, , , ,

Τροφικές αλλεργίες: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα και σε ποιες τροφές εμφανίζουμε συνήθως

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Το συγκεκριμένο είδος αλλεργίας εμφανίζεται όταν οι πρωτεΐνες που εντοπίζονται σε

Τροφικές αλλεργίες: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα και σε ποιες τροφές εμφανίζουμε συνήθως

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Το συγκεκριμένο είδος αλλεργίας εμφανίζεται όταν οι πρωτεΐνες που εντοπίζονται σε ορισμένες τροφές πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση στο σώμα μας, που με τη σειρά της προκαλεί την απελευθέρωση συγκεκριμένων χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν συμπτώματα που ποικίλουν σε σοβαρότητα.

Οι επαγγελματίες υγείας, και συγκεκριμένα οι αλλεργιολόγοι, έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένα τεστ για να ελέγξουν αν και σε τι έχουμε αλλεργία. Υπάρχουν και οι αιματολογικές εξετάσεις, που αξιολογούν τα επίπεδα συγκεκριμένων αντισωμάτων στο αίμα.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, υπάρχουν διαθέσιμοι ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης. Ο πιο συχνός τρόπος να αποφύγουμε τα συμπτώματα είναι φυσικά να αποφύγουμε κάθε επαφή με το επικίνδυνο αλλεργιογόνο. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αντιισταμινικά για να ανακουφιστούμε από τα ήπια συμπτώματα και άλλα φάρμακα όπως η επινεφρίνη για πιο σοβαρές αντιδράσεις.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας ποικίλουν σε σοβαρότητα. Οι παρενέργειες συνήθως εμφανίζονται λίγα λεπτά μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο και διαρκούν για κάποιες ώρες. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

– Δυσπεψία

– Ναυτία

– Στομαχόπονος

– Αέρια

– Διάρροια

– Κνίδωση

– Φαγούρα

– Πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού

– Φαγούρα στα χείλη- Δύσπνοια

– Ρινική συμφόρηση

– Αναπνοή με συριγμό

– Αναφυλαξία

Οι 8 πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες

Πάνω από 160 διαφορετικές τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, 8 τροφές ευθύνονται για το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων συνολικά.

1. Αλεύρι

Όσοι έχουν αλλεργία στο αλεύρι ουσιαστικά αντιδρούν σε ορισμένες πρωτεΐνες τους που προκαλούν κνίδωση, πρήξιμο και στομαχικά προβλήματα. Οι αλλεργίες στο αλεύρι εμφανίζονται συχνά στα παιδιά, αλλά τείνουν να υποχωρούν αργότερα στην παιδική ηλικία.

2. Αυγά

Η αλλεργία στα αυγά είναι πολύ συνηθισμένη στα παιδιά, αλλά συχνά υποχωρεί αργότερα. Για την ακρίβεια, σχεδόν το 68% των παιδιών με αλλεργία αναπτύσσουν αντοχή μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Επειδή το μαγείρεμα και η θερμότητα αλλάζουν κάποιες από τις πρωτεΐνες τους, πολλοί άνθρωποι μπορούν παρ’ όλα αυτά να καταναλώσουν προϊόντα που τα περιέχουν χωρίς κάποια παρενέργεια.

3. Οστρακοειδή

Κάποια παραδείγματα οστρακοειδών είναι η γαρίδα, ο αστακός, τα μύδια, τα χτένια, τα καβούρια. Αυτό το είδος αλλεργίας προκαλεί παρενέργειες όπως πρήξιμο, φαγούρα και δύσπνοια, ακόμα και σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως αναφυλαξία.

4. Φιστίκια

Η αλλεργία στα φιστίκια θεωρείται ότι επηρεάζει μέχρι και το 8% των παιδιών και το 2% των ενηλίκων. Αν και είναι συνηθισμένη, το 15-22% των παιδιών την ξεπερνά μέχρι την εφηβεία. Τα συμπτώματα κι εδώ ποικίλουν και μπορεί να προκληθεί μέχρι και αναφυλαξία.

5. Ψάρια

Και αυτό το είδος αλλεργίας είναι εξαιρετικά συνηθισμένο και επηρεάζει περίπου το 0.2 – 2.3% των ενηλίκων. Αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή, κυρίως στους ενήλικες. Προκαλεί πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, αέρια και διάρροια.

6. Σόγια

Η σόγια και τα παράγωγά της, σόγια σος, tofu, tempeh και γάλα σόγιας μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, κνίδωση και πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας και του λαιμού. Είναι εξαιρετικά συνηθισμένη σε βρέφη και νήπια, αλλά η πλειοψηφία το ξεπερνά μετά από λίγα χρόνια.

7. Γάλα

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και στα γαλακτοκομικά είναι η πιο συνηθισμένη παιδική αλλεργία, επηρεάζοντας το 2-3% των βρεφών στα πρώτα χρόνια ζωής. Ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά την ξεπερνούν πριν φτάσουν στην ενήλικη ζωή.

8. Άλλες λιγότερο συχνές αλλεργίες

Εκτός από τις παραπάνω πιο συνηθισμένες, υπάρχει και μια ομάδα τροφών στην οποία εμφανίζουμε αλλεργία. Σε αυτή ανήκουν τα ακόλουθα:

– Αβοκάντο

– Μπανάνα

– Μανιτάρια

– Σκόρδο

– Σέλερι

– Σουσάμι

– Εσπεριδοειδή

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι έχετε αλλεργία σε κάτι, χρειάζεται να δράσετε άμεσα. Επισκεφθείτε το κοντινότερο φαρμακείο, κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Μην υποτιμάτε τα συμπτώματα αν στην αρχή είναι ήπια.

Αφού αντιμετωπίσετε το γεγονός, απευθυνθείτε σε αλλεργιολόγο για να επιβεβαιώσετε την συγκεκριμένη αλλεργία και να εξετάσετε αν έχετε άλλες παρόμοιες. Ενημερώστε τους δικούς σας ανθρώπους για την αλλεργία σας και για το τι πρέπει να κάνουν αν την ξαναεμφανίσετε μπροστά τους.

[toggle title="Πηγές"]

nutritionstripped.com/food-allergies-101-everything-you-need-to-know

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε