, , ,

Από τι προκαλείται ο πόνος στον ώμο και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε

Ο ώμος μας συνίσταται από διάφορες αρθρώσεις που συνδέονται με διάφορους τένοντες και μύες. Η πολυπλοκότητα του ώμου μας είναι που μας επιτρέπει να

Από τι προκαλείται ο πόνος στον ώμο και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε

Ο ώμος μας συνίσταται από διάφορες αρθρώσεις που συνδέονται με διάφορους τένοντες και μύες. Η πολυπλοκότητα του ώμου μας είναι που μας επιτρέπει να κάνουμε τόσα πολλά με τα χέρια μας. Είναι επίσης ο λόγος που τόσοι άνθρωποι υποφέρουν από ωμαλγία και τραυματισμούς.

Ο χρόνιος πόνος στον ώμο συχνά απορρέει από παρατεταμένες, επαναληπτικές ή περίεργες κινήσεις. Αυτό το είδος πόνου ορισμένες φορές αναφέρεται ως κάκωση λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης. Το πρόβλημα προκαλείται από διάφορες κινήσεις και συνθήκες στην εργασία μας.

Advertisment

Οι μικρές, επαναληπτικές δραστηριότητες επιβαρύνουν τους μύες και τους τένοντες του άνω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ώμων. Για παράδειγμα, η χρήση ποντικιού, η επαναληπτική κίνηση της τοποθέτησης πραγμάτων σε ράφια (σούπερ μάρκετ), η μεταφορά βάρους και η χρήση μηχανημάτων.

Πρόληψη του χρόνιου πόνου στον ώμο

Για να μειώσουμε τον πόνο στους ώμους και στον αυχένα, θα βοηθήσει αρκετά να:

– αναπτύξουμε καλύτερη στάση σώματος

Advertisment

– να βελτιώσουμε τον εργασιακό μας χώρο ή περιβάλλον

– να μειώσουμε το στρες που βάζουμε στο σώμα μας στην καθημερινότητα

Η εργονομία είναι η διαδικασία σχεδιασμού του κατάλληλου εξοπλισμού, των συστημάτων και των διαδικασιών που λειτουργούν καλύτερα με το ανθρώπινο σώμα. Αν εργάζεστε σε γραφείο ή σε μια ίδια στάση, δοκιμάστε αυτά τα tips για να βελτιώσετε τον εργασιακό σας χώρο και να αποφύγουμε την ωμαλγία.

Καθίστε σωστά

Εδώ χρειάζεται να έχετε επίγνωση του πώς κάθεστε όλη τη μέρα. Όταν καθόμαστε στο γραφείο: τα πόδια πρέπει να ακουμπούν σταθερά στο έδαφος ή σε ένα υποπόδιο, οι γοφοί να είναι παράλληλοι με το έδαφος, η μέση να στηρίζεται, οι καρποί και τα χέρια να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τον πήχη, οι αγκώνες να είναι κοντά στον κορμό και να στηρίζονται και οι ώμοι να είναι χαλαροί.

Αναδιοργανώστε τον εργασιακό σας χώρο

Το γραφείο σας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους αγκώνες σας όταν κάθεστε. Αν είναι πολύ ψηλά, μπορεί να προκαλέσει κόπωση στους ώμους. Αν δεν μπορείτε να το προσαρμόσετε όπως θέλετε, αναζητήστε ένα ρυθμιζόμενο πληκτρολόγιο και ποντίκι. Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χεριού. Η κορυφή της οθόνης πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ύψος των ματιών.

Κάντε συχνά διαλείμματα και περπατήστε

Τα διαλείμματα των 30 δευτερολέπτων ανά 30 λεπτά είναι πραγματικά απαραίτητα. Κατά τη διάρκεια κάθε διαλείμματος, τινάξτε ελαφρά τα χέρια και τις παλάμες σας. Επίσης, ξεκουράστε τα μάτια σας, το κεφάλι και τον αυχένα, κοιτώντας μακριά.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας
Ωχρά κηλίδα: Τί είναι, τα συμπτώματα και ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψή της
Νέες θεραπείες καταπολεμούν αποτελεσματικά ακόμα και τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού
14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση