, , , ,

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Ένα στα τρία παιδιά δεν τρέφονται σωστά σύμφωνα με τη UNICEF

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Ένα στα τρία παιδιά δεν τρέφονται σωστά σύμφωνα με τη UNICEF

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Θέμα του φετινού εορτασμού (2019): «Υγιεινός Τρόπος Διατροφής για την εξάλειψη της πείνας». Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δημοσίευσε μια ανακοίνωση για την εξάλειψη της πείνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Σε αυτή αναφέρεται πως «Η εξάλειψη της πείνας («zero hunger») απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια δέσμευση και δράση. Ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα τα συστήματα τροφίμων, από τη γεωργική παραγωγή έως τη μεταποίηση και τη λιανική πώληση, χρήζει αλλαγών, καθώς η εντατική παραγωγή τροφίμων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί ταχεία απώλεια της βιοποικιλότητας. Για το σκοπό αυτό, η ποικιλία στις καλλιέργειες των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα κάνει διαθέσιμα και προσιτά, σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, τα τρόφιμα που συνιστούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλά παράλληλα θα προάγει και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

Advertisment

Επιπλέον, γίνεται αναφορά και στη μεγάλη στροφή που έχει συντελεστεί από τους καταναλωτές στην ποιότητα της τροφής τους: «Καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει δραματικά οι διατροφικές συνήθειες, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και τις αλλαγές στο εισόδημα, υπάρχει μια απόκλιση από τις υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και εκείνη του κρέατος και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης, έχει αυξηθεί εις βάρος της κατανάλωσης των τροφίμων που απαρτίζουν την παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή». Όμως, μια μη υγιεινή διατροφή αυξάνει κατά πολύ τους διάφορους παράγοντες κινδύνου για θάνατο, όπως τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις μεταδοτικές ασθένειες, τον διαβήτη, ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου.

Ένα στα τρία παιδιά δεν τρέφονται σωστά σύμφωνα με τη UNICEF

Από την άλλη, με αφορμή και πάλι την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) δημοσίευσε μια άκρως ανησυχητική έκθεση, η οποία και κάνει το γύρο του διαδικτύου από χθες, Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Σε αυτή αναφέρεται ότι ένα στα τρία παιδιά παγκοσμίως είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι δεν τρέφονται σωστά.

Ο Βίκτορ Αγουάγο, επικεφαλής προγράμματος της UNICEF για τη διατροφή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Πολλές χώρες νόμιζαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τον υποσιτισμό, ότι ήταν πλέον πρόβλημα του παρελθόντος, ανακαλύπτουν όμως ότι έχουν ένα νέο πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Advertisment

Παγκοσμίως, λοιπόν, οι αριθμοί είναι ως εξής: Από τα 676 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως το 2018, περίπου τα 227 εκατομμύρια – δηλαδή σχεδόν το 1/3 – είναι είτε υποσιτισμένα είτε υπέρβαρα, ενώ 340 εκατομμύρια παιδιά δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αυτό φυσικά οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην κοινωνική, ταξική και οικονομική ανισότητα ανάμεσα σε χώρες και ηπείρους. Η Χενριέτα Φορ, διευθύντρια της UNICEF, σε ανάλυσή της επί της έκθεσης γράφει: «Ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε και αντιδρούμε στον υποσιτισμό πρέπει να αλλάξει: δεν πρέπει απλά να δίνουμε στα παιδιά επαρκή ποσότητα τροφής, πρέπει πριν απ’ όλα να τους προσφέρουμε σωστή διατροφή».

Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα του υποσιτισμού εντοπίζεται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. 149 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς για την ηλικία τους και 50 εκατομμύρια είναι πολύ αδύνατα συγκριτικά με το ύψος τους λόγω μη πρόσβασης σε βασικά θρεπτικά συστατικά.

Η UNICEF επικεντρώνεται και σε μια άλλη ομάδα που υποφέρει από τη λεγόμενη «κρυμμένη πείνα». 340 εκατομμύρια παιδιά, αν και προσλαμβάνουν αρκετές θερμίδες ημερησίως, δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρές σωματικές και πνευματικές συνέπειες. Τέλος, η παχυσαρκία αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, συγκεκριμένα 40 εκατομμύρια νέα παιδιά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και sansimera.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική
Intermittent fastin concept. One-third plate with healthy food and two-third plate is empty. Chicken fillet, arugula and tomatoes on a plate. Top view. Flat lay
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση