, , , , ,

Πώς να ξεκλειδώσουμε τη δύναμή μας μέσα από τα συναισθήματα

Ρωτήστε τον εαυτό σας τι πραγματικά θέλετε από τη ζωή σας. Θέλετε να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο και το σεβασμό των παιδιών σας; Θέλετε

Πώς να ξεκλειδώσουμε τη δύναμή μας μέσα από τα συναισθήματα

Ρωτήστε τον εαυτό σας τι πραγματικά θέλετε από τη ζωή σας. Θέλετε να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο και το σεβασμό των παιδιών σας; Θέλετε πολλά χρήματα, γρήγορα αυτοκίνητα, επιτυχημένες επιχειρήσεις και μια έπαυλη σε ένα λόφο;

Θέλετε να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο και να επισκεφθείτε εξωτικές τοποθεσίες και ιστορικά μέρη; Θέλετε να γίνετε το είδωλο εκατομμυρίων, είτε ως μουσικός είτε ως ηθοποιός; Θέλετε να αφήσετε το στίγμα σας και στις επόμενες γενιές ως εφευρέτης της μηχανής ταξιδιών στο χρόνο; Θέλετε να βοηθήσετε για να λυθεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα ή για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας;

Advertisment

Ό,τι και αν είναι αυτό που επιθυμείτε, πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Γιατί τα θέλω όλα αυτά;» Μήπως, για παράδειγμα, θέλετε να έχετε ακριβά αυτοκίνητα για να νιώθετε ότι είστε επιτυχημένοι και έχετε κύρος; Γιατί θέλετε μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή; Μήπως επειδή πιστεύετε ότι θα σας προσφέρει συναισθήματα αγάπης, στενές σχέσεις και θαλπωρή;

Μήπως θέλετε να σώσετε τον κόσμο για να νιώθετε ότι προσφέρετε; Με λίγα λόγια, μήπως αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να αλλάξετε τα συναισθήματά σας; Η ουσία είναι ότι θέλετε τα συγκεκριμένα πράγματα ή αποτελέσματα, επειδή τα βλέπετε ως μέσο για να νιώσετε τα συναισθήματα ή να δημιουργήσετε τις καταστάσεις που επιθυμείτε.

Τα συναισθήματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από βιοχημικές καταιγίδες που εκδηλώνονται στον εγκέφαλό μας, και μπορούμε να τις προκαλέσουμε ανά πάσα στιγμή. Πρώτα, όμως, πρέπει να μάθουμε να τα ελέγχουμε συνειδητά, και όχι να ζούμε απλά αντιδρώντας στα ερεθίσματα. Οι περισσότερες από τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας είναι επίκτητες και εκμαθημένες από το περιβάλλον μας. Άλλες τις διαμορφώνουμε σκόπιμα και άλλες τις υιοθετούμε τυχαία.

Advertisment

Η συνειδητοποίηση αυτών των παραγόντων αποτελεί το θεμέλιο για να κατανοήσουμε τη δύναμη της κατάστασης. Αναμφίβολα, οτιδήποτε κάνουμε έχει ως στόχο να αποφύγουμε τον πόνο ή να νιώσουμε ευχαρίστηση. Όμως, μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα το τι πιστεύουμε ότι θα μας προκαλέσει πόνο ή ευχαρίστηση, εστιάζοντας την προσοχή μας κάπου αλλού και αλλάζοντας τη νοητική και συναισθηματική μας κατάσταση, καθώς και την κατάσταση της φυσιολογίας μας.

Όπως ανέφερα στο βιβλίο μου Απεριόριστη Δύναμη: Μια κατάσταση μπορεί να οριστεί ως το άθροισμα εκατομμυρίων νευρικών διεργασιών που συντελούνται μέσα μας – το συνολικό άθροισμα των εμπειριών μας κάθε στιγμή. Οι περισσότερες καταστάσεις προκύπτουν χωρίς συνειδητή καθοδήγηση από μέρους μας. Μπορεί η κατάσταση να είναι παραγωγική και ωφέλιμη ή αντιπαραγωγική και περιοριστική, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι δεν κάνουν τίποτα για να την ελέγξουν.

Σας έχει τύχει ποτέ να μην μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα ενός φίλου σας; Ή πώς να γράψετε μια «δύσκολη» λέξη, όπως η λέξη… «σπίτι»; Γιατί δεν μπορούσατε να το κάνετε; Σίγουρα γνωρίζετε την απάντηση. Είναι επειδή είστε χαζοί; Όχι, είναι επειδή βρισκόσαστε σε χαζή κατάσταση!

Η διαφορά μεταξύ κακής και εξαιρετικής επίδοσης δεν έγκειται στην ικανότητά σας, αλλά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νους ή/και το σώμα σας τη συγκεκριμένη στιγμή. Μπορεί να είστε προικισμένοι με το θάρρος και την αποφασιστικότητα της Μάρβα Κόλινς, τη χάρη και το ταλέντο του Φρεντ Αστέρ, τη συμπόνια και την ιδιοφυΐα του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Αν, όμως, εγκλωβίζεστε συνεχώς σε αρνητικές καταστάσεις, δεν θα γίνετε ποτέ σπουδαίοι.

Παρ’ όλα αυτά, αν γνωρίζετε πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στις πιο παραγωγικές καταστάσεις, μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε θαύματα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή καθορίζει πώς αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα και, άρα, τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά σας. Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά σας δεν είναι αποτέλεσμα της ικανότητάς σας, αλλά της κατάστασης στην οποία βρίσκεστε τη συγκεκριμένη στιγμή.

Για να αλλάξετε την ικανότητά σας, πρέπει να αλλάξετε την κατάστασή σας. Για να ξεκλειδώσετε τις άπειρες δυνατότητες που κρύβετε μέσα σας, θέστε τον εαυτό σας σε μια δημιουργική και ενεργή κατάσταση και θα δείτε ότι θα κάνετε θαύματα!

Πώς μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση; Σκεφτείτε ότι αυτές οι καταστάσεις λειτουργούν όπως μια τηλεόραση. Για να έχετε «φωτεινά, ζωντανά χρώματα και εκπληκτικό ήχο», πρέπει να τη συνδέσετε στην πρίζα και να την ανάψετε. Όταν «ενεργοποιείτε» τη φυσιολογία σας, είναι σαν να δίνετε στην τηλεόραση την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Χωρίς την απαραίτητη ενέργεια, δεν θα έχετε ούτε ήχο, ούτε εικόνα, αλλά μόνο μια μαύρη οθόνη.

Παρόμοια, αν δεν «ξυπνήσετε» χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα σας –με άλλα λόγια, τη φυσιολογία σας–, είναι πιθανόν να μην μπορείτε πράγματι να γράψετε ούτε τη λέξη «σπίτι». Σας έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε και να σκουντουφλάτε, ανίκανοι να σκεφτείτε καθαρά ή να λειτουργήσετε, μέχρι που τελικά κινηθήκατε αρκετά για να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος;

Μόλις ξεφορτωθείτε την «αδράνεια», βρίσκεστε πλέον σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας και οι ιδέες ρέουν. Αν βρίσκεστε σε λάθος κατάσταση, δεν θα έχετε καλή «λήψη», ακόμη και αν έχετε σωστές ιδέες.

Φυσικά, όταν πλέον λειτουργείτε, πρέπει να είστε συντονισμένοι στο σωστό κανάλι για να πετύχετε αυτό που θέλετε. Ο νους σας πρέπει να παραμένει εστιασμένος σε ό,τι σας ενδυναμώνει. Όταν εστιάζεστε σε κάτι –όταν συντονίζεστε με κάτι–, το νιώθετε πολύ πιο έντονα. Έτσι, αν δεν σας αρέσει αυτό που κάνετε, ίσως είναι ώρα να αλλάξετε κανάλι.

Υπάρχουν άπειρα αισθήματα, άπειροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιληφθείτε κάτι στη ζωή. Όλα τα αισθήματα που επιθυμείτε είναι πάντα διαθέσιμα, και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συντονιστείτε στο σωστό κανάλι. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να αλλάξετε τη συναισθηματική σας κατάσταση: αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το σώμα σας και αλλάζοντας το σημείο εστίασής σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins «Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση