και ικανή να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις του κόσμου, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού».

Η Παντμασρί Γουόριορ, επικεφαλής του τεχνολογικού τομέα της Cisco, αποκαλεί τον διαλογισμό «μια επανεκκίνηση για το μυαλό και την ψυχή σου». Διαλογίζεται κάθε βράδυ και περνάει τα Σάββατά της κάνοντας ψηφιακή αποτοξίνωση. Η Γουόριορ βασίστηκε στις ασκήσεις διαλογισμού της για να διευθύνει 22.000 υπαλλήλους από την προηγούμενη θέση της ως επικεφαλής του μηχανολογικού τομέα της Cisco.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Arianna Huffington με τίτλο «Δες τη ζωή αλλιώς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε