Απλές στάσεις γιόγκα που μπορούμε να κάνουμε στο γραφείο μας (Βίντεο)

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές ύστερα από μια κουραστική μέρα στο γραφείο που νιώθουμε το σώμα μας καταπονημένο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κακή

Απλές στάσεις γιόγκα που μπορούμε να κάνουμε στο γραφείο μας (Βίντεο)

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές ύστερα από μια κουραστική μέρα στο γραφείο που νιώθουμε το σώμα μας καταπονημένο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κακή στάση του σώματος που υιοθετούμε με το πέρασμα του καιρού, προσπαθώντας να έρθουμε πιο κοντά στον υπολογιστή. Χαμηλώνουμε πολύ το κεφάλι, αφήνουμε να πέσουν οι ώμοι μπροστά, κυρτώνουμε το πάνω μέρος του κορμού.

‘Ισως κάτι τέτοιο να μας φαίνεται ασήμαντο όμως αν λάβουμε υπόψη μας την προστασία που προσφέρει η σπονδυλική στήλη στα όργανα μας, στην σταθεροποίηση των μυών μας, στον νωτιαίο μυελό, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους που καθιστά απαραίτητη την σωστή ευθυγράμμιση της.

Advertisment

Έτσι λοιπόν το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να αλλάξουμε αυτήν την επίπονη στάση, που μας προκαλεί πέρα από μυϊκούς πόνους κακή ψυχολογία. Επίσης, αν επιμένουμε σε αυτή την αφύσικη θέση για το σώμα μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουμε μονιμότητα, τη λεγόμενη κύφωση. Κύφωση χαρακτηρίζεται η κύρτωση προς τα εμπρός της θωρακικής μοίρας ή της αυχενικής πέραν του φυσιολογικού, κοινώς η καμπούρα. Η ίδια με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει αυχενικό σύνδρομο, πόνο στη ράχη, οσφυαλγία.

Έτσι λοιπόν η σωστή στάση του σώματος είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Με τον όρο σωστή στάση σώματος εννοούμε την κατάλληλη θέση των μελών του σώματος, τόσο κατά την στάση όσο και κατά την κίνηση του ατόμου. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω:

1. Κρατάμε τα πέλματά μας στο άνοιγμα της λεκάνης.

Advertisment

2. Ακουμπάμε στην πλάτη της καρέκλας ώστε να μας βοηθήσει να κρατήσουμε καλά τεντωμένο τον κορμό μας.

3. Προσέχουμε να μην πέφτουν οι ώμοι μας μπροστά.

4. Τέλος, ο αυχένας ακολουθεί την πορεία της σπονδυλικής στήλης.

Απλές στάσεις γιόγκα που μπορούμε να κάνουμε στο γραφείο μας (Βίντεο)

Φυσικά, ένας ακόμα παράγοντας που καταπονεί τους μύες είναι το άγχος. Σκεφτείτε τους μύες μας σαν καλώδια όμως αντί για ρεύμα να κυλάνε μέσα όλες οι πληροφορίες. Σε συνθήκες στρες, οι μύες «τεντώνονται», δηλαδή συσπώνται. Η σύσπαση αυτή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ημικρανία και διάφορα μυοσκελετικά και μυικά προβλήματα.

Οι τεχνικές χαλάρωσης μας βοηθούν να αποσυμφορήσουμε το μυαλό και το σώμα μας από τις επιπτώσεις του άγχους. Μια εύκολη τεχνική χαλάρωσης η οποία μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τις θέσεις που θα δείτε στη συνέχεια ή οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε την ανάγκη, είναι η εξής:

Καθόμαστε αναπαυτικά στην καρέκλα, εφαρμόζοντας την ευθυγράμμιση που δόθηκε πιο πάνω. Αν είμαστε στο σπίτι, μπορούμε να καθίσουμε οκλαδόν ή σε οποιαδήποτε άλλη θέση νιώθουμε πιο άνετα. Κρατάμε καλά τεντωμένο τον κορμό, ανοιχτούς τους ώμους και τον αυχένα σε μία ευθεία με την σπονδυλική στήλη. Στη συνέχεια κλείνουμε τα μάτια, στρέφουμε όλη την προσοχή στην αναπνοή μας και παρατηρούμε τον φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε. Φέρνουμε τις παλάμες μας και ακουμπάμε την κοιλιά και αρχίζουμε να αναπνέουμε βαθιά και συνειδητά.

Η εισπνοή και η εκπνοή γίνεται μόνο από τη μύτη, προσπαθώντας να κρατήσουμε μια συμμετρία ανάμεσα σε αυτές τις δύο φάσεις. Καθώς εισπνέουμε, νιώθουμε το οξυγόνο να χαμηλώνει στο διάφραγμα, η κοιλιά μας φουσκώνει, γεμίζει οξυγόνο, εκπνέουμε ελεγχόμενα φέρνοντας αργά τον αφαλό προς τα μέσα. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές το έχουμε ανάγκη. Tip: Επειδή είναι σημαντικό να κρατάμε μια συμμετρία ανάμεσα στην εισπνοή και την εκπνοή, μπορούμε να μετράμε από μέσα μας έως το 4. Εισπνοή 1,2,3,4 Εκπνοή 4,3,2,1

Λίγα μόνο λεπτά στο διάλειμμα είναι αρκετά για να ανακουφιστούμε από τους μυϊκούς πόνους, να βελτιώσουμε την κακή στάση μας, να τονώσουμε το κυκλοφορικό σύστημα, να χαλαρώσουμε και να ανακτήσουμε δυνάμεις. Είναι απαραίτητο να ευθυγραμμίζουμε σωστά το σώμα και στη συνέχεια να περνάμε στις θέσεις. Είμαι βέβαιη πως αν δοκιμάσετε αυτές τις τόσο απλές αλλά πολύτιμες θέσεις, δε θα μπορείτε να τις αποχωριστείτε. Επίσης αν είναι μπροστά κάποιος συνάδελφος μη διστάσετε, αντίθετα μπορείτε να τον παροτρύνετε να τις δοκιμάσει και ο ίδιος!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

3 βασικοί τρόποι να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Το παράξενο περπάτημα που απογειώνει τις καύσεις, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την ισορροπία
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση