, ,

ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας): Ποια είναι τα 5 κύρια συμπτώματα

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι μια σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός παιδιού στο σχολείο, όπως επίσης και

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι μια σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός παιδιού στο σχολείο, όπως επίσης και τις σχέσεις του. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ποικίλουν και πολλές φορές είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε.

Φυσικά, όλα τα παρακάτω συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν σε κάθε παιδί και σε ενήλικες, καθώς από μόνα τους είναι απολύτως φυσιολογικά. Ωστόσο, όταν εκδηλώνονται σε καθημερινή και έντονη βάση, δυσχεραίνοντας την απόδοση, λειτουργικότητα και καθημερινή ζωή του ατόμου, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για εκδήλωση ΔΕΠΥ.

Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει 5 από τα πιο βασικά συμπτώματα, ωστόσο, η διάγνωση του ειδικού βασίζεται πάντα και σε άλλα σημάδια.

ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας): Ποια είναι τα 5 κύρια συμπτώματα

Διάσπαση προσοχής και εστίαση στον εαυτό

Ένα κοινό σημάδι της ΔΕΠΥ είναι μια ανικανότητα να αναγνωρίσουν τια ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύο αποτελέσματα: να διακόπτουν τους άλλους και να μην μπορούν να περιμένουν τη σειρά τους.

Δυσκολία στη συγκέντρωση

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ δυσκολεύεται να προσέξει, ακόμα κι όταν κάποιος μιλά απευθείας σε αυτό. Θα πουν ότι μας άκουσαν, αλλά δεν θα μπορούν να επαναλάβουν όσα του είπαμε.

Συχνές διακοπές κατά τη διάρκεια κάποιας εργασίας

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να δείχνει ενδιαφέρον για πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά να δυσκολεύεται να τα ολοκληρώσει. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινά project, δουλειές ή ακόμα και παιχνίδια, αλλά να διακόπτει και να συνεχίζει σε κάτι άλλο που του τράβηξε την προσοχή.

Εκδήλωση νευρικότητας

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Μπορεί να έχει εκρήξεις θυμού και νευρικότητα σε ακατάλληλες στιγμές.

Υπερκινητικότητα

Ένας μαθητής με ΔΕΠΥ συνήθως δυσκολεύεται να μείνει στο θρανίο του και να προσέξει τον δάσκαλο/τη δασκάλα. Επίσης, για τα μικρότερα παιδιά φαίνεται από το γεγονός ότι δυσκολεύονται να παίξουν ήρεμα ή να διαβάσουν χωρίς να σηκωθούν από το γραφείο και να διακόψουν πολλές φορές.

https://www.healthline.com/health/adhd/signs#3

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε