, , ,

Όταν ο σύντροφός μας έχει κατάθλιψη: Πώς να τον στηρίξουμε

Η κατάθλιψη επηρεάζει την καριέρα, τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου. Αλλά υπάρχει μια επίδραση που συχνά αγνοείται: η

Όταν ο σύντροφός μας έχει κατάθλιψη: Πώς να τον στηρίξουμε

Η κατάθλιψη επηρεάζει την καριέρα, τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου. Αλλά υπάρχει μια επίδραση που συχνά αγνοείται: η οικογένεια, οι φίλοι, οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι σημαντικοί άλλοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κατάθλιψη του αγαπημένου τους ανθρώπου. Και εκείνοι κουβαλούν μαζί τους το βάρος της κατάθλιψης.

Η θεραπεία συχνά εστιάζει μόνο στο άτομο, αλλά τι συμβαίνει με όσους συνδέονται με αυτό; Τι υποτίθεται ότι θα πρέπει να κάνουμε αν η σχέση μας υποφέρει; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και τι να γνωρίζουμε;

Advertisment

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε αν ο/η σύντροφός μας αντιμετωπίζει κατάθλιψη

Η αγάπη μας δεν είναι αρκετή

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να αντιληφθούμε είναι ότι η αγάπη, η βοήθεια και η στήριξη του αγαπημένου μας είναι σημαντική, αλλά δεν είναι αρκετή. Είναι μια αλήθεια που δύσκολα «καταπίνουμε», αλλά μόλις το καταφέρουμε, θα νιώσουμε ανακούφιση. Δεν είμαστε αρκετοί γιατί δεν θα έπρεπε να είμαστε. Η κατάθλιψη του συντρόφου μας δεν μπορεί να εναποτεθεί στους ώμους μας. Χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ειδικές δομές και στην κοινότητα στην οποία ανήκουμε, μα φυσικά στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η κατάθλιψη δεν προσδιορίζει τον/τη σύντροφό μας

Η κατάθλιψη μπορεί να σιγάσει την προσωπικότητα. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνιμη. Η προσωπικότητα που γνωρίσαμε είναι ακόμα εκεί και θα αναδυθεί και πάλι όταν η κατάθλιψη υποχωρήσει, όταν αρχίσει να δουλεύεται.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Δεν είναι εγωιστικό να φροντίζουμε κι εμάς όταν ο άνθρωπός μας υποφέρει. Υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συναισθηματικής απόστασης που είναι υγιές για την ψυχική ευεξία και των δύο ατόμων. Η μεγαλύτερη εμπλοκή θα επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Advertisment

Υπομονή

Ανάλογα με το είδος της κατάθλιψης που έχει ο σημαντικός άλλος, η θεραπεία μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο και θα περιλαμβάνει δοκιμές και λάθη. Μπορεί να υπάρξουν στιγμές αποτυχίας, αλλά όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Γι’ αυτό και χρειάζεται υπομονή.

Διατηρούμε το πρόγραμμα

Η κατάθλιψη έχει έναν τρόπο να αναβάλλει τη ζωή συνεχώς. Θα δυσκολευτούμε να διατηρήσουμε ένα οικογενειακό πρόγραμμα. Όμως, είναι σημαντικό η ζωή να συνεχίζει να στηρίζεται πάνω σε δομή και σε μια κάποια προβλεπτικότητα, σε ένα σταθερό περιβάλλον.

Σωστή ενημέρωση

Η επαρκής ενημέρωση για τη φύση της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει και εμάς και τους αγαπημένους μας. Διαβάζουμε, ερευνούμε και ρωτάμε τους ειδικούς για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Dan Bates, σύμβουλος ψυχικής υγείας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση