, ,

Ποια είναι τα πιο υγιεινά και θρεπτικά είδη δημητριακών

Τα δημητριακά είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου – έχουν φυτική προέλευση και μας παρέχουν απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες

Ποια είναι τα πιο υγιεινά και θρεπτικά είδη δημητριακών

Τα δημητριακά είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου – έχουν φυτική προέλευση και μας παρέχουν απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες που παρέχουν καύσιμο στους μύες μας και ενέργεια στον εγκέφαλό μας.

Αλλά δεν είναι όλα τα δημητριακά το ίδιο. Υπάρχουν ολικής αλέσεως (είναι αυτά που περιέχουν πίτουρο, τον σπόρο και το ενδοσπέρμιο) και υπάρχουν και τα επεξεργασμένα δημητριακά (από όπου το πίτουρο και ο σπόρος έχουν αφαιρεθεί). Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τα πιο υγιεινά διότι τείνουν να έχουν υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών, μαγνησίου, σιδήρου, βιταμινών Β κλπ.

Advertisment

Ποια είναι τα πιο υγιεινά είδη δημητριακών που μπορούμε να καταναλώσουμε

Αμάρανθος

Ο αμάρανθος είναι ένα ψευδοδημητριακό, που σημαίνει ότι έχει παρόμοιο θρεπτικό προφίλ και ίδια χρήση με τα δημητριακά. Στη χώρα μας δεν είναι τόσο γνωστό, καθώς προέρχεται κυρίως από το Μεξικό. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη φτάνει το 14-15% και έχει υψηλά ποσοστά μαγνησίου, μαγγανίου και φώσφορου. Έχει ελαφρώς πιπεράτη γεύση και μπορούμε να τον καταναλώσουμε βραστό, αλλά και να τον αλέσουμε για να τον προσθέσουμε στο ψωμί.

Βρώμη

Η βρώμη περιέχει πολυφαινόλες, που δουν ως αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσια πηγή βήτα-γλυκάνης, η οποία βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο. Δεν περιέχει γλουτένη στη φυσική της μορφή, αλλά μπορεί να προστεθεί κατά την επεξεργασία, όταν πωλείται με άλλα δημητριακά. Γι’ αυτό χρειάζεται πάντα αν ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων.

Κινόα

Προέρχεται από τη Νότια Αμερική και μαγειρεύεται σε μόνο 15 λεπτά. Η κινόα είναι εξαιρετικά θρεπτική: είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης, επειδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης μας δίνει λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλα δημητριακά. Θα τη βρούμε σε διάφορα χρώματα στην αγορά: κόκκινη, λευκή και μαύρη.

Advertisment

Teff

Είναι το μικρότερο σε μέγεθος δημητριακό που υπάρχει και μας έρχεται από την Αιθιοπία. Μαζί με τον αμάρανθο, έχει και αυτό υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Δεν έχει γλουτένη και είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και μαγνησίου, όπως επίσης φυτικών ινών και βιταμίνης Β6. Μαγειρεύεται εύκολα και μπορεί να προστεθεί σχεδόν παντού.

Κριθάρι

Περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών από κάθε άλλο δημητριακό και μας παρέχει και την πολύτιμη βήτα-γλυκάνη. Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και χτίζουν ανοσοποιητικό σύστημα. Χρειάζεται ωστόσο σχεδόν 1 ώρα για να μαγειρευτεί. Το αλεύρι από κριθάρι χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a20706575/healthy-whole-grains/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση