,

Συναισθηματική ανθεκτικότητα: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις δυσκολίες της ζωής

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που συνταράσσουν το είναι μας, τον πυρήνα του ψυχισμού μας, πώς ανταποκρινόμαστε; Πώς αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα που μας προκαλούνται

Συναισθηματική ανθεκτικότητα: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις δυσκολίες της ζωής

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που συνταράσσουν το είναι μας, τον πυρήνα του ψυχισμού μας, πώς ανταποκρινόμαστε; Πώς αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα που μας προκαλούνται σε κάθε πλευρά της ζωής μας;

Αν δεν έχουμε κανένα έλεγχο πάνω τους, καταλήγουν να μας περικυκλώνουν και στο τέλος να μας κυριεύουν. Νομίζω ότι και οι δύο συμφωνούμε ότι είναι μια τέλεια συνταγή για καταστροφή. Όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε περάσει από τέτοιες προκλήσεις. Εδώ σας προτείνουμε ορισμένες στρατηγικές δόμησης συναισθηματικής ανθεκτικότητας, που μας βοηθά να μην καταρρεύσουμε υπό πίεση.

Advertisment

Τι είναι η συναισθηματική ανθεκτικότητα και γιατί είναι σημαντική;

Είναι μια τέχνη του ζην μέσα από αυτό που μας ενδυναμώνει και χτίζει μια ασπίδα απέναντι στον πόνο που μας προκαλούν οι δυσκολίες, προκλήσεις και αναποδιές της ζωής. Γιατί σε περίπτωση που δεν το έχετε ακόμα παρατηρήσει, η ζωή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά απρόβλεπτη. Τη μία στιγμή όλα πάνε καλά, και την άλλη ο κόσμος γυρνά ανάποδα.

Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε δύο επιλογές: Μπορούμε είτε να αποδεχτούμε την ήττα, είτε να σηκωθούμε πεισμωμένοι και να μεταμορφώσουμε τον πόνο μας σε δυνατότητα. Αυτό το τελευταίο είναι η επιτυχία της συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής ανθεκτικότητας;

Εσωτερικό κέντρο ελέγχου

Οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζωή συμβαίνει για αυτούς, όχι σε αυτούς. Η θυματοποίηση δεν είναι μέρος του λεξιλογίου τους. Λαμβάνουν την ευθύνη για αυτό που τους συμβαίνει, τόσο το καλό, όσο και το κακό. Η βάση του εσωτερικού κέντρου ελέγχου ξεκινά και τελειώνει με τη συνειδητοποίηση ότι πάντα έχουμε επιλογή στο πώς θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ζωής. Αν και δεν έχουμε πλήρη έλεγχο των εξωτερικών περιστάσεων, μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.

Advertisment

Αυτεπίγνωση

Οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν ποιοι είναι, τι χρειάζονται και τι όχι. Έτσι, έχουν αποκτήσει τη δεξιότητα να συγχρονίζονται με τα μηνύματα που το σώμα τους δίνει. Αν κάτι δεν το νιώθουν σωστό, μεταβάλλουν την κατάστασή τους ώστε να μπορούν να βρουν το κέντρο τους ξανά. Επίσης, χρησιμοποιούν την αυτεπίγνωση ως εργαλείο για να κατανοήσουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους, ώστε να γράψουν ξανά τις παλιές τους ιστορίες, εκείνες που πια δεν τους εξυπηρετούν.

Επιμονή και πείσμα

Οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι έχουν μια ακόρεστη επιθυμία να πετυχαίνουν. Αν δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο, τον φτιάχνουν. Ξέρουν ότι όλα όσα αξίζουν δεν έρχονται εύκολα και έτσι δεν παραιτούνται εύκολα. Κάθε εμπόδιο γι’ αυτούς είναι μια ευκαιρία για εξέλιξη.

Αισιοδοξία

Σε περιόδους δυσκολιών, ορισμένες φορές αποδεικνύεται δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή. Όμως, οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν τα θετικά θαμμένα κάτω από τις δύσκολες καταστάσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι φυσικά ανθεκτικοί άνθρωποι έχουν ένα αισιόδοξο εξηγητικό μοντέλο στη ζωή τους.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση