, , ,

Τα βακτήρια επιζούν στο πλυντήριο ρούχων μας. Πόσο βλαβερά είναι και πώς να τα καταπολεμήσουμε

Τα σημερινά πλυντήρια είναι πιθανό να μην εξοντώνουν τα βακτήρια στο βαθμό που κατάφερναν τα παλαιότερα λιγότερο αποδοτικά.

Τα βακτήρια επιζούν στο πλυντήριο ρούχων μας. Πώς να τα καταπολεμήσουμε

Τα σημερινά πλυντήρια ρούχων υψηλής απόδοσης είναι πολύ πιθανό να μην εξοντώνουν τα βακτήρια στο βαθμό που κατάφερναν τα παλαιότερα λιγότερο αποδοτικά. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μετά από ένα περιστατικό σε νοσοκομείο παίδων στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκε στα ρούχα νεογέννητων ένας παθογόνος μικροοργανισμός, εξαιρετικά ανθεκτικός σε φάρμακα – παρά τις προφυλάξεις από το προσωπικό.

Η αιτία του προβλήματος βρισκόταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο χώρο των πλυντηρίων του νοσοκομείου. Εκεί οι επιστήμονες βρήκαν τα συνηθισμένα πλυντήρια ρούχων που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας και όχι τα βιομηχανικά που τυπικά χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology. Ευτυχώς, τα βρέφη, αν και είχαν εκτεθεί στο ανθεκτικό Klebsiella oxytoca, δεν είχαν τελικά μολυνθεί.

Advertisment

Τι βρίσκεται στο πλυντήριο ρούχων μας;

Τα ευρήματα αυτά όμως εγείρουν ένα βασικό ερώτημα: Αν το πρόβλημα ήταν η χρήση των συνηθισμένων πλυντηρίων ρούχων, μήπως κινδυνεύουν και οι καταναλωτές από βλαβερά βακτήρια που ζουν στα πλυντήρια των σπιτιών;

Η απάντηση είναι περίπλοκη. Από τη μία, επρόκειτο για ένα νοσοκομείο όπου έτσι κι αλλιώς είναι εκτεθειμένο σε βακτήρια όπως αυτό που βρέθηκε. Αυτό το βακτήριο είναι ανθεκτικό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις, αλλά προϋποθέτει έναν ευάλωτο οργανισμό.

Από την άλλη, τα καινούρια πλυντήρια υψηλής απόδοσης πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν βακτήρια που επιβιώνουν κατά την πλύση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν βακτήρια που αναπτύσσονται στα προστατευτικά λάστιχα του πλυντηρίου, που ύστερα εξαπλώνοντας κατά τη διάρκεια του κύκλου ξεπλύματος χωρίς υψηλή θερμοκρασία.

Advertisment

Λίγοι οι κίνδυνοι με ορισμένες εξαιρέσεις

Εντούτοις, τα περισσότερα βακτήρια είναι ακίνδυνα ή ακόμα και ωφέλιμα. Για όσους χρησιμοποιούν κρύο ή ζεστό νερό και στεγνό καθάρισμα, κάποια μικρόβια θα μείνουν στα ρούχα μας, αλλά η πιθανότητα να είναι επικίνδυνα, ανθεκτικά βακτήρια που να προκαλούν παθήσεις είναι πολύ μικρή.

Οι άνθρωποι εκτιθόμαστε συνέχεια σε βακτήρια χωρίς να αρρωσταίνουμε. Αυτό σημαίνει ότι αν σε ένα σπίτι κάποιο μέλος της οικογένειας έχει πρόσφατη παρατεταμένη νοσηλεία σε νοσοκομείο, χρειάζεται να πλένουμε τα ρούχα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Διατηρούμε το πλυντήριο ρούχων μας καθαρό

Αν ζείτε με έναν ηλικιωμένο συγγενή, ευαίσθητο νεογέννητο, ή απλά θέλετε να προσέχετε περισσότερο, μπορείτε να πάρετε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διατηρήσετε τα ρούχα και το πλυντήριο μακριά από βλαβερά βακτήρια.

Τα βακτήρια τείνουν να παραμονεύουν στο συρτάρι του απορρυπαντικού, στο λάστιχο γύρω από την πόρτα και στον κάδο. Οι καταναλωτές χρειάζεται να προσέχουν να μην διατηρούν το πλυντήριο σε μέρη με υγρασία. Χρειάζεται δηλαδή να αποφύγουν γκαράζ ή αποθήκη, καθώς είναι τα τέλεια περιβάλλοντα για την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Σκουπίστε το λάστιχο του πλυντηρίου σας με 10% διάλυμα χλωρίνης. Μπορείτε επίσης να πλένετε τον κάδο σας μία φορά το μήνα. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα σε υψηλή θερμοκρασία και μπορείτε να προσθέσετε στον άδειο κάδο λευκό ξύδι και σόδα. Αν η πλύση έχει μολυνθεί με αίμα ή σωματικά υγρά, χρειάζεται στην καθαριστική πλύση να προστεθεί κάποιο διάλυμα απολύμανσης όπως χλωρίνη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση