, ,

Μυκοθεραπεία: Τι είναι και ποια τα οφέλη της στον οργανισμό μας

Στις δυτικές χώρες, όταν οι άνθρωποι ακούνε την λέξη “μανιτάρια” συνήθως σκέφτονται την μαγειρική. Στις ανατολικές χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ιαπωνία,

Μυκοθεραπεία: Τι είναι και ποια τα οφέλη της στον οργανισμό μας

Στις δυτικές χώρες, όταν οι άνθρωποι ακούνε την λέξη “μανιτάρια” συνήθως σκέφτονται την μαγειρική. Στις ανατολικές χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ιαπωνία, οι ιατροί και οι επαγγελματίες υγείας έχουν χρησιμοποιήσει τα μανιτάρια, ιδίως τα φαρμακευτικά μανιτάρια, ώστε να προάγουν την υγεία, την μακροζωία, και την καθημερινή ευεξία.

Η Μυκοθεραπεία (Mycotherapy) αξιοποιεί τα συνδυαστικά οφέλη που έχουν τα φαρμακευτικά μανιτάρια με σκοπό την θωράκιση της υγείας, είτε ως πρόληψη είτε ως συμπληρωματική προσέγγιση σε κάποια διαταραχή υγείας.

Advertisements

Η έννοια της μυκοθεραπείας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ανατολικές χώρες, ιδίως στην Κίνα και στην Ιαπωνία, πριν 2.000 χιλιάδες χρόνια. Η “εναλλακτική” ιατρική συνήθως θεωρείται από τους δυτικούς ανθρώπους και επιστήμονες ότι βασίζεται περισσότερο σε λαϊκές παραδόσεις και μύθους παρά σε αντικειμενικά και αληθινά δεδομένα.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες νέα, επιστημονικά ευρήματα τεκμηριώνουν πολλές από αυτές τις παραδοσιακές πεποιθήσεις, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές ανά τον κόσμο να έχουν πειστεί για τις ιδιότητες και τα οφέλη που έχουν τα φαρμακευτικά μανιτάρια και, ως εκ τούτου, εντείνουν την έρευνά τους πάνω σε αυτά.

Η αποτελεσματικότητα που έχει η Μυκοθεραπεία εμφανίζεται σε πολυάριθμες γραπτές αναφορές αλλά και σε ανεκδοτολογικές αναφορές. Ως εκ τούτου, ήταν λογικό η Μυκοθεραπεία, ως συνολική προσέγγιση, να προσελκύσει και την προσοχή της Δύσης. Ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών.

Βέβαια, αυτό συνέβη μόλις πρόσφατα, παρόλο που τα “επί μέρους τμήματα” της Μυκοθεραπείας, δηλαδή τα διάφορα φαρμακευτικά μανιτάρια (όπως είναι το γανόδερμα, το κόρντισεπς, το ερίκιο κ.ά.), έχουν από καιρό αναγνωριστεί για τις τεκμηριωμένες ιαματικές τους ιδιότητες. Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες ενώσεις με βιοενεργή δράση έχουν ανακαλυφθεί στα φαρμακευτικά μανιτάρια, ενώ από πολλούς θεωρείται ότι αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Η Μυκοθεραπεία (Mycotherapy) χρησιμοποιεί τα μανιτάρια, ιδίως τα φαρμακευτικά μανιτάρια, για:

Advertisements

– πρόληψη

– ευεξία

– να προσφέρει αξιοσημείωτη βοήθεια απέναντι σε μία πληθώρα διαταραχών, ενώ

– μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό, π.χ. συμπληρωματικά με την χημειοθεραπεία.

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια και η μυκοθεραπεία Δεν προορίζονται για διάγνωση, αντιμετώπιση, θεραπεία ή πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας. Πάντα να ακολουθείτε τις υποδείξεις του Ιατρού σας ή/και του διατροφολόγου σας.

[toggle title="Πηγές"]

1. Molecules. 2019 Oct 24;24(21). Quercetin Synergistically Inhibit EBV-Associated Gastric Carcinoma with Ganoderma lucidum Extracts. Huh S1, Lee S2, Choi SJ3, Wu Z4, Cho JH5, Kim L6, Shin YS7, Kang BW8, Kim JG9, Liu K10, Cho H11, Kang H12.
2. Int J Med Mushrooms. 2019;21(2):105-119. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2019030047. Cancer without Pharmacological Illusions and a Niche for Mycotherapy (Review). Zmitrovich IV1, Belova NV2, Balandaykin ME3, Bondartseva MA4, Wasser SP5.
3. Oncotarget. 2018 May 15;9(37):24837-24856. doi: 10.18632/oncotarget.24984. eCollection 2018 May 15. B-glucans from Grifola frondosa and Ganoderma lucidum in breast cancer: an example of complementary and integrative medicine. Rossi P1, Difrancia R2, Quagliariello V3, Savino E4, Tralongo P5, Randazzo CL6, Berretta M7

[/toggle]

Συντάκτης | Ιωάννης Κιούσης

Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας με κατεύθυνση την φυτοφαγία, Μυκοθεραπευτής με έμφαση στο γανόδερμα, κόρντισεπς, ερίκιο, πόρια.
Κύρια ενδιαφέροντα : φυτοφαγία, βιβλιοφιλία, zero waste, μινιμαλισμός, κυκλική οικονομία, διαλογισμός, γελωτοθεραπεία.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα
Advertisements

Συντάκτης | Ιωάννης Κιούσης

Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας με κατεύθυνση την φυτοφαγία, Μυκοθεραπευτής με έμφαση στο γανόδερμα, κόρντισεπς, ερίκιο, πόρια.
Κύρια ενδιαφέροντα : φυτοφαγία, βιβλιοφιλία, zero waste, μινιμαλισμός, κυκλική οικονομία, διαλογισμός, γελωτοθεραπεία.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Silent walking»: Τα οφέλη της νέας τάσης για τη σωματική και ψυχική υγεία
10 αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσουμε το φούσκωμα στην κοιλιά
Λεμόνι: 7 τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό καθαριστικό
Δυσπεψία: 7 σπιτικές θεραπείες για να την αντιμετωπίσουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε