Ας ξεφύγουμε από την προσδοκία να περάσουμε καλά. Ας ευχηθούμε Ενδιαφέροντα Χριστούγεννα

Έρχονται και οι γιορτές.. Τα παιδιά χαίρονται γιατί σταματούν τα σχολεία. Οι μεγάλοι όμως; Πολλοί από μας θα περάσουν μόνοι τους αυτές τις μέρες

Ας ξεφύγουμε από την προσδοκία να περάσουμε καλά. Ας ευχηθούμε Ενδιαφέροντα Χριστούγεννα

Έρχονται και οι γιορτές.. Τα παιδιά χαίρονται γιατί σταματούν τα σχολεία. Οι μεγάλοι όμως;

Πολλοί από μας θα περάσουν μόνοι τους αυτές τις μέρες και όλοι ξέρουμε ότι η μοναξιά γίνεται πιο δυσβάστακτη τις μέρες των γιορτών. Κάποιοι δεν έχουν σύντροφο, κάποιοι ζουν μακριά απ’ την οικογένειά τους, κάποιων τα παιδιά ζουν στο εξωτερικό.

Advertisment

Οι περισσότεροι από μας θα βρεθούμε με συγγενείς, αλλά επειδή πολλές φορές οι σχέσεις δεν είναι καλές, τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Μπορεί να ειπωθούν λόγια πικρά ή η επαφή μας να ‘ναι τυπική και η επικοινωνία επιφανειακή, με την αγάπη ν’ απουσιάζει.

Γενικά οι μέρες των γιορτών φέρνουν μια αναστάτωση γιατί αλλάζει η καθημερινότητα. Κάποιοι δεν δουλεύουν, κάποιοι δουλεύουν υπερωρίες, τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, έχουμε καλέσματα και συναντήσεις, τρέχουμε για δώρα και για ψώνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πολλοί από μας νιώθουμε μια θλίψη ειδικά τις μέρες που θεωρούμε ότι οφείλουμε να είμαστε χαρούμενοι, χαμογελαστοί, κεφάτοι. Μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να λειτουργούμε μηχανικά, επειδή «πρέπει». Ουσιαστικά ζούμε χωρίς να έχουμε επαφή με τη στιγμή, με τον εαυτό μας, με τη ζωή.

Advertisment

Ας σταματήσουμε μια στιγμή αυτό που κάνουμε. Ας ακούσουμε την αναπνοή μας. Ας νιώσουμε ζωντανοί. Τώρα που ήρθαμε λίγο σ’ επαφή με το σώμα μας και τον εαυτό μας, μπορούμε ν’ αναρωτηθούμε τι θα επιθυμούσαμε πραγματικά για τις ημέρες των γιορτών; Με ποιους ανθρώπους θέλουμε να βρεθούμε; Ποιος μας κάνει και χαμογελάμε; Με ποιον νιώθουμε χαρά; Με ποιον μπορούμε να πάμε μια βόλτα και να είμαστε ελεύθερα ο εαυτός μας; Ποιον θέλουμε να πάρουμε τηλέφωνο γιατί βρίσκεται μακριά και να του δείξουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη μας;

Τι θα μας άρεσε να κάνουμε χωρίς «πρέπει», χωρίς υποχρέωση, χωρίς πίεση; Μια βόλτα στην παραλία; Να φάμε σε ένα ταβερνάκι; Ν’ ανάψουμε ένα κεράκι σ’ ένα παρεκκλήσι; Να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί ακούγοντας μια ωραία μουσική; Να πάμε μια εκδρομή στο βουνό; Ας επιλέξει ο καθένας αυτό που του γεμίζει την ψυχή.

Όταν ερχόμαστε σ’ επαφή με ανθρώπους που μπορούμε να είμαστε αληθινοί και κάνουμε πράγματα που μας αγγίζουν την ψυχή, τότε γεμίζουμε με θετική ενέργεια και μπορούμε ν’ αντέξουμε και τις υποχρεώσεις μας, και ορισμένα «πρέπει» που είναι αναγκαία. Εξίσου σημαντικό είναι να προσέχουμε τι τρώμε. Η σωστή διατροφή συμβάλλει πολύ στη σωματική αλλά στην ψυχική μας υγεία, όπως επίσης και η γυμναστική που μας βοηθά να νιώσουμε ευεξία και καλή διάθεση.

Όσο πιο πολύ φροντίζουμε το σώμα και την ψυχή μας, τόσο πιο πολύ αγάπη θα νιώθουμε για τον εαυτό μας. Κι αυτό με τη σειρά του θα μας δημιουργεί συναισθήματα γαλήνης και ισορροπίας.

Κι ένα τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο: Ας απελευθερωθούμε από την προσδοκία να περάσουμε καλά. Ας ευχηθούμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας Ενδιαφέροντα Χριστούγεννα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι
Αθώος μετά από Τρία Χρόνια Φυλάκισης με επιβεβαιωμένο άλλοθι! Τι πάει λάθος στην Ελληνική Δικαιοσύνη;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση