Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πώς κάνουμε προληπτικό έλεγχο χρησιμοποιώντας το πλέγμα Amsler

Το πλέγμα Amsler είναι ένα εργαλείο που οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν προβλήματα όρασης από πρόβλημα στην κηλίδα του αμφιβληστροειδούς (στο κεντρικό σημείο

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πώς κάνουμε προληπτικό έλεγχο χρησιμοποιώντας το πλέγμα Amsler

Το πλέγμα Amsler είναι ένα εργαλείο που οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν προβλήματα όρασης από πρόβλημα στην κηλίδα του αμφιβληστροειδούς (στο κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς) ή στο οπτικό νεύρο. Η βλάβη μπορεί να προκαλείται από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή από άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις, οπότε το πλέγμα Amsler είναι χρήσιμο στον εντοπισμό αυτών των προβλημάτων.

Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει και έγκαιρη θεραπεία, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό ή τουλάχιστον στην επιβράδυνση της απώλειας όρασης που βιώνουμε. Αν θεωρείτε ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο για ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή κάποιας άλλης οφθαλμολογικής πάθησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω φωτογραφία για να ελέγξετε την όρασή σας.

Χρησιμοποιώντας την παρακάτω άσκηση, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε την επίσκεψη σε ειδικό, επειδή μπορεί εύκολα να χάσετε σημάδια που μόνο ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας θα εντοπίσει. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί μια κοινή πάθηση των ματιών και συχνή μορφή απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Χρησιμεύει στην κεντρική όραση προκειμένου να βλέπουμε τα αντικείμενα που βρίσκονται ευθεία. Όταν η ωχρά κηλίδα καταστραφεί, περιορίζεται σοβαρά η ικανότητα της κεντρικής όρασης. Καθώς η AMD εξελίσσεται, εμφανίζεται μια θολή περιοχή κοντά στο κέντρο της όρασής μας.

Τα αντικείμενα μπορεί να μην φαίνονται τόσο καθαρά ή φωτεινά όσο παλαιοτέρα, ενώ τα χρώματα φαίνονται ξεθωριασμένα. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να ελέγξετε την όρασή σας. Το τεστ απαιτεί μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο σας.

1. Κάντε το τεστ υπό φυσιολογικό φωτισμό δωματίου κατάλληλο για διάβασμα.

2. Φορέστε τα γυαλιά οράσεως σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε για το διάβασμα.

3. Εκτυπώστε το σχέδιο που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου και κρατήστε το σε απόσταση 30-40 εκατοστά από το πρόσωπό σας.

4. Ελέγξτε ξεχωριστά το κάθε μάτι: Καλύψτε με το χέρι σας το ένα μάτι ενώ ελέγχετε το άλλο.

5. Κρατήστε το μάτι σας εστιασμένο στην τελεία στο κέντρο του πλέγματος και απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

– Βλέπετε κάποια από τις γραμμές του πλέγματος θολές, κυματιστές ή διαστρεβλωμένες;
– Μοιάζουν όλα τα κουτιά στο πλέγμα να έχουν το ίδιο μέγεθος και να είναι τετράγωνα;
– Υπάρχουν καθόλου «τρύπες» ή σκοτεινές περιοχές στο πλέγμα;
– Μπορείτε να δείτε όλες τις γωνίες και τις πλευρές του πλέγματος, κρατώντας το μάτι σας εστιασμένο στην τελεία;

6. Αλλάξτε μάτι και επαναλάβετε.

Κάντε το τεστ όσο συχνά επιθυμείτε κι αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλοίωση, ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας. Εκείνος στη συνέχεια θα σας εξετάσει και θα σας καθοδηγήσει.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πώς κάνουμε προληπτικό έλεγχο χρησιμοποιώντας το πλέγμα Amsler

[toggle title="Πηγές"]

www.allaboutvision.com/conditions/amsler-grid.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε