, ,

Ποια τυριά περιέχουν υψηλά ποσοστά αλατιού και ποια τα χαμηλότερα

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: όλα τα πιάτα γίνονται πιο γευστικά όταν συνδυάζονται με τυρί. Όμως, αν σκοπός σας είναι να προσέχετε την πρόσληψη νατρίου,

Ποια τυριά περιέχουν υψηλά ποσοστά αλατιού και ποια τα χαμηλότερα

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: όλα τα πιάτα γίνονται πιο γευστικά όταν συνδυάζονται με τυρί. Όμως, αν σκοπός σας είναι να προσέχετε την πρόσληψη νατρίου, χρειάζεται να προσέχετε ιδιαίτερα ποια είδη τυριού βάζετε στο καλάθι των αγορών σας.

Γιατί όμως το τυρί περιέχει νάτριο; Το αλάτι προστίθεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής τυριού για να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, να ελέγξει την υγρασία, να βελτιώσει την υφή και να ενισχύσει τη γεύση. Το πιο σημαντικό είναι ότι προστίθεται για λόγους ασφαλείας, καθώς δρα ως φυσικό συντηρητικό.

Advertisment

Ποια είδη τυριού περιέχουν τα υψηλότερα ποσοστά αλατιού

Βρετανοί ερευνητές πρόσφατα μελέτησαν μια μεγάλη ποικιλία τυριών που παράγονται ή εισάγονται στη χώρα τους και προσδιόρισαν ποια ήταν εκείνα που είχαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Το χαλούμι αποδείχτηκε ότι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι με 2,71±0,34 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τυριού.

Μετά ακολουθεί το διάσημο blue cheese με 2,71±0,83 γραμμάρια αλατιού ανά 100. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ελληνική φέτα, η οποία περιέχει 2.5 γραμμάρια ανά 100 προϊόντος. Σε μια άλλη έρευνα το edam τυρί προστέθηκε στη λίστα, όπως και εξαιρετικά επεξεργασμένα τυριά, όπως το string cheese. Οπότε χρειάζεται να καταναλώνουμε περιορισμένες ποσότητες από αυτά τα είδη τυριού, αν για λόγους υγείας και διατροφής μετριάζουμε τα ποσοστά νατρίου.

Ποια είδη τυριού περιέχουν τα χαμηλότερα ποσοστά αλατιού

Από την άλλη, το womenshealthmag έχει συλλέξει τα είδη τυριού με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι που μπορούμε να καταναλώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα. Στην πρώτη θέση φιγουράρει το τυρί cottage και όχι αδίκως, αφού περιέχει ανά μερίδα 15 mg νατρίου. Ακολουθούν τα: ricotta, το cream cheese, η παρμεζάνα, η φρέσκια μοτσαρέλα και το ελβετικό.

Advertisment

Βέβαια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής και την εταιρεία. Επίσης, υπάρχουν επιλογές κατά τις οποίες για παράδειγμα μπορούμε να βρούμε φέτα με λιγότερο αλάτι. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να μετριάζουμε την ημερήσια κατανάλωση των πιο αλμυρών τυριών.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.womenshealthmag.com/food/a19930240/salty-cheeses/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου
Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση