, , ,

Άγχος και Ψυχοσωματικά συμπώματα: Όταν το σώμα μας μιλά αλλα εμείς δεν ακούμε

Άγχος Δεν πρέπει να συγχέουμε το άγχος με την αγωνία, η οποία είναι μία θεμιτή ανησυχία για κάποια υλική ή ψυχική έγνοια. Το άγχος

Άγχος και Ψυχοσωματικά συμπώματα: Όταν το σώμα μας μιλά αλλα εμείς δεν ακούμε

Άγχος

Δεν πρέπει να συγχέουμε το άγχος με την αγωνία, η οποία είναι μία θεμιτή ανησυχία για κάποια υλική ή ψυχική έγνοια. Το άγχος είναι μία ψυχική δυσφορία. Συνοδεύεται από αίσθημα καταπίεσης, καρδιοχτύπι, φόβο μήπως χάσουμε τις αισθήσεις μας, κρύο ιδρώτα, αίσθηση μυρμηγκιάσματος, οδυνηρές μυικές συσπάσεις. Είναι σαν να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν επικείμενο κίνδυνο, ο οποίος όμως δεν εντοπίζεται σε κάτι συγκεκριμένο.

Αυτό το άγχος μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή. Επίσης μπορεί να τεθεί σε λειτουργία υπό συγκεκριμένες συνθήκες και να πάρει τη μορφή μιας παράλογης φοβίας, που συχνά οι άνθρωποι γύρω μας δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Advertisment

Παραδείγματος χάρη, ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται να πάρουν το ασανσέρ. Άλλοι φοβούνται να περάσουν μια γέφυρα ή να πλησιάσουν ένα παράθυρο όταν βρίσκεται πολύ ψηλά. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε και που δύσκολα μπορούμε να ερμηνεύσουμε, διότι είναι δύσκολο να βρούμε το κλειδί που θα μας επέτρεπε να καταλάβουμε γιατί υποφέρουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Σώμα

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε το εξής: το σύμπτωμα είναι μία μετάθεση, ένας πλάγιος τρόπος να λέμε στον εαυτό μας κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε πιο απλά. Και μέσα από αυτήν τη μετάθεση γίνεται και μια τροποποίηση του νοήματος.

Είναι κατά κάποιον τρόπο αυτό που συμβαίνει με τις μεταφορές στο λόγο: το σύμπτωμα καθρεφτίζει κάτι που συμβαίνει σε ένα άλλο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, εννέα φορές στις δέκα, το άγχος προκύπτει από τη μετάθεση θυμού. Κι αυτός ο θυμός, τις περισσότερες φορές, προκύπτει από μία αίσθηση ανικανοποίητου γι’ αυτά που ζούμε.

Advertisment

Μέσα από τα ψυχικά και σωματικά μας συμπτώματα, τα άγχη μας, τις φοβίες μας, τις φλεγμονές μας, τις κύστες μας, προσπαθούμε να μιλήσουμε στον εαυτό μας, που δεν μας ακούει. Είναι δύσκολη περίπτωση γιατί, συγχρόνως, κρυφά από εμάς τους ίδιους, προσπαθούμε να μην αφήνουμε ίχνη των επιθυμιών μας. Πίσω από το άγχος, ας ψάξουμε το θυμό που έχει δημιουργηθεί από την μη υλοποίηση μιας επιθυμίας μας και ίσως τότε ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση