, , , , ,

10 τροφές που καταπολεμούν την κόπωση

Ο οργανισμός μας ζητά τροφή γιατί τη χρειάζεται για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Εκτός από αυτό που καταναλώνετε σημασία για την ενέργειά σας

10 τροφές που καταπολεμούν την κόπωση

Ο οργανισμός μας ζητά τροφή γιατί τη χρειάζεται για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Εκτός από αυτό που καταναλώνετε σημασία για την ενέργειά σας έχει και το πότε το καταναλώνετε. Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι νιώθετε ανόρεχτοι και νυσταγμένοι μετά από ένα μεγάλο γεύμα; Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργειά του για να πέψει αυτό το μεγάλο γεύμα αντί να τη διοχετεύει στο υπόλοιπο σώμα σας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή την δυσάρεστη και αντιπαραγωγική αίσθηση είναι να καταναλώνετε μικρότερα σε μέγεθος γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα έχετε συνέχεια καύσιμα, αλλά θα διατηρείτε και το βάρος σας στα επιθυμητά επίπεδα.

Advertisment

10 τροφές που καταπολεμούν την αίσθηση κόπωσης

1. Ανεπεξέργαστες τροφές

Αν και το cheeseburger είναι απολαυστικό όταν το τρώτε, η θρεπτική του αξία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι επεξεργασμένες τροφές, όπως οι πακεταρισμένες και έτοιμες τροφές, τα γλυκά, το συσκευασμένο κρέας και τα προμαγειρεμένα γεύματα είναι γεμάτα συντηρητικά, τεχνητά πρόσθετα, αλάτι, trans λιπαρά και μας κάνουν να νιώθουμε βάρος και νύστα.

2. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής

Όσο φρεσκότερο είναι το φαγητό σας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα περιέχει. Σε αντίθεση με τις επεξεργασμένες τροφές από τις αφαιρούνται θρεπτικά συστατικά για να μπορούν να μείνουν περισσότερο καιρό στο ράφι, οι φρέσκες τροφές περιέχουν περισσότερα ιχνοστοιχεία. Μάλιστα τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι ακόμα καλύτερα.

3. Ροφήματα χωρίς καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι χρήσιμη σε μέτριες ποσότητες και έχει αποδειχτεί ότι έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία μας. Αν και παρέχει προσωρινή τόνωση, δεν παρέχει ουσιαστικά ενέργεια. Οι πρώτες γουλιές μας ξυπνούν, αλλά αν δεν παρέχουμε στον οργανισμό μας σωστή διατροφή και ισορροπημένα γεύματα και σνακ, σύντομα θα νιώσουμε κούραση.

Advertisment

4. Άπαχη πρωτεΐνη

Το κόκκινο κρέας περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, αλλά και κορεσμένα λιπαρά. Τα πιο άπαχα κρέατα, όπως τα ψάρια, η γαλοπούλα και το κοτόπουλο παρέχουν και αυτά πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, αλλά λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Επιλέξετε σολομό και τόνο για να λάβετε υγιεινά λιπαρά.

5. Προϊόντα ολικής αλέσεως και σύνθετοι υδατάνθρακες

Όπως και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και το λευκό αλεύρι διαθέτουν ελάχιστη θρεπτική αξία και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας σύντομα μας κάνει να νιώθουμε βάρος και κούραση. Γι’ αυτό επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως και σύνθετους υδατάνθρακες.

Διαβάστε επίσης – Κόπωση: Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια;

6. Ξηροί καρποί και σπόροι

Αυτά τα δύο είδη καταπολεμούν την κόπωση με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και την πείνα. Λαμβάνοντας μια ποικιλία ξηρών καρπών και σπόρων από τη διατροφή σας μπορούν να παρέχουν υγιεινά θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Δοκιμάστε τα αμύγδαλα, τα Βραζιλιάνικα φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, πεκάν, καρύδια, ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους. Είναι η άριστη επιλογή για απογευματινό σνακ.

7. Νερό

Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Αν και το νερό δεν παρέχει ενέργεια με τη μορφή θερμίδων, βοηθά στη διευκόλυνση των ενεργητικών διεργασιών του σώματος, προσφέροντας τόνωση. Αφήστε στην άκρη τα αναψυκτικά και τον καφέ, διαλέξτε νερό.

8. Βιταμίνες και συμπληρώματα

Αν δεν λαμβάνετε όσα χρειάζεστε από την διατροφή σας, είναι καλύτερο να λάβετε και επιπλέον βιταμίνες. Βέβαια είναι πάντα καλύτερο πρώτα να επισκεφθείτε έναν διατροφολόγο και έναν γιατρό ώστε να σας συμβουλεύσουν ανάλογα με τις ελλείψεις που μπορεί να παρουσιάζετε.

9. Μπανάνες

Οι ερευνητές συνέκριναν μπανάνες με ενεργειακά ποτά σε ποδηλάτες που χρειάζονταν συνεχή ενέργεια για τις μακριές διαδρομές τους. Βρήκαν ότι η μπανάνα προσέφερε την ίδια ποσότητα «καυσίμων» όσο και τα ποτά. Οι μπανάνες, λοιπόν, είναι καλύτερες, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο και άλλες βιταμίνες, εκτός από τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων.

10. Βρώμη

Δεν είναι κατάλληλη μόνο για πρωινό. Ένα μεγάλο μπολ βρώμης περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και ακόμα και λίγη πρωτεΐνη. Επιπλέον, είναι τέλεια εναλλακτική για τα συνηθισμένα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί άνετα με μέλι, γάλα και γιαούρτι, ακόμα και κόκκινα φρούτα. Αν τη καταναλώσετε για πρωινό, θα παρατηρήσετε επιπλέον ενέργεια μέσα στη μέρα σας.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://medlineplus.gov/dietarysupplements.html

https://www.health.harvard.edu/healthbeat/foods-that-fight-fatigue

https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/the-energy-diet/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21183832

https://www.mdpi.com/2072-6643/2/7/652

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση