,

Ρίγανη: Οι μοναδικές ιδιότητες που θα σας πείσουν να την χρησιμοποιείτε καθημερινά!

Η ρίγανη είναι ένα βότανο γνωστό σε όλους μας, μιας και το χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας. Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο, καθώς κατά

Ρίγανη: Οι μοναδικές ιδιότητες που θα σας πείσουν να την χρησιμοποιείτε καθημερινά!

Η ρίγανη είναι ένα βότανο γνωστό σε όλους μας, μιας και το χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας. Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο, καθώς κατά βάση φύεται σε Μεσογειακές χώρες, με αποτέλεσμα εδώ και χιλιάδες χρόνια να γίνεται χρήση της τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στην παραδοσιακή Ιατρική!

Εκτός από την αποξηραμένη της μορφή, συχνά χρησιμοποιείται και το έλαιό της, το γνωστό ριγανέλαιο, ενώ πλέον υπάρχουν και πολλά συμπληρώματα διατροφής με ρίγανη. Ανάμεσα στα πολλά είδη ρίγανης που κυκλοφορούν (περίπου 40), το πιο κοινό είναι το Origanum vulgare. Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες εκείνες που κάνουν τη ρίγανη να ξεχωρίσει και ποια τα οφέλη της για την υγεία;

Advertisment

Ρίγανη – Ιδιότητες

Ισχυρό αντιοξειδωτικό. Από τις πιο βασικές ιδιότητες της ρίγανης είναι η αντιοξειδωτική της δράση. Μάλιστα το αιθέριο έλαιο ρίγανης φαίνεται να έχει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση σε καρβακρόλη και θυμόλη, δυο αντιοξειδωτικά που εκτός του χαρακτηριστικού αρώματος που δίνουν στο βότανο, προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Οι δυο αυτές ουσίες εντοπίζονται γενικά στο φυτό, αλλά η παρουσία τους είναι πιο έντονη στο αιθέριο έλαιο, το οποίο θέλει προσοχή στη χρήση του, μιας και καλό είναι να μην χρησιμοποιείται αδιάλυτο, ενώ τα περισσότερα που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν ενδείκνυνται για εσωτερική λήψη!

Αντιβακτηριακό. Τόσο η φρέσκια ρίγανη, όσο και το ριγανέλαιο έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και θεωρούνται ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους να αντιμετωπίσει κανείς μύκητες και βακτήρια. Σε μελέτες in vitro, όπου μελετήθηκε η αντιμικροβιακή δράση του αιθέριου ελαίου ρίγανης συγκριτικά με άλλων βοτάνων, όπως το θυμάρι και το φασκόμηλο, η ρίγανη αποδείχθηκε από τα πιο αποτελεσματικά, ερχόμενη δεύτερη σε αποτελεσματικότητα μετά το θυμάρι (1). Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετές ενδείξεις ότι μπορεί να είναι και αρκετά ωφέλιμη με τα παράσιτα του εντέρου, ενώ το ριγανέλαιο χρησιμοποιείται συχνά για εξωτερική χρήση σε δερματικές μυκητιάσεις.

Advertisment

Δράση κατά των ιών. Η ισχυρή αντιβακτηριακή ιδιότητα της ρίγανης πηγαίνει λίγο πιο πέρα, με αρκετές μελέτες In vitro να δείχνουν ότι η καρβακρόλη και η θυμόλη έχουν αντιική δράση. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να απενεργοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό ιούς που προκαλούν διάρροια, ναυτία, στομαχόπονο, αλλά και τους ερπητοϊούς (2). Δεν είναι τυχαίο ότι από πολύ παλιά χρησιμοποιούσαν ρίγανη για τη διάρροια.

Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες, παραδοσιακά η ρίγανη χρησιμοποιείται και για οφέλη όπως ανακούφιση του βήχα και του πονοκεφάλου, ως βοήθημα στη δυσπεψία και το φούσκωμα, αλλά και στο άσθμα. Συχνά, χρησιμοποιείται και το αφέψημα ρίγανης για γαστρεντερικά προβλήματα

Ρίγανη – Παρενέργειες

Γενικά, η ρίγανη στο φαγητό, αλλά και στις περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται εξωτερικά, είναι αρκετά ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους. Προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι παρουσιάζουν αλλεργία στην οικογένεια των χειλανθών, στην οποία ανήκει η ρίγανη, με άλλα βότανα όπως η μέντα, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, η λεβάντα, ο ύσσωπος και η μαντζουράνα.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφευχθεί η λήψη πριν από κάποιο χειρουργείο, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας, ενώ για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να την αποφεύγουν και όσοι έχουν αιμορραγικές διαταραχές. Ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα ζαχάρου, γι ’αυτό και θέλει προσοχή από διαβητικούς, ενώ όσοι παίρνουν λίθιο θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. (3)

Η ρίγανη είναι ένας μικρός θησαυρός στο ντουλάπι μας! Μην αρκεστείτε στην αποξηραμένη ρίγανη, αλλά τολμήστε να βάλετε φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα της) στα πιάτα σας, βάλτε το ριγανέλαιο στο φαρμακείο του σπιτιού σας και απολαύστε ένα τσάι ρίγανης!

Πηγές

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4400296/

2. www.healthline.com/nutrition/6-oregano-benefits#section4

3. www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-644/oregano

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση