, ,

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο διαλογισμός μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια συχνή και συχνά εξουθενωτική χρόνια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος και αλλοιωμένες συνήθειες του εντέρου.

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο διαλογισμός μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια συχνή και συχνά εξουθενωτική χρόνια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος και αλλοιωμένες συνήθειες του εντέρου. Οι φαρμακολογικές θεραπείες είναι συχνά αναποτελεσματικές, οδηγώντας στην ανάπτυξη μιας ποικιλίας παρεμβατικών συμπεριφορών.

Η μέθοδος MBSR (Mindfulness-based stressed reduction), ο διαλογισμός δηλαδή, είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα που έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων γαστρεντερίας  και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής (QOL). Η μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση των κλινικών αποτελεσμάτων με τις αλλαγές σε συγκεκριμένες πτυχές της πρακτικής.

Advertisment

Οι ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (53 γυναίκες, 15 άνδρες) συμμετείχαν σε μια τάξη MBSR 8 εβδομάδων. Ο ρυθμός ανταπόκρισης των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού ήταν 71%!

Η κατάρτιση στη μέθοδο MBSR σχετίζεται με ισχυρές βελτιώσεις στα συμπτώματα και τα συναφή προβλήματα σε συμμετέχοντες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι αναλύσεις υποδηλώνουν ότι η αύξηση της ικανότητας διατήρησης της προσοχής στην παρούσα στιγμή και η δράση με επίγνωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε άτομα με ΣΕΕ.

Advertisment

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurogastrenterology and Motility

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση