Νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ασθενείς με χρόνιο πόνο και προβλήματα υγείας υποστήριζαν: ότι είναι πιθανότερο να νιώσουμε πόνο τις μέρες με υγρασία.
Παραδοσιακά θεωρείται ότι το κρύο της υγρασίας επιδεινώνει την αίσθηση πόνου – αλλά υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που να μελετούν τις επιδράσεις του καιρού. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Manchester χρησιμοποίησε 2.500 άτομα δείγμα και συνέλεξε δεδομένα μέσω των smartphone. Αυτό που συμπέρανε ήταν πως τα συμπτώματα επιδεινώνονταν τις πιο ζεστές και υγρές μέρες.
Advertisment
Οι ερευνητές τώρα ελπίζουν τα ευρήματα να φανούν χρήσιμα σε μελλοντικές μεγάλες μελέτες ώστε να διερευνηθούν οι λόγοι που υπάρχει αυτή η σύνδεση. Η έρευνα ονομάστηκε «Cloudy with a Chance of Pain» (Συννεφιασμένος με Πιθανότητα Πόνου) και πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη έρευνα τόσο μεγάλης κλίμακας πάνω στην επίδραση του καιρού στον πόνο.
Οι ερευνητές κατέγραψαν σε καθημερινή βάση τα συμπτώματα πόνου των συμμετεχόντων για μια περίοδο περίπου 15 μηνών, ενώ παράλληλα τα κινητά τους τηλέφωνα παρείχαν πληροφορίες για τον καιρό στην τοποθεσία όπου βρίσκονταν κάθε φορά.
Οι μέρες με υγρασία και αέρα και χαμηλή βαρομετρική πίεση αύξαναν τις πιθανότητες κάποιος να νιώσει περισσότερο πόνο από το φυσιολογικό, σε ποσοστό 20%. Οπότε αν οι πιθανότητες κάποιου να πονά σε συνηθισμένα καλό καιρό είναι 5%, σε περιπτώσεις με υγρασία και αέρα οι πιθανότητες φτάνουν στο 6%. Οι κρύες ημέρες με υγρασία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σύμπτωμα του πόνου.
Advertisment
Φαίνεται ότι οι χρόνιες ασθένειες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή τη συσχέτιση είναι η αρθρίτιδα, οι ημικρανίες, η ινομυαλγία και οι νευροπαθητικοί πόνοι. Ο επικεφαλής της έρευνα, Γουίλ Ντίξον, καθηγητής σε Κέντρο Επιδημιολογίας κατά της Αρθρίτιδας δήλωσε σχετικά: «Ο καιρός πιστευόταν ότι επηρεάζει τα συμπτώματα των ασθενών με αρθρίτιδα, ήδη από την αρχαία Ελλάδα, από την περίοδο του Ιπποκράτη. Περίπου τα τρία τέταρτα των ατόμων με αρθριτικά πιστεύουν ότι ο πόνος τους επηρεάζεται από τον καιρό».
[toggle title="Πηγές"]
https://www.bbc.com/news/health-50151723
[/toggle]